Tilaa

Dalskär

Tiedot

Koordinaatit:
60°05,10' P, 22°09,10' I
Satamanro:
627
Karttasarja:
D
Merikartta:
709
Syvyys:
1-3 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Avoin:
itä, koillinen
Yritys:
Saaristomeren kansallispuisto
  • Palvelut

  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 11/2012:

Paikka on Saaristomeren kansallispuiston aluetta. Aivan vieressä idän suuntaan on Bolanskärin pohjoisenpuolinen pikku lahti, jonka rantakalliot näyttävät hyvältä, mutta suojaisuus on huonompi kuin Dalskärin lahdessa.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan on hyvä tulla pohjoisen puolelta ja ohittaen Söskärin eteläpuolelta. Lahteen ajaessa tulee ottaa lahdessa olevat matalat huomioon ja ohjattava lähempää pohjoissivua sisään. Samoin lahdukan perä on matalaa, eikä suuria ohjausliikkeitä siihen suuntaan kannata tehdä. Muutama kivi näkyy pohjassa ja niitä ainakin purjeveneiden tulee varoa.

Vettä kuitenkin on 1-3 metriä, muttei joka paikassa aluetta.

Sataman suojaisuus on heikko idän ja koillisen tuulelle, mutta muuten ei pahempia ongelmia tuulen suhteen muilta suunnilta ole pelättävissä.

Ankkuri on pitänyt hyvin niissä paikoissa, missä olen ollut, eikä tukkiankkurikaan ole pitävyyttään menettänyt. Kiinnittänyt olen molemmille puolelle lahtea ja paremmalta tuntuu ankkuroida eteläsivulle lahtea. Kallio nousee melko jyrkästi eteläsivulla ja vanhan jalka pitää paremmin pohjoisivun sileillä kallioilla. Ilta-aurinko tietysti paistaa etelän rannalle myöhempään, jos haluaa enemmän siitä nautiskella.

Eteläsivulla vesi on pohjoissivua syvempää ja sopii syvässä uiville veneille. Lapsiperheitä ajatellen pohjoissivun rannat ovat turvallisempia liikkua.

Maissa havaittua

Saaren suurin pituus noin 600 metriä, leveys 350 metriä ja lahden pituus on 340 metriä.

Maisema on lahdenkin suuntaan korkealta kalliolta hieno ja polkuja on mukavasti eri kohteisiin. Etelän puoli saaresta on korkeampi ja sieltä merelle näkyy niin kauas kuin haluaa katsoa. Pikku jännitystä voi hakea kaakkoispuolen pikkusaareen johtavaa ”kivisiltaa” pitkin kävellen, samalla voi kokeilla tasapainoelimiä – ovatko kunnossa ja pysyykö kengät kuivana.

Maasto on sammalta sekä paljasta kalliota käkkärämäntyineen. Joukossa on isompaakin puustoa. Liikkuessa saarissa tulee olla varovainen – lääkäriin on tuskallisen pitkä matka monine mutkineen.

Puut ja keittopaikat ovat molemmilla puolilla rannassa. Roskat on syytä viedä mukanaan, etteivät jää lintujen revittäväksi pitkin siistiä saarta. Saaren kaksi vessaa on sijoitettu molemmin puolin lahtea. Telttailu on sallittua, joten pienelläkin veneellä voi tehdä retkiä hienoon saaristoon.

Saareen pääsee parista kolmesta eri suunnasta turvallisesti ja minä saavuin suoraan Gullkronasta Söskärin sekä Gärskärin eteläpuolelta, poistuen alueelta itäpoijun ja länsipoijun ohi takaisin runkoväylälle.

Nähtävyydet

Luonto on tännekin järjestänyt ihasteltavaa. Pidä silmät auki ja hiljenny katselemaan ympärillesi.

Yksi kommentti artikkeliin “Dalskär”

  1. Aleksander Gävert sanoo:

    Dalskäärissä löytyy myöskin TSYKin taide- sekä merilinjan tekemä vedenalainen patsaspuisto. Puistossa on viisi eri patsasta jotka on upotettu noin 3 metrin syvyyteen.

Kommentoi

X