Tilaa

Stormälö (Airisto Marina)

Tiedot

Koordinaatit:
60°15,1' P, 22°06,5' P
Satamanro:
738
Karttasarja:
D
Merikartta:
707
Vieraspaikkoja:
60
Syvyys:
3,5-10 m
Kiinnitys:
poiju, aisa
Avoin:
-
Satamamaksu:
26 e (2022) sis. venepaikka, sähkö, vesi, sauna, suihku, wc, jätteidenkäsittely
Yritys:
Airisto Marina
Puhelin:
040 594 7961
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kalamyynti
 • kauppa
 • kioski
 • leikkipaikka
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Päivitetty 29.4.2022

Venepaikalle saa kiinnittyä klo 14:00 ja 24:00 välillä ja paikalta tulee poistua viimeistään klo 13:30 seuraavana päivänä ellet maksa enemmän kuin yhdestä yöstä.

Päivämaksu 5€
(voimassa 4h, lähtö viimeistään 20:00)

Sauna käytettävissä:
08:00 – 10:45 ja 18:00 – 23:00


VENE 4/2022

Airisto Marinassa palvelut pelaavat. Kaksi upouutta vieraslaituria tarjoavat vierailijoille tukevat ja tarpeeksi pitkät kävelyaisat. Uloimpana olevalla aallonmurtajalaiturilla on kylkikiinnitysmahdollisuus isommille veneille.

Hiekkarannan kupeessa olevan saunan terassilta voi tarkkailla sataman veneiden lisäksi ohiajavaa veneliikennettä. Sen sijaan saunasta uimaan pääsy on edelleen jostain syystä hankalaa. Jos ei halua lampsia 50–60 metrin matkaa hiekkarannalle, ainoa mahdollisuus on liukastella mereen limoittunutta veneluiskaa pitkin.

Jos kokkaus veneessä ei kiinnosta, iltaeinettä voi nauttia perinteisessä ravintolassa, joka on toiminut samassa rakennuksessa jo viime vuosituhannen puolella. Silloin paikka tunnettiin nimellä Airiston matkailumotelli tai Airiston lomakeskus. Nyt ravintolan nimi on Marina 21. Monille vuosien varrelta tuttu iso ravintolasali on nykyisin varattu tilausravintolaksi ja päivittäin auki oleva ravintola on rakennuksen etuosassa, ison terassin vieressä.

Niin meren rannassa kuin ollaankin, maittavista kala-aterioista ei kannata täällä haaveilla, vaikka tarjolla olikin 27 euron hintainen päivän kala. Suomalaiskansalliseen tapaan ruokalistalla oli pizzoja ja Airisto-burgeri. Moderni palveluyhteiskunta on jo saaristossakin, sillä pizzan voi tilata ja maksaa netistä ja se kiikutetaan suoraan veneelle.

Airisto Marinan erikoisuus ovat kallioihin maalatut satamassa vierailleiden laivojen ja veneiden nimet. Niitä on mukava tavailla veneilypäivän päätteeksi. Aktiivisempaa toimintaa kaipaavat voivat pelata minigolfia, tennistä tai vuokrata jetin tai suppilaudan.

Saunan vieressä on pieni grillipaikka polttopuineen. Hiekkarannan takana on Airisto Spa, jossa netin mukaan on tarjolla erilaisia saunoja ja kylpypaljuja. Ukset olivat kuitenkin tiukasti säpissä, ilmeisesti ajankohtaisen koronatilanteen takia.

Risto Nordell

VENE 3/2016

Stormälön perinteikäs satama Airistolla on parantanut palvelujaan. Veneilijöitä hemmotellaan uudella saunalla ja palvelulaiturilla.

Airistonselän eteläosassa, Haverötä vastapäätä sijaitseva Airisto Marina on jo pitkään kuulunut Strandbo-hotelliketjuun, joka toimii myös Nauvossa ja Paraisilla.

Airiston lomakeskuksena tunnettu alue on yksi saariston vanhimmista turistikohteista, sillä Stormälön saaren hotellista on ensimmäinen maininta jo 1900-luvun alusta.

Pitkät perinteet velvoittavat

Lomakeskuksen toiminta käynnistyi, kun Suomen Matkailijayhdistys perusti paikalle ravintola- ja majoitusrakennuksen 1940-luvun alussa. Sama rakennus on edelleen käytössä ja siinä pitää majaansa ravintola Airisto Strand.

Koko alue on viime vuosina kehittynyt jättiharppauksin. Korkeatasoisten loma-asuntojen ohella vierailijalle on tarjolla muun muassa Airisto Span saunamaailma perinteisine savusaunoineen sekä erilaisia retkipalveluja.

