Tilaa

Högsåra Kejsarhamnen

Tiedot

Koordinaatit:
59°57,78' P, 22°21,84' I
Satamanro:
620
Karttasarja:
B, D
Merikartta:
B647, 648, D701, 702
Vieraspaikkoja:
20-40
Syvyys:
2,5 - 4 m
Kiinnitys:
poiju-, kylki- ja aisapaikkoja
Avoin:
pohjoinen
Satamamaksu:
satamasta riippuen 20-30 €
Yritys:
Högsåra kylätoimikunta ry.
Puhelin:
041 700 9205
WWW:
hogsara.eu
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kioski
 • leikkipaikka
 • museo
 • polkupyöränvuokraus
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene 9/2023

Högsåran kolme satamaa

Lähestymme Högsåraa Kasnäsin suunnalta koillisstuulessa, joka puhaltaa 13 – 15 m/s ja puuskissa rapiat päälle. Tällä tuulen suunnalla ei kannata mennä saaren pohjoisrannan satamaan eli Kejsarhamniin. Itäpuolella, kylän lahdella, on kaksikin satamaa: perinteinen kyläsatama, joka kulkee nykyisin nimellä Lillbackan laituri sekä Cafébryggan.

Monelle veneilijälle pääsyy tulla Högsåran saareen on legendaksi muodostunut kahvila Farmors Cafe. Siellä voi syödä herkullisen aterian tai nauttia kakkukahvit viihtyisässä puutarhassa. Pettymykseksemme kahvila on juhannukseen asti auki vain viikonloppuisin ja me olemme saaressa arkipäivänä 15. kesäkuuta. No, istumme Lillbackan laiturin kahvilaan ja tilaamme tapaksia ja lämpimiä juustovoileipiä.

Lillbackan laiturin kahvilan ja baarin nimi on Rumpan Café, ja sataman sauna tunnetaan nimellä Rumpan Ren eli Peppu Puhtaaksi. Sauna on puulämmitteinen ja viihtyisä vanhoine hirsiseinineen. Sieltä on myös helppo pulahtaa uimaan. Muuta peseytymispaikkaa tässä satamassa ei ole.

Merenkulkijat ovat tunteneet Högsåran seudun ammoisista ajoista lähtien. Viikingeillä oli omat reittinsä täällä, ja 1400-luvulta lähtien saarelaiset ovat luotsanneet Ruotsin kuninkaiden, Venäjän tsaarien ja itsenäistyneen Suomen aluksia. 1700-luvulla saaren luotsiasema oli Suomen suurimpia. Kylän taloista osa on edelleen vanhojen luotsisukujen tiloja. Högsåran miljöö onkin säilynyt erittäin hyvin ja on todella viehättävä.

Vuokraamme Lillbackan satamasta upouudet fillarit ja poljemme muutaman kilometrin tuulen tuivertamaan Kejsarhamniin. Nimensä satama on saanut siitä, että keisari Alexander III lomaili täällä useampana kesänä.

Sataman pienessä myymälässä päivystää Leif Sundqvist. Leif kertoo, että saaressa on joskus ollut parhaimmillaan neljä kauppaa, mutta enää on jäljellä hänen kioskinsa ja sekin vain kesäaikaan. Vuoden ympäri saarella asuu nelisenkymmentä henkeä.

Kejsarhamn on suosittu paikka, kun tuulet eivät sinne osu. Satamassa on kaksikin saunaa, joita voi vuokrata. Grillauspaikkojakin on kaksi; hiilillä voi grillata rannassa hirsikatoksen alla, ja kaasugrillien ystäville on terassi, josta näkee merelle.

Kejsarhamnissa on hyvä hiekkaranta, mistä lastenkin on helppo mennä uimaan. Sen vieressä on vielä kiva leikkipaikka. Uimarannan lähellä on myös Jungfrusundin museo. Siellä voi tutustua saaren historiaan. Jos ei ole satamassa museon aukioloaikoina, kannattaa käydä kurkistamassa ainakin vanhaa venettä avoinna olevassa piharakennuksessa.

