Tilaa

Bromarv, Saaristosatama

Tiedot

Koordinaatit:
59°59,3' P, 23°01,8' I
Satamanro:
537
Merikartta:
B 639
Vieraspaikkoja:
25
Syvyys:
2,60 m
Kiinnitys:
poiju, aisa
Satamamaksu:
25 €/vrk, sis. vesi, wc, suihku, jätehuolto, septin tyhjennys, sauna 25 € (2021)
Yhteyshenkilö:
Mårten Johansson
Puhelin:
040 501 7245
WWW:
bromarv.fi
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • pesutupa
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • uimaranta
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
<h2 style="text-align: left;">2018</h2> <p style="text-align: left;">Seapoint puh.  040 828 5449</p> <p style="text-align: left;">Bens 98 ja 95, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7 K+S</p> <p style="text-align: left;">seapoint.fi</p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietoja päivitetty 21.9.2021

2021: Vierasvenelaiturissa on 25 vedellä ja sähköllä varustettua venepaikkaa. Kaupan Seapoint- polttoaineasema rannassa toimii maksuautomaatilla. Sen vieressä on septiktyhjennyspumppu ja veneramppi. Satamassa on vuonna 2019 valmistunut palvelurakennus, jossa WCeet, suihkut ja pesutupa.

Torin varrella on kolme majapaikkaa ja pieni leikkipiha. Satamassa on sauna, hiekkaranta, ulkoilma voimistelupaikka, grillipaikka ja parkkipaikat autoille, vuokrapyöriä ja Wifi.

Satamaa lähestytään Särkisalon eteläpuolelta, Petun itäpuolelta ja Kråkholmin pohjoispuolelta suoraan laituriin. Kauppa on n. 200 m päässä satamasta. Kesätori. Nähtävyyksiä: Idyllinen kirkonkylä.

Oikaisu, Vene 9/2018:

Kyläkaupassa ei ole Alkon tilauspalvelua.

VENE 9/2018

Bromarvin satama kuntoon talkoilla

Kylätoimikunta ei säästänyt työtunteja, kun se päätti kunnostaa satamansa kyläläisten ja vierasveneilijöiden iloksi. Ensi purjehduskaudella pitäisi kaiken jo olla valmista.

Sataman rakentaminen on kesäkuussa satamayrittäjänä aloittaneen Björn Wadenströmin mukaan vaatinut bromarvilaisilta satoja talkootunteja. Mökkeilyn ansiosta Bromarvin seudun hyvin tunteva Wadenström on työskennellyt 25 vuotta palomiehenä. Nykyään hän toimii talvisin safarioppaana Lapissa ja kesät hän on päättänyt pyhittää saaristolle ja sataman hoitoon.

”Meille on tänä keväänä valmistunut kaksi uutta laituria. A-laituri on varattu vierasveneille ja B-laituri kausipaikkalaisille. Ensi kaudeksi rakennamme uuden huoltotalon. Suunnitelmissa on myös ulkokeilaradan rakentaminen sekä takkahuone saunojille”, kertoo Wadenström suunnitelmistaan.

Vaikka Bromarvin Saaristosatama kehittyy edelleen, paljon on jo valmista. Kahvila-ravintolan terassilla on mukava paistatella päivää ja seurata sataman vilkasta liikennettä. Kahvilassa on A-oikeudet ja à la carte -lista, joka suosii paikallisia raaka-aineita; hampurilaisten pihvit ja juusto tulevat naapurikylästä. Leivät leivotaan Tammisaaressa ja kahvipullat pyritään leipomaan joka päivä paikan päällä. Burgereiden lisäksi tarjolla on kalaa ja erilaisia salaatteja.

Lähes vierassatamatasoa

Bromarvin sataman palvelut alkavat lähestyä täyden palvelun vierassatamien tasoa. Kohtuulliseen 20 euron satamamaksuun sisältyvät suihku, wc, vesi ja septin imutyhjennys. Sähkö maksaa 3 euroa/vrk.

