Tilaa

Naantali

Tiedot

Koordinaatit:
60°28,2' P, 22°00,5' I
Satamanro:
714
Karttasarja:
D
Merikartta:
706
Vieraspaikkoja:
180
Syvyys:
1,2-7 m
Kiinnitys:
Aisa, -kylki- ja poijukiinnitys
Avoin:
etelä-länsi
Satamamaksu:
alk. 35 € /vrk (2023)
Yritys:
Naantalin vierasvenesatama Oy
Puhelin:
358 45 605 7455
 • Palvelut

 • alko
 • apteekki
 • astianpesupaikka
 • hammaslääkäri
 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • kirkko
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • lääkäri
 • netti-yhteys
 • näköalapaikka
 • pankkiautomaatti
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • terveyskeskus
 • uimaranta
 • venehuolto
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan
<h2 style="text-align: left;">2019</h2> <p style="text-align: left;">Seapoint, puh. 045 605 7455</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7 K+S</p> <p style="text-align: left;">Palvelut vierassatamassa ja vanhassa kaupungissa.</p>

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2018: 

Uusi Kilta ★★★★★

”Monipuolinen lista ja aina huippulaatua. Erityiskiitos viinivalikoimalle ja tietysti Suomen hienoimmalle miljöölle sekä parhaalle satamalle!”

Lukijamme suosittelevat: Maksa.

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: 

After Sail 714 ★★

Lukijamme suosittelevat: Kanahampurilainen. Fish and Chips.

Ravintola Merisali ★★★

Seisova pöytä on runsas, mutta parasta on rento merellinen tunnelma.
Lukijamme suosittelevat: Hyvä ja laadukas buffet, riittävästi kalavaihtoehtoja tarjolla,

Ravintola Trappi ★★★

Palvelu ja ruoka on erinomaista. Helppo löytää niin veneillen kuin muutenkin!
Lukijamme suosittelevat: Pihvi. Kuha ja perunat. Myös pizzat ovat huippuja!

Ravintola Uusi Kilta

Hyvä ruoka, ystävällinen palvelu.
Lukijamme suosittelevat: Ylikypsä karitsan potka.

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene 9/2023

Kuuluisan auringon alla

Naantaliin voi seilata kolmea eri reittiä ja jokainen niistä kulkee jonkin sillan alta. Etelästä Naantalia lähestytään Airistolta, jolloin alitetaan Ukko-Pekan silta (11,5 m) tai Särkänsalmen silta (16,5 m). Lännestä reitti johtaa Merimaskun Kirkonsalmen sillan ali (16 m).

S/y Tingeling rantautui Naantaliin parahiksi Unikeonpäivän aikoihin. Vaikka veneitä oli paljon, sekaan mahtui vielä mainiosti. Satamalahden sisimmät paikat ovat nykyään kausipaikkoja ja vieraspaikat on keskitetty satamakonttorin edustan laiturille ja Kailon saareen johtavan sillan kupeeseen.

Unikeonpäivän vietto on yksi Naantalin kesän kohokohdista. Ranta on täynnä ihmisiä ja markkinakojuja. Loppumaton lapsiperheiden jono vaeltaa kohti Muumimaailmaa ja Kailon saarta. Rantaravintoloiden terasseilta kantautuu herkullisia ruuan tuoksuja ja iloista puheensorinaa.

Naantalin satamassa tavoittaa lähes samanlaisen tunnelman kuin vaikkapa Gardajärven rannoilla. Iltapäiväkahvien aikaan emme voineet enää vastustaa Kaivohuoneen vieressä olevan vohvelibaarin herkkuja. Nautimme niitä kaupungin kuuluisan auringon hyväillessä kasvojamme.

Sanonnalla ”loistaa kuin Naantalin aurinko” on oma syntyhistoriansa. 1750-luvulla Naantaliin rakennettiin tullihuone ja -aita, jonka portille ripustettiin puinen aurinko. Myöhemmin se korvattiin kuparisella ja sianrasvassa kiillotetulla auringolla. Sen sanottiin loistavan ”kuin Naantalin aurinko”.