Perusveneilijän kannalta Airiston kiinnostavin uutuus on kesällä 2015 valmistunut sauna- ja huoltorakennus. Se sijaitsee satamalahden pohjukassa, mutta ei valitettavasti hiekkarannalla.

Vaalean siniharmaaksi maalattu rakennus istuu maisemaan kauniisti. Miesten ja naisten saunojen lisäksi uudessa rakennuksessa ovat wc- ja suihkutilat sekä pyykkitupa.
Miesten saunaan mahtuu ahtamalla kahdeksan kipparia, mutta isolle ulkoterassille ainakin 40 vilvoittelijaa.

Risto Nordell

 

VENE 8/07:

Tuttu laulu kuvaa hyvin Turun edustan merenselän, Airiston, idylliä ja luonnonkauneutta. Airiston kautta Turkuun on kulkenut ikiaikainen väylä, jota piispat ja kuninkaat ovat seilanneet milloin sotaa julistaen, milloin kristinuskon sanomaa levittäen.

Airiston tunnetuin satama on Stormälössä, jonne jo 40-luvulla nousi saariston ensimmäinen lomakeskus. Tänään se kuuluu Nauvossa ja Paraisilla toimivaan Strandbo-hotelliketjuun ja tarjoaa veneilijälle korkeatasoisen vierassataman palvelut.

Airiston siniset laineet ovat hurmanneet jo yli sata vuotta sitten selällä seilaavat, kuten purjehtijalegenda Henrik Ramsayn. Hän kirjoittaa 1900-luvun alkuvuosina näin:

”Lopuksi avautui Airisto silmiemme eteen. Kun heinäkuinen taivas pumpulihattaroineen kuvastuu sen ulapassa, niin minusta tuntuu, että se on kauneimpia kuvia Suomen saaristomaisemassa. Korkealle asettakaamme Gullkrona, mahtava on Hangon läntinen selkä, mutta arvelenpa sittenkin, että Airisto se yhtä kaikki on selkien selkä.”

Koggeista ruotsinlaivoihin

Etelästä Airistolle noustaan joko Paraisten portin kautta kulkevaa kapeaa väylää tai ruotsinlaivojen käyttämää syväväylää, joka kulkee Korppoon ja Nauvon pohjoispuolelta. Lännestä selkää rajoittaa Rymättylä, idästä Paraisten Ålö ja pohjoisesta Luonnonmaa.

Airiston pituus on noin kymmenisen meripeninkulmaa ja leveyttä sillä riittää noin kolme meripeninkulmaa. Suurten saarien ympäröimä selkä on kokonaisuudessaan valkoisen veden aluetta. Airiston syvin kohta, 90 metriä, löytyy Airismaan itäpuolelta.

Kun lilluttelin elokuun illassa kevyttä sivumyötäistä Airistoa ylös, oli sitloorassa aikaa ajatella selän historiaa. Kenties juuri tästä saattoi hurjien viikinkien laiva purjehtia ryöstömatkalle Aurajoen suistoon. Mahtavan Hansaliiton ylväät koggit ovat varmasti aikanaan löytäneet tiensä myös Airistolle. Tänne purjehti kansallispyhimyksemme piispa Henrik käännyttämään suomalaisia pakanoita.

Airistoa pitkin matkasivat myös Koroisten piispanlinnan mahtipiispat, sekä 1500-luvulla Otto Rudin johdolla hyökänneet tanskalaiset, jotka ryöstöillään ja hirmuteoillaan panivat koko Turun vapisemaan.

Isovihan ja Pikkuvihan aikana sotalaivat kulkivat edelleen Airistoa milloin etelään, milloin pohjoiseen. Vuonna 1808 Airistolla oli venäläisten ja ruotsalaisten suuren meritaistelun näyttämö. Rymättylän edustalla käydyssä kahakassa venäläiset joutuivat perääntymään Ison-Pukin ja Hirvensalon kautta aivan Turun linnan edustalle.

Rauhallisempaa merenkulkua Airistolla edusti Venäjän keisaripari, joka purjehti kesäisin Suomen saaristossa. Vuonna 1885 keisari pysähtyi Kuuvan saaren edustalle Ruissalossa ja teki jahdistaan vierailuja Naantaliin ja Turkuun.

