Tilaa

Mustio

Tiedot

Koordinaatit:
66°72,251’ P, 24°91,079’ I
Satamanro:
7140
Puhelin:
019 36 231
  • Palvelut

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 7/12:

Historiallisesti arvokkaalla ruukin alueella sijaitsee Mustion linna, ainutlaatuinen nähtävyys ja lomanviettopaikka.

Mustion linnan omistamaan venelaituriin siellä vierailevat voivat jättää veneensä. Kiinnitytään perä ankkuriin tai kyljittäin kiveysten viereen. Reilun puolen kilometrin matka linnalle.

Matkan loppupuolella on hyvin matalia ja kapeita alueita, joten varovaisuutta tarvitaan, emmekä suosittele reissua isoille veneille.

Reittivaihtoehtoja on alkumatkasta useita. Maisemallisesti antoisinta on kiertää Lohjansaari länsipuolitse. Matka jatkuu Härkäsaaren itäpuolitse Hermalanselälle, jonne pääsee myös suorempaa reittiä Isoselältä uuden Paavolan sillan alitse.

Tunnelmallisten salmien kautta päästään etelään Hållsnäsfjärdenille. Kahdesta sen keskellä olevasta saaresta lännenpuoleisen Kajsasklippanin eteläpuolella on vaarallinen pitkulainen kari, joka pilkisti elokuussa, mutta vaanii korkeamman veden aikaan pinnan alla. Merkiksi oli kelpuutettu väritön juomapullo. Yhtä kaikki, Kajsasklippan tulee kiertää etäältä lännen puolelta.

Seuraavaksi ohitetaan Hällsnäsin kärjessä kupeessa oleva saari, Mickelholmen itäpuolelta.

Bålabyfjärdenille saavuttaessa matka jatkuu länteen Högnäsin ja Korpuddenin kärkien välistä. Melko keskellä salmea on kivi, joten salmen läpi ajetaan enemmän pohjoisen puolelta – ei kuitenkaan Korpuddenin kärkeä viistäen, koska kiviä on sielläkin.

Matkalla kannattaa pysähtyä Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen retkikohteessa, Korpuddenilla. Etelärannalla on paikkoja tulla keula edellä maihin. Myös ankkurointi onnistuu. Luontopolku vie korkeille kallioille, joilta avautuvat upeat näkymät. Yksi hienoimmista paikoista koko Lohjanjärvellä!

Loppumatka Mustioon on matalaa. Jännitystä tarjoaa etenkin kapea ja virtaisa Bällbyn salmi. Kun kaiku näytti ennen sitä hetkittäin puolen metrin syvyyksiä, kävi mielessä, olisiko reissuun kannattanut lähteä melomalla.

Saari jakaa salmen kahteen ränniin. Idänpuoleinen on kulkukelpoisempi, vaikka siinäkin riitti rojahtaneita puita ja oksia ohitettavaksi. Kannattaa ajaa hissukseen eksoottisesta tunnelmasta nauttien.

Hurmaava ruukkimiljöö

Mustion linnan venelaituri sijaitsee Bruksträsketin etelärannalla, paikalla jonka viereltä Mustionjoki alkaa.

Linnan alueelle on parikin reittiä. Nopeammalla reilun puolen kilometrin reitillä käännytään ennen voimalaitosta joen rantaa seuraavalta tieltä sillalle, ja jatketaan siitä maantietä etelään kunnes kohteen opasteet ohjaavat perille.

Nähtävää on paljon. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ruukkimiljöön näyttävin rakennus on vuonna 1792 valmistunut kartano, keltainen ”linna”. Sen kerrotaan olevan Suomen suurin puurakennus, jos kirkkoja ei lasketa mukaan. Museona toimivaan linnaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Ruukin työläisten asuntoina toimineet rakennukset on restauroitu tyyliltään toisistaan poikkeaviksi hotelleiksi.

Kivistä ja tiilistä tehty ravintola- ja vastaanottorakennus on aikanaan palvellut vaunutallina. Lähi- ja luomuruokaan panostava ravintola on saanut kiitosta osakseen. Paikan päällä tehtyä leipää voi myös ostaa mukaansa uunituoreena perjantaisin.

Vaikkei piipahtaisi missään rakennuksista, kannattaa kierrellä laajalla ja hienosti hoidetulla puistoalueella ja siihen yhdistyvillä pikkujärvillä.

Katetulla ulkolavalla järjestetään kesän mittaan niin konsertteja kuin teatterinäytöksiäkin.

Kommentoi

X