Ruissalo Marina, Santalanlahti

Tiedot

Koordinaatit:
60°25,5' P, 22°06,6' I
Satamanro:
702
Karttasarja:
D
Merikartta:
706
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
2,4-3,2 m
Kiinnitys:
aisa, poiju
Avoin:
-
Yritys:
Ruissalo marina
Puhelin:
02 44 540
 • Palvelut

 • kaasu
 • kauppa
 • kioski
 • polttoaine
 • vesi
 • joukkoliikenne
 • kahvila
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • uimaranta
 • wc
 • Wlan
 • jätehuolto
 • veneluiska
 • polkupyöränvuokraus

Jakeluaseman tiedot

Hinnat perustuvat lukijoiden antamiin tietoihin.

2018

Neste, puh. 02 44 540

Bens 95, 98, Pro D

A 24/7 K+S,

Kauppa avoinna klo 10.00–18.30

Suurissa tankkauksissa soita (arkisin klo 9–15) Kylpylän vaihteeseen puh. 02 44 540, jolloin kylpylän huoltomiehet tulevat auttamaan tankkauksessa.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Arkistosta:

Kansanpuisto kutsuu veneilijöitä

Naantaliin tai Turkuun matkaavalle veneilijälle oivallinen etappi ennen kaupungin riemuja on Ruissalo Marina Ruissalon Santalanlahdessa. Umpisuojaiseen satamaan johtava 2,4 metrin väylä erkanee syväväylästä Rajakarin pohjoispuolelta. Valaistu linja vie aivan laiturien juureen.

Vieraspoijut ja -aisat löytyvät pohjoisimman laiturin pohjoispäästä. Varatut ja vieraspaikat on selvästi merkitty kylteillä. Aisat ovat upouudet ja tarpeeksi pitkät matkaveneille. Tukevilla laitureilla on modernit sähkö- ja vesipisteet.

Sääli, että kausipaikat nielaisevat niin suuren osan laitureista, vierasveneitä mahtuu vain runsas tusina.

Sataman ympäristö on puistomainen hyvin hoidettuine nurmikenttineen. Maisema muistuttaa hieman Kustavin suosittua Laura Peterzénsin vierassatamaa.

Satamamaksu kiikutetaan päiväsaikaan kesäkauppaan, jonka yhteydessä on pieni kahvila. Elintarvikevalikoima kaupassa on niukanlainen. Sataman palveluista kannattaa kysäistä myös erikoistarjouksia. Kesällä 2011 tarjottiin sauna- ja aamiaispakettia yöpyville venekunnille hintaan 14 euroa/aikuinen ja 7 euroa/lapsi.

Kesäkaupan edessä on polttoainelaituri, jonka automaatista voi tankata ympäri vuorokauden. Laituri on tarpeeksi korkea isollekin veneelle ja sen kupeeseen on helppo ajaa.

Veneilijät kylpyyn

Marinan ydin on perinteikäs Ruissalon Kylpylä, rakennettu jo vuonna 1971. Veneilijöiden wc:t ja suihkut ovat kylpylärakennuksessa ja samalla lipulla pääsee nauttimaan saunaosaston palveluista. Ne ovat kuitenkin suhteellisen vaatimattomia verrattuna modernimpiin kylpylöihin: 1970-luvulla ei katsottu tarpeellisiksi esimerkiksi höyrysaunaa tai kylmävesiallasta.

Uima-altaita on kolme, lisäksi kylpylästä pääsee kätevästi pulahtamaan Santalanlahden lämpimään, joskin hieman sameaan veteen. Lisähintaan on saatavana perinteisiä kylpylä-, kauneus- ja vartalohoitoja. Tarjolla on myös kampaamo, kosmetologi sekä lääkäripalveluita.

Ravintolapalvelut Ruissalon kylpylässä ovat mallillaan. Avarasta Merisalista avautuu kaunis näkymä merelle. Täällä tarjoillaan aamiainen, lounas ja päivällinen, sekä iltaisin à la carte -annoksia. Buffet-aamiainen on edullinen ja runsas, kahvila tarjoaa makeita ja suolaisia herkkuja ja kesäiltoina avoterassin grillibuffetin aromikas tuoksu houkuttelee nälkäisiä.

Rikas luonto

Turun Kauppatorille voi huristaa bussilla nro 8 kylpylän nurkalta. Jos kaupunkipäivä ei huvita, kannattaa vuokrata polkupyörä. Ruissalon rehevä sisäsaaristoluonto tarjoaa paljon kiinnostavaa katsottavaa joko pyöräillen tai laajaa luontopolkujen verkostoa patikoiden.

Ympäristöministeriö on määritellyt Ruissalo-Hirvensalon valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Siellä on monipuolisesti rannikon ja saariston luontoa, vanhaa huvilakulttuuria ja vaurasta viljelymaisemaa. Tyypillisiä ovat niin alavilla alueilla sijaitsevat, avoimet viljely- ja virkistysalueet kuin metsäiset mäki- ja kallioalueetkin.

Metsät ovat täynnä jalopuita ja kalliomänniköitä. Mäkien laelta avautuu kauniita maisemia sisäsaaren niityille ja Airiston ulapoille. Kasvillisuuden kirjo on huima: pelkästään erilaisia putkilokasveja on saarella tavattu yli viisisataa, puulajeja on 80 ja jäkälälajeja melkein saman verran.

Ruissalo on mainio kohde lintubongareille. Saarella pesii monia lajeja, jotka ovat muualla Suomessa harvinaisia: muun muassa nokkavarpunen, kultarinta, lehtopöllö, uuttukyyhky ja harmaapäätikka. Erityisesti täällä viihtyvät pöllöt. esimerkiksi lehtipöllöjä on moninkertaisesti muuhun saaristoon verrattuna.

Luontokeskus Tammenterho sijaitsee aivan Ruissalon sillan pielessä. Toinen kiinnostava vierailukohde on Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Sen yhteydessä toimiva Wanhan Tammen kahvila tarjoaa edullisia kotiruokalounaita.

Tuhannet turkulaiset retkeilevät vuosittain kansanpuistossaan, joten Ruissalo on juurtunut tärkeäksi osaksi kaupunkilaisten identiteettiä. Saaren virkistyskäytön alku sijoittuu jo noin 1500-luvulle, jolloin Juhana Herttua vietti Katarina Jagellonican kanssa ylellistä hovielämää Turun linnassa. Herttua teki saaresta metsästyspuiston istuttaen sinne muun muassa saksanhirviä. 1800-luvulla rakennetut porvariston pitsihuvilat antavat saarelle vielä tänäänkin oman leimansa.

Ruissalon luonnonkauneus on herättänyt aina taiteilijoiden inspiraation. Runoilija Michael Choraeus, Vöyrin lakeuksien kasvatti, kirjoitti Åbo Tidningar -lehdessä elokuussa 1799 näin:

”Ruissalo on saari, puoli peninkulmaa Turusta, missä kaikki, mikä luonnossa on ihanaa ja lumoavaa, näyttää kohdanneen yhdessä pisteessä. Suuret ja mahtavat tammilehdot herättävät synkän ja juhlallisen tunnelman. Jos joku, joka rakastaa kaikkea kaunista, matkustelee etsimässä maalauksellisia paikkakuntia isänmaassani ja haluaa kunnioittaa käynnillään myös Suomea, ei hänen pidä unohtaa tätä paikkaa.”

Risto Nordell
VENE 8/2012

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X