Tilaa

Stenskär

Tiedot

Koordinaatit:
60°04,3' P, 22°02,9' I
Satamanro:
762
Merikartta:
D 709
Vieraspaikkoja:
28
Syvyys:
2,4 m
Kiinnitys:
poiju
Avoin:
-
Satamamaksu:
20 € sis. sähkö
Yritys:
Stenskärs Stugor och Fisk
Yhteyshenkilö:
Jarmo ja Agneta
Puhelin:
040 580 0490 ja 040 078 9378
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kalamyynti
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • vesi
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Suojainen Stenskärin lahti tarjoaa veneilijöille luonnonkauniin satamapaikan. Aidossa saaristoympäristössä on kaksi vierasvenelaituria. Yksi on asumattomalla Birsskärin saarella jossa on n. 28 venepaikkaa poijukiinnityksellä sekä maasähkö. Saaressa on Pidä Saaristo Siistinä ry:n jätepiste ja WC. Laiturissa on kaksi soutuvenettä jotka ovat lahden ylittämiseksi Stenskäriin. Birsskärin rannasta löytyy myös keväällä 2020 valmistunut grillimaja.

Toinen vierasvenelaituri on Stenskärin rannassa jossa on n. 15 venepaikkaa peräpoijuilla. Laiturin omistaa Östergård:in Rainer Ehrman : puh. 0400535132.

Lahdella on  myös mahdollisuus kiinnittyä kahteen punaiseen poijuun. Poijumaksu maksetaan rantapuotiin. Satavuotiaassa venevajassa toimii kesäpuoti. Sieltä on mahdollista ostaa todellista lähiruokaa; lähivesien kalaa ja vihanneksia Stenskärin pelloilta. Pyrkimyksemme on säilyttää Stenskärin kodikas ja rauhallinen kyläilmapiiri. Lukuisat vieraamme ovat selvästi arvostaneet tätä tulemalla uudestaan vuosi vuoden jälkeen.

Sauna

Vuonna 2020 keväällä valmistui Stenskärin kylkeen, Tistronörenille, uusi vuokrasauna. Saunan paikan valinnalla oli suuri merkitys sille että saatiin mahdollisimman rauhallinen sijainti mutta meille kuitenkin läheisellä huoltoetäisyydellä. Ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella voimme todeta että onnistuimme päämäärässämme melko hyvin. Sauna tulee varata Stenskärissä tai Birsskärissä paikanpäällä.

Hinnasto

Birsskärin vieraslaituri:  20 €/yö (sisältää sähkön)

Tistronören sauna: 25 € /h + 3,5 € / henkilö, minimihinta 32 € (enintään 6 henkilöä/h )

Perhesauna: 35 €/h (2 aikuista + enintään 3 lasta)

Arkistosta:

Satamia runkoväylän varrelta 143

Edellisestä pysähdyspaikastamme (Birsskär) matkaa Stenskäriin on vain noin 400 metriä. Satama on monen suosikkipaikka ja se on sitä varmasti ansaitusti.

 

Satamaan ajo ja turvallisuus

Stenskärin satamaan on helppo ajaa hyvän viitoituksen ansiosta ja vettä on 2,5-3 metriä. Poijupaikat ovat yhteyslaiturin takana ja niitä ilmoitetaan olevan noin 15.

Satamaan puhaltelee parhaiten luoteen puoleinen tuuli, mutta lohdutuksena on vastaantuleva kaislikko, jos vene sattuu karkaamaan.

Yhteyslaituriin tulee jättää tilaa yhteyslaivalle.

Erikseen mainitaan lahden sinisistä poijuista, että ne ovat yksityisiä. Pari lahdella Saunaniemen puolella nököttävää punaista poijua on varattuna Merenkävijöille.

Maissa havaittua

Satama on saanut suosikkisataman tittelin ja kevätkesällä 2012 oli porukkaa jonkin verran eli 11 venettä kiinnitettynä.

Maista voi ostaa rantapuodista kalaa sekä vihanneksia. Leipääkin saattaa olla myynnissä.

Saatavilla on myös sähköä, vettä, roskis, wc, septi, suihku, varaussauna, lasten peuhapaikka ja luontopolku. Kaikki toiminnot pelaavat hyvin, kunhan eivät kaikki paikalla olijat halua mennä suihkuun kello 18 aikaan.

Vettä saaresta saa rajoitetusti kannun tai kaksi seuraavaan etappiin tai sitä seuraavaan.

Nähtävyydet

Talojen pihapiirissä keskellä kylää on iso kivilohkare, josta saari on saanut nimensä. Se on luonnon järjestämä eikä liiku pikkuvoimalla mihinkään. Siirtolohkare on palvellut aikoinaan merimerkkinäkin.

Toinen suositeltava ”nähtävyys” olkoon luontopolku, jonka varrella on Stenskärin eteläkärjessä Högskär-niminen kallioalue.

Sen verran hyviä kokemuksia paikasta on, että voin suositella sekä edellisessä kohteessamme Birsskärissä että tässä Stenskärissä vierailua ohikulkumatkalla.

Mikko Rajala
Kippari 9/2012

4 kommenttia artikkeliin “Stenskär”

 1. Kala-Kalle sanoo:

  Aivan loistava mesta. On tullut käytyä vissiin kymmenenä kesänä peräkkäin. Yleensä jäädään Birsskärin puolelle, koska siellä tuppaa olemaan vähemmän paatteja. Laiturin lisäksi (ankkurikiinnitys) siellä pystyy kiinnittymään muutamaan kallioonkin. Ja tosiaan, siellä on aina pari soutuvenettä, joilla on helppo poiketa Stenskärin puolelle. Kalaa ja mainiota saaristolaisleipää saa lähes aina, ja saunasta hyvät löylyt. Luontopolun korkeimmilta paikoilta on todella hienot näkymät ympäröivään saaristoon. Luulin, että Gullkronan sulkemisen jälkeen paikka olisi aina täpötäynnä, mutta esim. 2010 juhannusaattona Birsskärissä oli vain muutama vene. Stenskär täyttyi illan kuluessa.

 2. Timori sanoo:

  Kannattaa poiket. Pienehkö satama täyttyy helposti, joten kannattaa olla ajoissa 🙂 . Sauna kannattaa varata myös ajoissa. Saunatilat olivat 2012 heinäkuussa erinomaisen siistit. Herkullista saaristolaisleipää, maan antimia (uusiaperunoita/salaattia) sekä savukalaa saatavilla… nam!

 3. Sjöbe sanoo:

  Samaa mieltä, kuin edellisetkin. Hieno paikka. Stenskärin paikat oli täynnä, mutta Birsskärin puolelta löytyi tilaa. Vessat oli siistissä kunnossa ja aamulla oli mukava soudella Stenskärin puolelle suihkuun ja ostamaan savukalaa.

 4. kasper sanoo:

  Hyvä.söimme savuahvenia.

Kommentoi

X