Kuninkaallisten vierailut ovat jättäneet muitakin merkkejä. Kaikkien veneilijöiden merisääasemana tuntema Rajakari on ruotsinkieliseltä nimeltään Notgrund, Nuottakari. Tarinan mukaan Ruotsin kuningas oli aikoinaan matkalla Turkuun, mutta juuttui tyyneen Rajakarin edustalle. Hallitsija soudatti itsensä maihin tällä pienelle luodolle, jossa nuottaamassa olleet kalastajat jakoivat ateriansa kunnianarvoisan vieraansa kanssa. Koska kalastajilla ei ollut lautasia, he asettivat ruokansa litteille nuotankohoille.

1930-luvulla Airistolla koulutettiin saksalaisia sukellusvenepäälliköitä ja testattiin sukellusalusten paineenkestävyyttä. Sotavuosina suomalaiset panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen höyrysivät Airistoa pitkin turvaamaan Turun ilmatilaa.

Historian horteesta tähän päivään minut herättävät kaksi uivaa hotellia, punainen ja valkoinen, jotka kirkkaasti valaistuna kääntyvät Ruissalon kärjestä hämärtyvälle merelle. Drinkkejään siemailevat matkustajat tuskin vaivaavat päätään historian monimuotoisuudella, vaikka ruotsinlaivatkin liittyvät alueen historiaan; 60-luvulla Airistolta liikennöitiin säännöllisesti Kapellskäriin.

Lasken laiskasti liehtovat purjeet ja ajan moottorilla Stormälön lahteen, jonne vinkkaa kutsuvasti myös sataman sektoriloisto. Airiston elokuinen ilta on yhtä kaunis kuin laulun aurinkoinen aamu.

Monipuolinen vierassatama

Vierailin ensimmäistä kertaa Airiston matkailumotellin rannassa yli 30 vuotta sitten. Maisemat ovat muuttuneet hätkähdyttävän vähän tuosta ajasta. Korkeiden kallioiden ympäröimää lahtea hallitsevat edelleen jo vuonna 1941 pystytetyn saariston ensimmäisen lomakeskuksen rakennukset.

Nykyään satamassa on sekä vieras- että kotisatamapaikkoja. Satama on muuten suojainen, mutta avoin länsituulelle. Airiston liikenteen kulkuaallot saattavat myös häiritä herkimpiä.

Heti veneestä astuttuaan huomaa yhden Airiston erikoisuuksista: korkean kallioseinän, joka on täynnä värikkäitä embleemejä. Vanhimmat niistä ovat jo usean vuosikymmenen takaa. Rannan punaisesta mökistä löytyy satamakonttori, joka toimii myös kesäkauppana ja kahvilana. Sen edessä on huoltolaituri, jossa saa veneensä tankattua ja septin tyhjennettyä. Matalan ja lapsiystävällisen hiekkarantapoukaman vieressä on iso minigolfrata.

Ravintola Airisto Strandin takana mäenrinteessä löytyvät veneilijöiden huoltotilat saunoineen ja suihkuineen. Alueella on vuokrattavana myös runsaasti eritasoisia loma-asuntoja.

Tekemisestä ei Stormälössä tule pulaa. Viihdykkeinä löytyvät muun muassa vesitrampoliini, kanoottivuokraus, pomppulinna, kalastusvene- ja välinevuokraus, polkuvene, leikkikenttä ja grillipaikka. Satamapalvelujen ohella tarjolla on ilmainen WLAN-yhteys ja Turun Sanomien tuorein numero. Vierailijalle annetaan myös kolmikielinen esite, josta selviävät kaikki sataman palvelut.

Satamakonttorin edustalla on sesonkiaikaan vilkas kesätori, josta voi ostaa tuoretta savukalaa, leipää, vihanneksia, matkamuistoja ja laadukkaita purjehdusvaatteita.

Gourmet-elämyksiä ja kirjolohia

Stormälön rannassa ei tarvitse tyytyä pentterin uumenista löydettyihin ruoka-aineisiin, sillä ravintolassa tarjotaan arkisin klo 11-15 edullista lounasta ja sunnuntaisin klo 12-16 on katettuna runsas saaristolaispöytä. Uusitulta à la carte -listalta löytyy monenmoista herkkua, kuten Lampaankyljyksiä parilalta ja mokkakastiketta (20,80 e) tai Konjakkipippuripihviä (22,80 e). Erinomainen vaihtoehto venesumpeille on kuuden euron hintainen seisova aamiaispöytä, joka on hotellitasoa.

Airiston rannassa on myös luonnonlähde, joka on pulputtanut paikalla vuosisatoja. Lähteen takia Stormälön lahti on ollut tunnettu ankkuripaikka jo ammoisista ajoista ja tiedetään, että Ruotsin laivastolla oli tapana täydentää juomavarastojaan Airistolla.

