Tilaa

Kermankoski, Hynnilänsalmi (Heinävesi)

Tiedot

Koordinaatit:
62º23,6’ P, 28º44,9’ I
Satamanro:
5408
Karttasarja:
M
Merikartta:
248
Vieraspaikkoja:
22
Syvyys:
1,8 m
Kiinnitys:
kylki, aisa, poiju
Satamamaksu:
10 €
Yritys:
Kermankeidas
Yhteyshenkilö:
Aarno Happonen
Puhelin:
017 566 191, 0400 312 131
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • pesutupa
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
<p style="text-align: left;">Puh. 017 566 191, 0400 312 131</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">Avoinna ma-la 09-20, su 09-18</p> <p style="text-align: left;">Kalastusluvat.</p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kermankeidas sijaitsee Kerman kylässä, keskellä kauneinta järvimaisemaa, Heinäveden reitillä Savonlinna-Kuopio puolivälissä.

Kesäisin mm. ravintola- ja pitopalvelua, majoitusta, tapahtumia, sekä kalastus- ja veneilypalveluita.

Alakerran ruokaravintolassa on tilaa 80 henkilölle ja lisäksi kesäisin käytössä on avara terassi.

Vierassatama Kermankosken ja kanavan edustalla.

Majoituspalveluja.

Kalastusluvat, kalastuskunnan veneitä, uimaranta.

Muita palveluita kirkonkylällä 7 km päässä

Vene-lehti 5/2008

Kermankeidas

Heinäveden kierroksen lopuksi otamme suunnan takaisin Kerman kanavalle, legendaarisen Kerman Kallen maisemiin. Vuonna 1904 syntynyt Kalle Pakarinen työskenteli kanavanvartijana liki 35 vuotta. Hän oli armoitettu juttu- ja huumorimies ja Kallen sääennustuksia seurattiin kaikkialla Suomessa. Kermankoskea vastapäätä, Hynnilänsillan pielessä, löytyy veneilijälle mainio
käyntikohde, Terttu ja Aarno Happosen pyörittämä Kermankeidas.

Sataman laitureita lähestyessä kannattaa ottaa huomioon kosken aiheuttaman virtaus. Rantautumisapua on kuitenkin todennäköisesti tulossa, sillä Aarno Happonen hyörii laiturilla vastaanottamassa vieraitaan aina kun se on vain mahdollista. Kun vene on turvallisesti kiinni kaijassa, on aikaa rupatella. Happoset hyppäsivät oravanpyörästä 90-luvulla.

– 30 vuotta Etelä-Suomen ruuhkissa kypsytti päätöksen muuttaa Heinäveden rauhaan vuonna 1995.

Viisi vuotta sitten aloitimme Kermankeitaassa. Alunperin tällä tontilla on sijainnut Heinäveden osuuskauppa. Nykyinen päärakennus on sotien jälkeen  rakennettu ja 80-luvulla tässä toimi Kerman Kasino. Ennen meitä Kermankeidas tunnettiin pubina ja diskona, mutta me muutimme liikekonseptin täysin, kertoo Aarno Happonen.

Kermankeidas on nykyään rentohenkinen ravintola-majatalo. Veneilijöiden lisäksi paikka houkuttelee myös karavaanareita ja pyöräilijöitä. Yösijan Happoset kykenevät tarjoamaan noin kolmellekymmenelle vieraalle. Osa tiloista on tyylikkäästi kunnostetussa entisessä Hynnilänsillan vartijan tuvassa. Kermankeitaan alakerran ravintolassa on liki sata paikkaa ja yläkerta vetää vieläkin enemmän. Happoset ovatkin tottuneet järjestämään suuria perhejuhlia, kuten häitä ja syntymäpäiviä, jotka räätälöidään toivomusten mukaan, Kermankeitaan tunnelma on välitön ja kuten Happonen itse asian ilmaisee: – Täällä ei turhia pönötetä.

Parasta veneilijän kannalta on aivan Hynnilänsalmen partaalla sijaitseva puulämmitteinen sauna, joka vilkkaimpaan loma-aikaan tuntuu olevan lämpimänä lähes vuorokauden ympäri. Perusteellisen kylpemisen jälkeen maistuu kylmä olut Kermankeitaan terassilla, josta voi rauhassa tutkailla vilkasta ohikulkevaa liikennettä. Aarno Happonen kiertää pöydästä pöytään tarinoimassa asiakkaiden kanssa ja kertomassa juttuja Kerman kanavasta ja sen historiasta. Kalamiehet saavat pyyntivinkkejä Kermankoskelle ja pyöräilijöille Happonen selostaa Heinäveden nähtävyyksiä kuin ammattiopas. Meidät hän houkuttelee maistamaan talon suosituinta ruokaannosta, tuoreena paistettuja rapeita muikkuja. 12 euroa maksava muikkuannos perunamuhennoksen kera onkin makunautinto, joka ei hevin unohdu. Aarno Happosen mainostamat paistetut ahvenfi leet saavat jäädä ensi kertaan; hyvä kun jaksamme vielä joten kuten taapertaa veneelle. Tyytyväinen miehistö tuhisee pian unten mailla ja lintujen konserttia kesäyössä säestää Kermankosken rauhoittava kohina.

Risto Nordell

Yksi kommentti artikkeliin “Kermankoski, Hynnilänsalmi (Heinävesi)”

 1. Baylinersuzuki sanoo:

  Laadukas paikka palvelut ja ravintola A-oikeuksilla 10m etäisyydellä laiturista, ravitolalla mahtava keittiö, josta saa maistuvaa kotiruokaa seisovasta pöydästä, iloinen ja ystävällinen henkilökunta. Hintataso edullinen, kannattaa ehdottomasti käydä.

Kommentoi

X