Tilaa

Paraisten Portti

Tiedot

Koordinaatit:
60°08,9' P, 22°17,1' I
Satamanro:
638
Karttasarja:
D
Merikartta:
703
Vieraspaikkoja:
30-40
Syvyys:
2,3 m
Kiinnitys:
poiju
Avoin:
pohjoinen, ulkopuoli etelä
Satamamaksu:
20 € /vrk. (2021)
Yritys:
Paraisten Portti Oy
Yhteyshenkilö:
Teresia Kallinen ja Sverker Karlsson
Puhelin:
Satamakapteeni Sverker Karlsson, 0400 81 26 28 ja Teresia Kallinen (ravintola ja kauppa), 040 670 3248
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kaasu
 • kauppa
 • leikkipaikka
 • näköalapaikka
 • pesutupa
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • venehuolto
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan
<h2 style="text-align: left;">2020</h2> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7 K</p> <p>Automaatti on auki sesonkina päivittäin kellon ympäri, marraskuu-helmikuu on automatti suljettu.  Automaatille pääsee sekä veneellä että autolla.</p> <p>Automaatti hyväksyy Visa, Visa Electron, Master Card ja Maestron kortteja, ei käteistä.</p>

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: 

Ravintola Paraisten Portti.

Lukijamme suosittelevat: Hyvä ja laadukas buffet – ja kohtuuhintainen

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Paraisten Portin vierassatama tarjoaa veneilijöille palvelusataman, jossa voi täydentää veneen vesi- ja polttoainevarastoa, pestä pyykkiä ja käydä suihkussa. Vuokrattavana myös sauna poreammeella. Vierassatamassa on langaton nettiyhteys.

 

Kesällä 2020 valmistuu uusi saunaosasto, tulossa on myös kaksi vuokrattavaa yöpymishuonetta kahdeksalle hengelle.

Vastarannalla palvelee telakka.

Vene-lehti 5/2020

Paraisten portin satamaan johtaa 4,2 metrin väylä, sekä etelästä että pohjoisesta. Muistan vaahtosammuttimen kokoisena odottaneeni perheeni pienellä hardtopparilla sopivaa keliä Gullkronan koilliskulman ylittämiseen juuri Paraisten portin suojissa. Silloin paikalla oli hutera laituri tilapäiseen kiinnitykseen ja parkkipaikka autoille. Nykyään vierailijoita odottaa uudehko ravintola ja sen ympärille rakennetut asialliset veneilijän palvelut.

Paraisten portti on sopiva nimi Atun ja Sorpon saarten väliselle kauniille salmelle: se pohjoispäästä reitti jatkuu Paraisten keskustan, Kalkholmenin vierassatamaan. Itään päin käännyttäessä väylä vie Airiston selän eteläosaan. Paraisten portti onkin ollut vuosisatojen ajan tunnettu purjealusten suojainen ankkurointisalmi. Suojainen se on nykyveneilijällekin, kunhan vain salmen läpi ajavat nopeat moottoriveneet muistavat alueen nopeusrajoituksen. Jonkin verran liikennettä aiheuttaa Atun ja Sorpon välinen lossi, joka sekin lopettaa liikennöintinsä jo alkuillasta. Muuten satamassa saa olla omassa rauhassaan.

Hampurilaisia ja siianongintaa

S/y Tingeling seilasi Paraisten portille lämpimänä, mutta auttamattoman sateisena heinäkuun päivänä. Päätin piristää nuutunutta yksihenkistä naisistoani ilmoittamalla, että lounas syödään tänään ravintolassa. Syy oli kyllä itsekäs, sillä laituriparlamentti Kasnäsissä oli antanut korkeat pisteet Paraisten portin hampurilaisista. Mikäpä olisi parempaa sateisen ja (tietysti) vastatuulisen purjehduspäivän lohturuokaa, kuin tirisevä hampurilaispihvi ja rapeat ranskalaiset!

Paraisten portin ravintola on avara, vaalea ja valoisa. Pöydistä on hyvä näkyvyys merelle. Olennainen osa ravintolaa on iso, osittain katettu terassi, joka ulottuu lähes rantalaiturille saakka. Terassilla jäin suustani kiinni paikallisten siikamiesten kanssa, jotka kilvan kehuivat satamassa keväisin järjestettävää siianpohjaongintakilpailua.

Siianonginnan lisäksi Paraisten portin kesä tarjoaa kaikenlaisia tapahtumia, kuten viime kesänä tanssi-iltoja, tietovisailuja ja latinalaisen musiikin iltoja. Ravintolan yhteydessä toimii myös kauppa, josta löytyy hätäapua, jos veneen pentteri irvistelee tyhjyyttään.

Paikka, jossa rentoutua

Ravintolan vessojen lisäksi veneilijöiden käytössä on talon päädyssä koodillisia vessoja. Siellä sijaitsevat myös pesutupa, suihkut ja sauna. Tilaussauna maksaa 20 euroa/tunti ja parin tunnin saunavuoro kylpypaljuineen 70 euroa. Harvinaista kyllä, saunasta pääsee erinomaisen helposti mereen uimaan.