Kun venäläiset alkoivat rakentaa Pietari Suuren merilinnoitusketjua, tuli lähteestä tärkeä myös itäisille merenkulkijoille. Linnoitustyötä johti kontra-amiraali Richter. Koska Airisto oli Venäjän laivaston vakinainen satamapaikka, nousi lähteen rannalle Richterin käskystä komea muistopaasi, joka varustettiin venäjänkielisellä tekstillä. Alunperin tämä muistomerkki pystytettiin aivan lähteen reunalle, mutta nykyisin se on upotettu ja muurattu ravintolarakennuksen kivijalkaan.

Aikojen muuttumisesta kertoo sekin, että nykyään lähteestä ei voi ammentaa enää juomavettä, sillä siellä polskivat kirjolohet, joita vieraat voivat narrata ja viedä vaikka ravintolan keittiöön paistettavaksi.

Risto Nordell

 

Lähteet:
Altti Holmroos: Väylien varsilta, 2003
Lasse Sjöstrand: Ikivanha väylä Turusta Tukholmaan, 2003

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: ★★

Saaristohenkinen ravintola Airisto Strand.

Parasta ruokalistalla: Kalalankku-ateria, lohi ja perunat, lakritsijälkkäri.

12 kommenttia artikkeliin “Stormälö (Airisto Marina)”

 1. porjelo sanoo:

  Näissä kertomuksissa tai raporteissa vois myös mainita esimerkiksi satamamaksun määrän, ja haluuko ne erikseen rahoja muutamasta kWh:sta.

  Lisäksi olisi kiinnostavaa, jos kokeneemmat saariston kiertelijät kertoisivat, jos jokin mesta on kovasti parantanut juoksuaan tai toisaalta kuivunut kokoon.

  Onko esimerkiksi Airiston Stormälössä mitään korjausta niiihin iänikuisiin saunatiloihin siellä mäessä?

 2. Venenetti toimitus sanoo:

  Jokaisen sataman kohdalla on varattu satamanpitäjälle mahdollisuus kertoa satamamaksun suuruus. Harva satamanpitäjä on sitä halunnut ilmoittaa. Satamamaksun suuruuden voivat ilmoittaa satamapalveluun tietysti myös kaikki lukijat – viesti kaikille lukijoille menee perille Kirjoita oma kommentti -linkin avulla tai tiedon voi lähettää Ilmoita virheellisestä satamatiedosta -linkin avulla toimitukselle. Kaikki kommentit ja lisätiedot ovat toivottavia ja tervetulleita!

 3. sjv sanoo:

  Sumua koko aamun korppoo verkan

 4. Put put mies sanoo:

  Pariin vuoteenkaan ei ole saunaa remontoitu. Ihan hyvät löylyt siellä kuitenkin sai. Aika vähänlaisesti oli porukkaa kauniina kesäkuun lauantaina, meneekö kaikki nykyään vaan Nauvoon?

 5. perheveneilijät sanoo:

  Airisto on perheille mukava ja rauhallinen paikka, varsinkin jos on pieniä lapsia, eikä hae kylpylälomaa. Sopivan pieni satama ja saa ostettua tarvittaessa jätskit ja leluvaraston täydennystä satamatoimistosta. Vinkki lasten kanssa syömään hotelille meneville: hotellin aulassa on vanha nahkainen säilytysarkku, josta löytyy lapsille pelejä ja pikkuautoja yms. tekemistä. Ulkona pieni vaatimaton leikkipaikka, jossa mm. pomppulinna.

  Saunat edelleen ne samat vanhat, suunnitteillä ilmeisesti uusien rakentaminen.

  Vesi ja sähkö sekä sauna kuuluu maksuun. Saa myös polttoainetta sekä voi tyhjentää septin. Pyykinoesukone on, mutta kuivausrumpu oli rikki.

  + Satamasta saa varattua paikan ennakkoon.

 6. nuhis sanoo:

  Saunakummulla kasvaa komeimpia koskaan näkemiäni pujoja. Allergiasävärit saunan mukana taattu.

 7. Kävijä sanoo:

  Onko uusi sauna jo rakennettu? Viime kesänä kaikki oli niin nuhjuista ja epäsiistiä. Kiva paikka, jos olisi siistempää! Grillipaikkakin pahuuden vallassa! Tehkää nyt ihmeessä jotain !!