Vetelehdimme raukeina koko päivän sataman ihmisvilinää tarkkaillen. Illansuussa ryhdistäydyimme, sillä veneen pentteri ammotti tyhjyyttään. Paarustimme kaunista puilla reunustettua puistokatua pitkin Naantalin keskustaan, torin ja linja-autoaseman tienoille. Siellä olivat lähimmät elintarvikeliikkeet. Matkaa kertyi pari-kolmesataa metriä.

Takaisin kävelimme halki idyllisten puutalokortteleiden. Kapeat kadut ja kauniisti koristellut piha-alueet toivat mieleen Tammisaaren tai Kristiinankaupungin, jossa vierailimme Höga Kustenin reissullamme kymmenen vuotta sitten.

Risto Nordell

Vene 5/2007

Naantali on perheveneilijän ykkössuosikki

Naantali on yksi perinteisimmistä Saaristomeren satamista. Modernit matkailupalvelut, kuten kylpylä ja Muumimaailma, houkuttelevat perinteisten Kultarannan ja kauniin luostarikirkon ohella yhä enemmän nuoria veneilijäperheitä.

Vaikka Naantalin kuuluisa aurinko paistaa edelleen, on taivaalla muutama uhkaava pilvikin: suurten purjeveneiden pääsy kaupunkiin on mahdotonta, sillä vierassatama on motitettu silloilla, joiden suurin alikulkukorkeus on vain 16 metriä.

Mantereen ja Luonnonmaan välissä lepäävä nukkekotimainen Naantali näyttää kesäisin ehkä Suomen välimerellisimmältä kaupungilta. Vaikutelma syntyy kaupunginlahtea kiertävistä venelaitureista ja niitä ympäröivistä monista ravintoloista, joiden terasseilta veneeseen kantautuu paitsi iloinen puheensorina myös herkullinen ruuan tuoksu ja lasien kilinä.

Naantaliin voi seilata kolmea eri reittiä, joista jokainen kulkee jonkin sillan alta. Etelästä Naantaliin noustaan Airistolta, jolloin joudutaan alittamaan Ukko-Pekan silta (11,5 m) tai Särkänsalmen silta (16,5 m), joka yhdistää Luonnonmaan ja Rymättylän. Lännestä reitti johtaa Merimaskun Kirkonsalmen sillan ali (16 m).

Siltojen matalat alikulkukorkeudet huolestuttavat naantalilaisia matkailuyrittäjiä ja aivan erityisesti Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Maritta Lindqvistiä. Eikä ihme, sillä vastaahan Naantalin Matkailu muiden töittensä ohella nimenomaan vierassataman hoidosta.

Kestämätön tilanne

– Ikiaikaisia vesistöväyliä ei voi sulkea silloilla, se on vastoin vanhoja oikeuskäsityksiä. Naantali mielletään nyt suljetuksi satamaksi ja siksi tilanne on kaupungin kannalta äärimmäisen huono. Nykytilanne vaarantaa koko matkailuelinkeinon ja on suoranainen loukkaus niitä veneilijöitä kohtaan, jotka ovat vuosikymmenien aikana tottuneet vierailemaan joka kesä Naantalissa, täräyttää Maritta Lindqvist heti kättelyssä, kun parkkeeraan Merisalin laituriin, tunnelmallisen luostarikirkon alapuolelle.

– Tilanteeseen on etsitty monenlaisia ratkaisuja, joista mielikuvituksellisimmat ehdottavat kanavan kaivamista Luonnonmaan halki. Kätevin ratkaisu olisi Särkänsalmeen rakennettava läppä, mutta se taas on aiheuttanut Rymättylässä kokonaisen kansanliikkeen. Mutta jos läppäsilta on sesongin aikana muutaman kerran päivässä kymmenisen minuuttia auki, ei se aiheuta liikenteelle juuri viivästyksiä.

– Olemme saaneet kannustavaa tukea sekä Suomen Purjehtijaliitolta että Suomen Veneilyliitolta, jotka viime kesänä kokosivat muutamia tuhansia nimiä adressiin, jossa vaaditaan Naantalia ratkaisemaan siltaongelmansa mahdollisimman nopeasti, kertoo Lindqvist. – Toivottavasti naantalilaiset, kaupungin päättäjät ja Tiepiiri tajuavat viimeistään nyt, että tilanne on kestämätön.