Tarjolla on vuokrasauna, jossa nelihenkinen miehistö kylpee tunnin 25 eurolla. Björn Wadenström vuokraa myös polkupyöriä, kajakkeja ja sup-lautoja.

Aivan sataman vieressä on kunnan uimaranta. Hiekkaranta näyttää houkuttelevalta ja se on turvallinen myös lapsille. Lähimpään kauppaan on muutama sata metriä.

Kylän nähtävyys on vuonna 1981 rakennettu kirkko. Se nousi samalle paikalle kuin pari vuotta aiemmin palanut vanha kirkko. Kirkon rakentaminen on sataman tavoin hieno todiste bromarvilaisten yhteishengestä; kirkko rakennettiin lähes kokonaan omin voimin.

Saaristomeren ja Suomenlahden rajamailla sijaitseva Bromarv vaikuttaa siis kaiken puolin ihanteelliselta vierailukohteelta. Ainoa ongelma on, että satama on kaukana valtaväyliltä. Bromarv sijaitsee Hankoniemen pohjoispuolisessa saaristossa, Kemiönsaaren kaakkoispuolella. Paikalle ei kukaan joudu sattumalta, sillä se ei ole matkan varrella minnekään, eikä sieltä liioin ole paluuta kuin omissa kulkuaalloissa keinuen.

Bromarvia lähestytään reittiä, joka erkanee Padvan niemen pohjoispuolelta, Särkisalon edustalta etelää kohti. Satamaan johtaa selkeä lateraaliviitoitettu reitti. Satamalahti on erittäin suojainen etelänpuolisilta tuulilta, mutta avoin pohjoistuulille.

Kuin Punkaharjulla

Satamasta kannattaa ehdottomasti vuokrata pyörä. Bromarv on keskellä kapeaa Lohjanharjua. Metsät ovat vihreitä ja puiden välistä pilkottaa tuon tuostakin meri. Näkymät ovat kuin konsanaan Punkaharjun kansallismaisemissa.

Harjulla on monia pieteetillä entisöityjä huviloita ja pihamaat ovat huolella hoidettuja. Fillarilenkillä helteisen illan vilvoittava tuuli viilentää mukavasti ihoa. Havupuut ja meri tuoksuvat huumaavasti.

Bromarv on vanhaa asutusseutua, sillä se mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran jo 1200 -luvulla. Riilahden kartano rakennettiin pari sataa vuotta myöhemmin vilkkaan kauppareitin varrelle.

Riilahti liittyy myös sotahistoriaan, sillä 27. heinäkuuta 1714 käytiin Storön ja Prästön välisellä selällä Riilahden meritaistelu. Siinä venäläisten kaleerilaivasto löi ruotsalaisen laivasto-osaston perusteellisesti. Kyseessä oli Venäjän laivaston ensimmäinen merkittävä voitto Itämerellä. Siksi 27.7. on edelleen Venäjän laivaston juhlapäivä.

Suomen laivaston miinalaiva Riilahti on saanut nimensä tästä taistelusta.

200 vuotta Riilahden taistelun jälkeen paikalle pystytettiin Riilahden taistelun muistomerkki taistelussa kuolleiden merisotilaiden muistolle. Muistomerkille on satamasta seitsemän kilometrin pyörämatka.

Matkalla voi pistäytyä syömässä perinteikkäässä Stallkrogenissa. Ravintola on saanut sataman tavoin uuden yrittäjän tänä kesänä. Tarjolla on arkipäivisin 10 euron lounas. Iltaviihteeksi Stallkrogen lupaa musiikki- ja kirjailijailtoja.

Risto Nordell
VENE 9/2018

Yksi kommentti artikkeliin “Bromarv, Saaristosatama”

 1. Henriksson Gustav sanoo:

  Läntisessä satamassa nykyään bensa-automaatti. 98E hintaan 1.610/l.

Kommentoi

X