Paraisten portilla voi ravintolassa istumisen ohella pelata minigolfia ja jalkapallobiljardia. Vanhastaan muistan, että satamaan johtavan Atuntien varsien poluilla löytyy meheviä kantarelleja.
Kesällä 2019 satamaan rakennettiin uudet aisapaikoin varustetut vieraslaiturit. Hyvä niin, mutta samalla olisi kannattanut rakentaa hieman tukevammin: nyt kapeat ja pitkät aisat huojuivat ja vaappuivat uhkaavasti kävelijän alla. Sen sijaan huoltolaituri pienen kotisataman vieressä on tukeva ja suojainen tankkaamiseen ja vedenottoon.

Kesällä 2019 satamaan rakennettiin uudet aisapaikoin varustetut vieraslaiturit. Hyvä niin, mutta samalla olisi kannattanut rakentaa hieman tukevammin: nyt kapeat ja pitkät aisat huojuivat ja vaappuivat uhkaavasti kävelijän alla. Sen sijaan huoltolaituri pienen kotisataman vieressä on tukeva ja suojainen tankkaamiseen ja vedenottoon.

Mitään mullistavaa Paraisten portti ei tarjoa, mutta peruspalvelut ovat kunnossa ja voi vain kuvitella miten leppoisaa olisi kauniina kesäiltana istuskella terassilla punaviinilasi ääressä ja katsella salmen läpi kulkevaa veneliikennettä.

Risto Nordell

12 kommenttia artikkeliin “Paraisten Portti”

 1. Kirsi ja Ari sanoo:

  Vierassataman vessoissa on siistimisen varaa.

 2. moottorilla sanoo:

  Olisi erittäin mukavaa, jos dieseliä saisi tulevaisuudessa enemmän kuin muutama pisara kerrallaan. Viime kesänä ei kannattanut huoltoaseman luona edes sammuttaa koneita.

 3. Vallis sanoo:

  Mielenkiinnolla odotan kesää..pääsiäisestä alkaen palvelu ollut moutteetonta. Varsinkin keittiön anteja on ikävä

 4. tankkaaja sanoo:

  Ei kannata tankata venettä täällä.Polttoainetta ei saa kuin satasella kerralla. Tankkausaluella kalkkipitoista hiekka joka kulkeutuu veneeseen. Muutenkin paikka vaatii siivousta.

 5. Seglare sanoo:

  Uuden yrittäjän rakentama uusi kauppa ja ravintola ovat todella asiallisia ja ruoka oikein hyvää.

 6. alfa sanoo:

  Nyt taitaa saada jos reilusti polttoainetta keralla!? Ainakin max varmennus rajakortilla 2000€.Kauppa positiivinen yllätys!! Ruokaa en vielä testannut, mutta kuullut kehuja!

 7. de 64 sanoo:

  Melko jäykkä paikka

 8. Put put mies sanoo:

  Siisti ravintola, hyvät saafkat, ystävällinen palvelu. Yöksi emme jääneet, joten siitä en osaa mitään sanoa.

 9. KH sanoo:

  Tosi hieno uusi ravintolarakennus ja samaan tyyliin pikkuhiljaa päivittyy koko vanha alue, palvelu parantuu vuosi vuodelta ja tänne on aina tervetullut. Paikan omistaja Tage on usein paikanpäällä ja on erittäin mukava ja ystävällinen tyyppi. Tankkaamisessa ei moitittavaa, taitaa olla jotkut fiinit herrat jotka valittaa (ne kai tarttee punaista mattoa alle kun tankkaavat!?)
  Ravintolan ruokaa on nautittu jo niin usein että ruokalistaan pikkuhiljaa tottuu, joten se voisi vaihdella useammin.
  Ainoa asia mistä voisin huomauttaa on ravintolaalueen (ulkona) siisteys, siellä voisi tyhjentää tuhkakuppeja ja kerätä astiat tehokkaammin.

 10. finnsport88 sanoo:

  Mukavaa, kun saaristokohteisiin vielä uskotaan ja investoidaan. Hienot siistit tilat, hyvä ruoka (syötiin päivän aikana kahteen kertaan, eikä syynä ollut pienet annokset), ystävällinen palvelu. Yöpyminenkin sujui rauhallisesti, vaikka vierestä kulkee väylä. Ilmeisesti väylä kulkee niin läheltä ja nopeusrajoitus niin pitkällä alueella, että hieman kovapäisemmätkin veneilijät hiljensivät ajoissa.

 11. Purjehtija_65 sanoo:

  Todella likaiset vessat. Eikä vaan kerran vaan useampana kertana kuvotti mennä vessassa käymään…

 12. Maddii sanoo:

  Jos oot todellakin käynyt 26.3 niin ainakaan silloin ei ole ravintola edes ollut auki. Jos taas tarkoitat ulkovessoja, niin eihän ne edes nykyään ole käytössä. että silleen!

Kommentoi

X