Maritta Lindqvistin ilme lientyy, kun hän ryhtyy puhumaan positiivisemmista asioista, kuten satamahankkeesta.

– Kaupunkiin suunnitellaan uutta vierassatamaa. Tekninen lautakunta on tehnyt siitä jo päätöksen, nyt odottelemme kaupunginhallituksen ratkaisua. Vaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäisessä satama rakennettaisiin Ailostenniemen kärkeen, Muumimaailman sillan pieleen. Toisena vaihtoehtona on niin sanottu Paavonranta, nykyisen Shell-aseman läheisyydessä. Tämä on mielestäni parempi vaihtoehto, sillä Ailostenniemi on ahdas ja Muumimaailman huoltoliikenne häiritsisi veneilijöitä jo aamuvarhaisella.

Satamahankkeen aikataulusta Lindqvist ei uskalla sanoa vielä mitään varmaa, mutta nykyiseen satamaankin on luvassa uudistuksia purjehduskaudelle 2007.

– Koetamme saada hankituksi veneilijöiden käyttöön langattoman internet-yhteyden. Osa sataman suihkuista remontoidaan ja poijuja uusitaan. Kasvavien venekokojen takia poijut pitää siirtää kauemmas laiturista. Rantaravintoloista kantautuva musiikki häiritsee joitakin vieraitamme ja koetamme etsiä myös tähän ongelmaan ratkaisua, listaa Maritta Lindqvist.

Vallis Gratiae, Armonlaakso

Veneilijälle Naantali tarjoaa paljon. Kaupunkiin tutustumisen voi alkaa kapuamalla Ailostenniemen mäellä kaupunkia vartioivaan kirkkoon. Se on jäljellä 1400-luvulla perustetusta birgittalaisluostarista, jonka ympärille koko kaupunki syntyi. Silloin Vadstenan nunnaluostarin perustaja, näkyjen näkijä Pyhä Birgitta halusi perustaa sisarluostarin paikkaan, jonka hän näki unessa: luostari tuli rakentaa sinne, missä sen takaa välkkyisi ”rauhallinen vesi”. Birgitan näylle saa vahvistuksen vielä tänä päivänä, kun kirkon portailta tähyää tyynenä kesäpäivänä koivujen takaa kimaltelevalle merenselälle.

Luostarin perustamiseen aikaan seutua kutsuttiin latinalaisella nimellä Vallis Gratiae, Armonlaakso, josta myöhemmin johdettiin ruotsinnos Nådental, joka suomeksi taipui muotoon Naantali. Keskiajalla Naantalin luostarista tuli merkittävä pyhiinvaelluskohde, jonka ansiosta kaupunki alkoi kukoistaa myös taloudellisesti. Uskonpuhdistus 1500-luvulla näivetti katolilaisen luostarin ja sen maat pakkolunastettiin kruunulle. Rakennukset purettiin ja jäljelle jäi vain luostarikirkko. Naantali joutui laman kouriin, jonka aikana kaupunkilaiset saivat tuloja lähes ainoastaan sukankutomisesta. Tästä taidosta Naantali on vielä tänäänkin kuuluisa.

1700-luvulla Viluluodosta löytyi lähde, jonka arveltiin parantavan muun muassa luulotautia, katarria ja rintasärkyä. Siitä alkoi Naantalin perinteikäs historia kylpyläkaupunkina. Vilkkaimmillaan kylpylätoiminta oli 1900-luvun alussa, jolloin kaupunki houkutteli vuosittain tuhansia kylpylävieraita. Kaupungin kylpyläperinteet jatkuvat nykyään Naantalin Kylpylässä, joka tarjoaa veneilijällekin mahdollisuuden itsensä hemmotteluun.