Viiletämme polkupyörillä pitkin Högsåran mukavia hiekkateitä takaisin kylänlahdelle puolelle ja vierailemme Cafébrygganilla. Palvelut löytyvät moderneista ”kuutioista”, jotka taitavat olla jonkin sortin kontteja. Niissä on oikein tyylikkäät suihkut ja vesivessat. Saunaa täällä ei ole kuten muissa Högsåran satamissa.

Kioski on auki parhaan sesongin ajan ja tarjoaa muun muassa Farmors Cafén leivonnaisia. Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että tämä on rauhallisempi paikka kuin Lillbackan laituri, jonka baarin terassilla on musiikkia ja missä etenkin heinäkuussa käy myös yhtyeitä esiintymässä.

Anne Sjöholm

Högsåra

59°57,19’P 22°22,0’I

Missä: Kemiönsaaren kunnan lounaisosassa.

Satama: Poiju-, kylki- ja aisapaikkoja, 20–40 kpl

Hinta: Satamasta riippuen 20–30 €

Erityistä: Saaren ainoa septityhjennys on Kejsarhamnissa. Lillbackassa on rento baari, josta saa myös syötävää. Cafébrygganin kioskista saa Farmors Cafén herkkuja.

Lisätietoja:

Högsåra

Farmorscafe

 

Kejsarhamn

Högsåran toinen satama, Kejsarhamn on vain lyhyen kävelymatkan päässä Lillbackan laiturista. Rantautuipa sitten kumpaan satamaan tahansa, kävely vehmaan saaren halki satamasta toiseen on elämys. Me kävelimme tuon matkan lämpimänä kevätkesän iltana ja tunsimme aurinkoisen päivän jälkeisen ”maan ihon pakanallisen tuoksun”, kuten runoilija Katri Vala on kevätillan tuntemuksia runossaan kuvaillut.

Kävelyretki vahvistaa käsitystä, että nyt ollaan saariston kyläkulttuurin ytimessä. Tuomet tuoksuvat talojen pihoissa. Vastamuuttaneet pääskyset tekevät villejä syöksyjä ja lampaat mäkättävät laajoilla hakamaa-alueilla. Rekisteröimätön auto köröttelee rauhallisesti kylän läpi. Sama auto pysähtyi aamulla tavan takaa jakamaan taloihin päivän postia.

Kejsarhamn oli pitkään ns. luonnonsatama, mutta aikaa myöten sinnekin on noussut veneilijöitä miellyttäviä palveluita, kuten jätehuolto, wc, saunat ja suihku, sekä pieni kahvila-kauppa. Satamassa voi grillata omassa katoksessaan ja jos omaa grilliä ei ole, voi lainata kahvilan kaasugrilliä. Saunoja on peräti kaksin kappalein. Uudempi niistä on aivan laiturien kupeessa ja se valmistui kaksi vuotta sitten. Kahvilan terassilla on viihtyisiä pöytäryhmiä, joiden äärellä voi havainnoida sataman vilkasta elämää: käyhän venevieraita vuosittain liki pari tuhatta.

Kejsarhamnissa toimii myös Jungfrusundin museo. Se kertoo kylän historiasta ja luotsaustoimen vaiheista saarella. Toinen saaren museoista on Beatastugan, jonka avaimen saa Farmors Cafésta.

Vene 9/2019

Kirjoittaja: Risto Nordell

Satamia runkoväylän varrelta 51

Kippari-lehti 10/2008

Saaren pohjoispäässä oleva Keisarinlahti kiinnosti enemmän, joten siirryin sinne ja yövyin hyvässä laiturissa.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Pohjoisen tuuli sopinee laiturialueelle parhaiten, mutta muut suunnat ovat melko suojaisia. Sataman syvyydeksi ilmoitetaan 2,5- 4 metriä. Laituriin on helppo kiinnittyä ja pituutta siinä on mukavasti, jolloin 30-40 venettä pitäisi oikein kiinnitettyinä sopia mainiosti. Perä ankkuriin on suosittu tapa vilkkaana aikana, mutta ollessani laiturissa oli vain pari muuta venettä paikalla.