 8. Purjeilla sanoo:

  Olimme ensimmäistä kertaa Airistolla ja palvelut todellakaan eivät vastanneet odotuksia. Sääli, sillä puitteet olisivat kauniit. Kaikki oli jotenkin kulahtanutta, rikki ja jätetty hoitamatta. Ravintolan ruoka oli ala-arvoista! Me emme olleet ainoita pettyneitä asiakkaita, vaan huonoa palautetta annettiin useasta pöydästä. Satamakioskista ei saanut oikein mitään ruokaa (esim. grillattavaa). Ruokatäydennyksiä pystyi tekemään tosi vähän. Saunatilat olivat ilmeisen uudet, mutta sijaitsivat ravintolarakennuksen kellarissa, jossa ilmanvaihto tosi huono. Naisten saunavuorolla saunassa oli 110* lämmintä ja miehillä sauna ei sitten ollut enää päällä. Saunavuorot oli hankalasti naisilla ja miehillä eri aikaan (18-20 ja 20-23), joten meidän perhe ei päässyt samaan aikaan iltapuuhiin. Toivottavasti Airiston alamäki ei syvene, vaan paikka saa tehtyä ryhtiliikkeen. Uimaranta oli lapsille hyvä ja venepaikkoja paljon, siitä plussaa.

 9. Purjeilla sanoo:

  Olimme ensimmäistä kertaa Airistolla ja palvelut todellakaan eivät vastanneet odotuksia. Sääli, sillä puitteet olisivat kauniit. Kaikki oli jotenkin kulahtanutta, rikki ja jätetty hoitamatta. Ravintolan ruoka oli ala-arvoista! Me emme olleet ainoita pettyneitä asiakkaita, vaan huonoa palautetta annettiin useasta pöydästä. Satamakioskista ei saanut oikein mitään ruokaa (esim. grillattavaa). Ruokatäydennyksiä pystyi tekemään tosi vähän. Saunatilat olivat ilmeisen uudet, mutta sijaitsivat ravintolarakennuksen kellarissa, jossa ilmanvaihto tosi huono. Naisten saunavuorolla saunassa oli 110* lämmintä ja miehillä sauna ei sitten ollut enää päällä. Saunavuorot oli hankalasti naisilla ja miehillä eri aikaan (18-20 ja 20-23), joten meidän perhe ei päässyt samaan aikaan iltapuuhiin. Toivottavasti Airiston alamäki ei syvene, vaan paikka saa tehtyä ryhtiliikkeen. Uimaranta oli lapsille hyvä ja venepaikkoja paljon, siitä plussaa.

 10. Ukkonen sanoo:

  Yhdyn edelliseen kirjoittajaan, uusista sauna projekteista kertovat taulut on poistettu rannasta. Saaristolaistoria ei enää ole, alakerran wc tilat järkyttävässä kunnossa. Toivoimme viime vuonna että alue lähtisi kehittymään parempaan suuntaan, nyt tilanne näytää jokseenkin pahalta. Toivottavasti alue saa jostain lisärahoitusta.

  Ravintolan palvelut olivat tosiaan luokattomat. Uusi sauna vaikkakin hieno ei nykymuodossa jaksa vuotta pidempään homehtumatta, kellari sauna on selvästi tehty pikaisesti korvaamaan homehtuneet vanhat saunarakennukset.

  Kaikki tuntui tosiaan olevan todella väsynyttä.

  Sääli

 11. KuumaKalle sanoo:

  Väsynyttä tosiaan MUTTA onko kaikki sitten työntekijöiden vika? Kyllähän mekin saunottiin ja välillä sauna paukahti pois päältä mutta silloin vaan käytiin ilmoittamassa asiasta ja nopeasti sieltä tuli naikkonen laittamaan sen uudelleen päälle. Lauantaina oli joku grillilautanen ja voin kyllä suositella tätä muillekin. Sen verran makoistat rimpsuluut olivat että piristivät mukavasti iltaa.

  Ei mainetta kannata tuhrata juorujen takia tai yhden oman kokemuksen takia.
  Kyllähän sitä itselläänkin menee kotona välillä esim ruuanlaitossa enemmän kuin tunti ja eihän sitä saunaa aina ole muistanu itsekään laittaa päälle.

  Ehkäpä nämä valitukset kannattaisi ihan suoraan Omistajille suunnata? Niin me ainakin tehtiin

 12. Perhepurjehtija sanoo:

  Yövyimme vierasvenesatamassa yhden yön nyt kesällä ja satama oli kaikin puolin ok. Rantaan oli rakennettu uusi saunarakannus, jossa erilliset wc:t olivat kuitenkin jostain syystä lukittu, mutta pukuhuoneen wc:t olivat onneksi käytössä.

Kommentoi

X