Kirkon lisäksi olennaisen leimansa kaupunkiin antavat keskiaikaiset korttelit mataline puutaloineen ja kapeine kujineen. Satamasta alkavan Mannerheiminkadun varrella kannattaa piipahtaa Café Antoniuksessa, jonka kahvipöydän herkut jättimunkkeineen ovat verrattomia. Ruokaravintoloista tunnetuimpia ovat Kala-Trappi, aivan kirkon vieressä, ja Uusi-Kilta satamalahden toisella puolella. Satavuotiaan Ravintola Merisalin seisova pöytä palvelee lounastajia niin arkisin kuin viikonloppuisinkin. Merisalin runsas buffetaamiainen on helppo ja maittava ratkaisu veneilijän aamupalaksi.

Kaupunginlahden ympäriltä on turha hakea elintarvikemyymälöitä, ne löytyvät muutaman sadan metrin päästä satamasta modernin Naantalin keskustasta.

Naantalin vierassatama on tasokas täyden palvelun satama. Satamavouti palvelee päivittäin kioskipaviljongissa Nunnakadun päässä. Rakennuksessa ovat myös suihku ja wc:t. Lisää palvelutiloja on Tuulensuojassa, Naantalin Matkailun tiloissa. Ne löytyvät tyylikkäästi restauroidun Naantalin Kaivohuoneen vierestä. Suihkujen lisäksi käytettävissä ovat saunat sekä tv- ja lehtienlukuhuoneet.

Iltakävelyllä voi kiivetä Kuparivuoren huipulle tai luostarikirkon vieressä olevaan näköalatorniin ja ihastella idyllisiä maisemia sataman yli aina Kultarantaan saakka.

Musiikkia ja muumeja

Vuonna 1980 kansainvälisesti tunnetuin mestarisellistimme Arto Noras perusti Naantaliin musiikkijuhlat, jotka ovat siitä lähtien keränneet kaupunkiin myös veneileviä musiikinystäviä. Ennen juhannusta viettävien juhlien pääpaikka on Naantalin kirkko, mutta konsertteja järjestetään säännöllisesti myös Rymättylän ja Merimaskun kirkoissa. Musiikkijuhlia tähdittävät joka kesä kotimaisten solistien ohella korkean tason kansainväliset muusikot.

Musiikkijuhlien ohella Naantalin suurin matkailuvaltti on tietenkin Muumimaailma. Kailon saaressa voi perehtyä Nuuskamuikkusen, Muumipapan ja Muumimamman sadunhohtoiseen maailmaan. Kailossa toimii myös Emma-teatteri, jonka näytökset ovat erittäin suosittuja satoi tai paistoi – ja aurinkohan paistaa Naantalissa aina, jos matkailumainokseen on uskomista. Naantalin aurinko ei ole kuitenkaan tyhjästä syntynyt slogan, sillä kerrotaan, että 1750 rakennetun tullihuoneen portin päällä olisi sädehtinyt puinen auringon kuva.

Jos haluaa osallistua todelliseen kansanjuhlaan, kannattaa Naantaliin veneillä 27. heinäkuuta. Silloin koko kaupunki viettää perinteistä Unikeonpäivää. Unikeon juhlinta huipentuu siihen, että joka vuosi vierassataman aamukylmään veteen nakataan joku Naantalia myönteisessä hengessä tunnetuksi tehnyt henkilö.

Risto Nordell
VENE 5/2007

 

19 kommenttia artikkeliin “Naantali”

 1. aimäävai sanoo:

  juu kyl naantal nii hiano paik o.määki sano.

 2. Jees. sanoo:

  Unikeon päivän iltana paikallinen nuoriso kusi veneiden päälle laiturilta ja heitteli tölkkejä ja pulloja mereen. Tylsä päätös kivalle Naantalin reissulle ja olisi ihan jees jos satamavouti aktivoituisi iltavalvonnassa.

 3. Niinpä sanoo:

  Sama kokemus. Vois vähän vahtia.

 4. Sunseeker sanoo:

  Näytti olevan jonkun Kesäkissa nimisen veneen seurue.

 5. Jaava sanoo:

  Niin, eipä ollut paikallista nuorisoa vaan veneseurueen väkeä.