Maissa havaittua

Veneen kiinnityksen jälkeen selän oikaisu ja katse rantamaisemiin. Lähimpänä näkyy Högsåra-tekstillä varustettu rakennus sekä hirrestä rakennettu vanhempi rakennus. Seuraavaksi pilkottaa museo, jonka erottaa jo sen ulkopuolella olevista merenkulkuun liittyvistä esineistä.

Hiekkainen ranta oli vielä siivousta vailla sekä muutkin alueet ympäristössä. Makkaranpaistoa voi harrastaa lähikatoksessa heti rannan tuntumassa. Roskapisteet ovat melko läheltä rantaa.

Septisäiliön voi tyhjentää Pidä saaristo siistinä -yhdistyksen ylläpitämään kelluvaan säiliöön satama-alueella. Tyhjennyksessä tarvitaan useampi käsi, joten yksin se ei onnistu.

Peseytyminen saunassa on mahdollista ja wc on myös käytettävissä. Yleinen liikenneyhteys lähtee lauttarannasta, johon on matkaa reilu puolimailia hyväkulkuista tietä. Ostettavaa kalaa voi kysyä kioskinpitäjältä tai lauttarannan puoleisesta pisteestä. Vesi on kannettava kylältä, tarkemmin sanottuna kaupalta tai Farmors Cafésta asti.

Nähtävyydet

Vanha hirsirakennus rannassa kuuluu säilytettävien rakennuksien joukkoon. Museo on katseltava läpi sekä kallioon maalattu venäjänkielinen teksti. Nähtävyydeksi tai kauniiksi ”taideteokseksi ” en luokittele kallioihin sutattuja tekstejä, elleivät ne ole hakattuina kiveen ja tosi vanhoja.

Nähtävyys sinänsä on mahdollisuus hiljentyä rauhalliseen paikkaan ja katsella ympärilleen ilman kiireen häivää. Saaren aluskasvillisuutta ei kannata ohittaa kävelemällä yli, eikä marja-aikaan jättää poimimatta mustikoita tai puolukoita parempaan talteen. Kylän rakennukset ovat tyylikkään näköisiä ja sopivat hyvin rakennettuina ympäristöönsä.

Suosittelen Högsårassa käyntiä lapsiperheillekin, sillä liikkumatilaa on turvallisemmassa ympäristössä ja laiturilta on hyvä näköyhteys rannan alueelle. Laituri ei ole korkea ja veteen pudonneen henkilön voi onkia helpommin ylös.

Ankkuripaikkavihjeitä lähiympäristössä

Heti Södra Furuholmenin ja Norra Furuholmenin länsipuolen kalliot ja Nämanön saaren lahdessa jossa ankkurin kuva. Ankkuripaikat ovat yleisiä ankkuripaikkoja ja merkitty karttaan. Näihin paikkoihin on matkaa pisimmilläänkin alle meripeninkulma.

Runkoväylä haarautuu Hamnholmenin eteläpuolitse viiden metrin väylää Helsingholmenin ohi jatkuen Gullkronaan. Toisen haaran, jota nyt jatkan eteenpäin, valintaan on määräävänä tekijänä tuulen suunta. Matka jatkuu Purunpään itäpuolta pohjoiseen.

Ankkuripaikka, jossa otin päivänokoset odotellessani tuulen tyyntyvän ja jatkoin matkaa Höglandiin, on Purunpään ja pitkulaisen saaren Högholmenin pohjoispuolen välissä. Paikka sijaitsee mökittömässä kohdassa, jossa on vettä pyöriä yhden ankkurin varassa paikassa 60 00,40 N ja 22 22,90 E. Väylät tekevät kolmion kohdassa, jossa tulee valita minne mennä.

Hamnholmenin lahdessa voi pitää hyvin tuulta ennen väylälle menoa. Siitä on kätevä mennä joko Gullkronan suoralle tai Paraisten porttiin.

