Gullkrona

Tiedot

Koordinaatit:
60°05,34' P, 23°04,9' I
Satamanro:
758
Karttasarja:
D
Merikartta:
709
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
2 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Avoin:
-
Yhteyshenkilö:
Leila Eriksson
Puhelin:
02 465 5173
 • Palvelut

 • kahvila
 • kalamyynti
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 11/2012:

Gullkrona on ollut suojaisen satamansa ansiosta erittäin suosittu paikka. Siistit saunat sekä ympäristö, luontopolku ja kalakaupassa maukkaita antimia pullollaan. Evan museo ei koolla ollut pilattu, mutta laatu sitäkin parempi.

Paikka on edelleen olemassa, mutta muutoksia ja käyttörajoituksia on tullut lähinnä yöpymisen osalta. Saunan läheiseltä pikku laiturilta löytyy ohjeet vierailuaikatauluista ja muualla on muita ohjeita päivävierailijoille.

Sataman ajo ja suojaisuus

Satamaan pääsee lännestä ja idästä viiden ja 2,4 metrin väyliä sekä etelän suunnasta 2,4 metrin väylää jatkaen Knektkobb kummelille, josta käännytään 90° idän suuntaan. Matkaa kertyy noin neljä kaapelinmittaa ja sitten ollaan satama-alueella.

Ajo satamaan on kohtuullisen helppoa kovemmallakin säällä, jos hakee vain suojaa ja siihen on tarvetta. Yhteyslaituriin voi veneen kiinnittää, kunhan pitää aikataulun muistissa ja siirtyy ajoissa pois. Muihinkin laitureihin saa kiinnittyä päivävierailun ajaksi.

Maissa havaittua

Onneksi vielä Gullkronassa saa vierailla klo 10-17 välisenä aikana ja heittää muutaman sanan isännän ja emännän kanssa. Kesän 2012 käynnin jälkeen sain sen käsityksen, että saaressa on vielä veneturistien iloksi Peikkopolku, Evan museo, rantapuoti, kirppis vajan yläkerrassa tuulimylly ja luotsin tähystyskoppi. Vierailumaksu oli saareen aikuisilta 1,50 euroa ja alle 12-vuotiailta yksi euro, jotka maksetaan kahvilaan ja lahjatavarapuotiin.

Paikkoja vierailijoille on noin parikymmentä kiinteissä laitureissa. Ponttonilaiturit on viety jonnekin muualle. Saaressa on edelleen siistiä ja paikat viihtyisät.

Vastapalveluksi suosittelen juomaan hyvät kahvit pullan kera. Kirppistuotteita saa rantavajan yläkerrasta. Puodissa myydään myös Gullkronan historiasta kertovaa kirjaa.

Henki on edelleen lämmin saaressa ja hymy herkässä. Suosittelen poikkeamista vierailulla ja kalaa saa edelleen, jos Ahti suo antimiaan myyntipöydälle saakka.

Ankkurissa voi piipahtaa Gullkronan itäpäässä kummelin lähialueella, jossa usein yövyn.

Nähtävyydet

Saaren siisteys on silmillepistävää ja siitä tulisi ottaa oppia ja mallia muissakin satamapaikoissa.

2 kommenttia artikkeliin “Gullkrona”

 1. petmarin sanoo:

  Isäntäväki ottaa iloisesti ja vieraanvaraisesti päiväkävijät vastaan.
  Kuulumiset vaihdetaan aina.
  Myytävänä on jokakerta ollut savukalaa. Myös on saanut ostaa saaristolaisleipää, kahvia ja kahvileipää. Viimeksi kävimme 15.05.2010.

 2. pkemppi sanoo:

  Kiinni näytti olevan heinäkuussa 2015, myös päivävieraille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X