Tilaa

Juurikkasalmi, Papinniemi (Valamo)

Tiedot

Koordinaatit:
62º33,6’ P, 28º47,3’ I
Satamanro:
5311
Merikartta:
243, 247
Vieraspaikkoja:
10
Kiinnitys:
poiju
  • Palvelut

  • imutyhjennys
  • jätehuolto
  • tulentekopaikka
  • veneluiska
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kippari 4/2010:

Kuuverinselältä kannattaa Piiparinsaarten jälkeen kääntyä jyrkästi etelään. Pitkänomaisen lahden perukoilla on yksi tämän vesistön suurimmista nähtävyyksistä, Valamon munkkiluostari.

Maantiesillan kupeessa on pitkä vieraslaituri poijuineen. Satamaan näkyvät luostarin kirkkojen kultakupoliset tornit ja valkeiksi kalkitut rakennukset. Lyhyen kävelymatkan jälkeen ollaan itse luostarin alueella, jossa kesäpäivisin riittää turisteja. Ihmisvilinää ei tällä vesireitillä enää näe, joten mielellään sen kokee ja voi itsekin turistina tutustua tähän eksoottiseen ympäristöön.

Valamon munkkiluostari

Laatokan järvessä, Valamon saaressa, sijaitsee vanha yli 800-vuotinen ortodoksinen munkkiluostari. Sen perusti munkki Sergei ja luostari kukoisti etenkin 1800-luvun loppuvuosina. Talvisodan aikana helmikuussa 1940 noin 200 munkkia lähti saarelta evakkoon. He löysivät uudelle luostarille paikan Juojärven Papinniemestä ja perustivat tälle paikalle Uuden Valamon luostarin.

Tänä päivänä luostari on vireä toiminnaltaan ja suosittu turistikohde. Luostarin alueelta löytyy majoitustiloja liki sadalle vieraalle ja ruokailutiloja yli 200 hengelle. Muistoesinemyymälän valikoima vetää vertoja kauppakeskusten lahjatavaraliikkeille ja onpa luostarilla myös omaa viinintuotantoa, jonka valikoimia on hyvin tarjolla omassa viinimyymälässä.

Jos kaupallisuus ei viehätä, tarjoaa luostari kauniine ympäristöineen ja huoliteltuine rakennuksineen myös oivan paikan pelkän maiseman ihailuun. Halutessa voi osallistua päivittäisiin jumalanpalveluksiin. Lämpimänä kesäpäivänä vierailevan veneilijän on kuitenkin syytä pukeutua etiketin mukaan, sillä luostarin alueelle ei toivota shortseja tai hihattomia paitoja.

Luostarin suosituin kävelyreitti vie matkamiehen ristiksi kutsutulle kumarrusristille Juojärven rantaan. Tämä Kuuverinselän itärannalla sijaitseva muistomerkki opastaa myös veneilijän matkalla luostarin laituriin.

Kommentoi

X