 6. old lazy sanoo:

  kiva paikka ja hyvä palvelu naantali on nostanut imagoaan veneilijölle
  ikävä vaan ettei isot purjeveneet mahdu siltojen alta

 7. TKY10 sanoo:

  Lapsiperheille hyvä paikka, myös aikuisille. Turkuun kerran tunnissa bussit. Ainakin minä purjeveneilijänä käytin bussia Turunkäyntiin. Jos haluat nukkua rauhassa mene kiinni laituriin, josta kuljetaan muumimaailmaan. Muualle kuuluu musiikki puoleenyöhön.

 8. törkeetä sanoo:

  kailom sillalla yöpyessä huono homma kun vietiin satamavoudin rakennuksesta wc ja suihk, nyt saa kävellä kilometrin ja on ruuhkaa, vessa ja suihku takaisin. muuten hyvä paikka

 9. Ukko 56 sanoo:

  Ainoastaan ravotola tarjonta hyvä, suihkut kaukan ja ajasta jäljessä. Oikeesti kallis kun vertaa esim. Turkuun.

 10. Rahastusta sanoo:

  Satamahenkilökunta pihalla kuin lumiukot. Viikon satamamaksun lisäksi olisi pitänyt vielä erikseen maksaa vessojen käytöstä

 11. Jakke-61 sanoo:

  Aivan liian kallis tarjoaminsa palveluihin nähden. Satamahenkilökunta ammattitaidotonta ja asiakaspalvelu töykeää. Plussana jo edellämainittu ravintolatarjonta, niin monta idyllistä ruokailupaikkaa rannan äärellä. Onneksi Naantaliin pääsöö myös renkailla

 12. kamalaa sanoo:

  asiatonta palvelua ja tylyä käytöstä satamakapteenilta, lisäksi messut sekoittivat toiminnan totaalisesti ja koko vierailumme ajan oli ahdistunut tunnelma.

 13. Opsista sanoo:

  Hieno paikka, tenniskentät ja ravintolat ensiluokkaisia. Satamakapteeni pilasi töykellä käytöksellään hyvän fiiliksen. Kävimme kertomassa, että laiturin sähköjärjestelmät aiheuttivat sähköpiikin neljään sähköpaikkaan ja sen seurauksena vahiinkoa veneeseen. Satamakapteeni kehoitti äänestämään jaloillaan ja ajamaan ohi Naantalista. Tapahtuman kuuli myös sataman laiturimaksujen kerääjä ja eräs toinen veneilijä. Myöhemmin tämä kohtelias nuori venemaksujen kerääjä kävi pyytämässä anteeeksi satamakapteenin käytöstä. Naantalin kaupungin matkailuorganisaatiolla olisi syytä keskustella ylimielisen satamakapteenin asenteen muuttamiseksi tai vaihtaa satamaa hoitava yhteisö.

 14. tarjukka sanoo:

  Rantaravintolan pizza todella hyvä!

 15. carla sanoo:

  Naantali kyllä, kaupungin vierassatama ehdoton EI. Kaameaa touhua, jää kyllä pursi kotiin ensi kerralla.

 16. F M T sanoo:

  Naantalin venesatama ravintoloineen on pyhäkoulun käyneille pojille oiva kesämesta?vielä muutama viikko niin se kuuluisa SALI avaa porttinsa tälle kesälle.

 17. SeppoWiljami sanoo:

  Ei valittamista. Rauhallinen laituri, Väskiin lähtevien alusten vieressä. Ainoa hankaluus nopeusrajoituksista vähät välittävien veneiden aallot.

 18. Riehumista läpi yön sanoo:

  Ihan onnetonta! Aamuyöstä oli pakko soittaa poliisit paikalle laittamaan piste Turkkulaisten riehumisille. Olimme kiinni rauhalliseksi luvatussa Muumimaailman sillassa. Aamulla kävin vaatimassa satamamaksun takaisin ja sainkin sen. Ei enää ikinä Naantaliin!

 19. Majuri sanoo:

  Naantali aktivoituu, satamatoiminnot annettiin parille forssalaiselle myyntimiehelle hoidettavaksi. siita ei tule mitaan. meriaseman tulisi parantaa, vahan tsemppia ja uudet sauna ja pesutilat. asiansa osaavat satamavoudit ja jotain katetta kalliille satamamaksulle.

Kommentoi

X