Kirjoittaja: Mikko Rajala

8 kommenttia artikkeliin “Högsåra Kejsarhamnen”

 1. Kala-Kalle sanoo:

  Pohjoinen on auki täysin laituriin, mutta myös lännen puoleinen tuuli saattaa puhaltaa yllättävän lujaa. Ja ankkurin pito kannattaa varmistaa kunnolla erityisesti laiturin länsipuolella. Paikoitellen pito tuntui olevan yllättävän heikko.

 2. Liisa sanoo:

  Kioskin seinässä on palveluhinnasto. Sataman pitäjä perii kuitenkin maksun mielivaltaisesti. Hän ilmoitti pois lähtiessä, että maksu 2 tunnin kylkikiinnittymisestä on 30€, vaikka hinnaston mukaan se on vuonna 2011 10€. Jättäessäni veneen ilmoitin pitäjärouvalle, että maksan kun palaan Farmors cafesta. En käyttänyt sähköä, kylkikiinnittyminen on sallittua ja hinnoiteltu hinnastossa. Oli niin sikamainen temppu. En suosittele ketään kiinnittymään Kejsarhamnin laituriin. Maksoin kun oli pakko, neuvotteluvaraa ei ollut.

 3. aikainen mato sanoo:

  kylkkäriin kiinnittyjät vievät tilan monelta veneeltä. Hölmöläisen hommaa tulla päivällä pariksi tunniksi kylkkäriin ja blokata muilta kulku?

  Ollaan vakiokävijöitä Högissä, kejsarhamnia kehitetty jatkuvasti. Kioski hyvin varusteltu. laituria korjattu ja parannettu, rannassa grilli vapaassa käytössä (katoksessa). hinta kohtuullinen kun palvelukin pelaa! siistit veskit jne. laituriin myös laitettu nyt poijuja, helpottaa kiinnittymistä!

  suosittelen! omalla fiksulla käytöksellä saa taatusti iloista ja hyvää palvelua! myös paikkakuntalaisten suosiossa…

 4. Drunkensailor sanoo:

  Tällä hetkellä ko. satamassa. Muutama poiju laitettu ja kiinnittyminen laituriin onnistuu myös siten. PuuCeet ”pidä saaristo siistinä”- järjestön hankkimat. Haju ei paras mahdollinen, mutta tarpeet voi hoitaa(hinta-laatusuhde kohdallaan). Käsienpesupaikka löytyy vessojen yhteydestä. Se on hyvä!

  Ei moitteita tähän mennessä ja naapuritkin monen vuoden kokemuksella mieluummin tänne tulevat, kuin eteläisempään satamaan. Itse en voi vertailla vielä…

  HAUSKAA JUHANNUSTA!!!
  Pysytään pinnalla!

 5. Drunkensailor sanoo:

  korjaus edelliseen.
  Vessat on paikalliset. Luulin että Pidä saaristo siistinä hoitaa, mutta ei sillä väliä, lopputulos sama.

  Hieno juhannussalon pystytys ja siihen liittyneet kilpailut on huippu juttu täällä.

  Högsoran paikallisia kiitän hyvästä kokemuksesta täällä

 6. Matkavene86 sanoo:

  Kejsarhamn oli positiivinen paikka, hyvä ja suojainen laituri sekä ystävällinen satamaporukka. Högsåra on helmi ja Farmors cafe verraton.

 7. HanSte sanoo:

  Maisemat, historia, kaunis kylänraitti ja ihastuttava Farmors cafe tuovat tänne. Satamanpidosta puuttuu jämptiyttä. Kyselimme, onko vapaita paikkoja. ”Taitaa länsipuolella olla 2 vapaata, mutta tulkaa itse katsomaan”. No tultiin; ei ollut. Kummallinen asenne yrittäjällä.

 8. Lassi R sanoo:

  Laituripaikkoja lisätty pätkällä uutta laituria. Satamamaksu ilman sähköä 20€ ja uuden saunan varaus onnistuu 30€/h. Rantakioskissa peruselintarvikkeita tarjolla.

Kommentoi

X