Tilaa

Bromarv, Itäinen (VPK)

Tiedot

Koordinaatit:
59°59,3' 23°02,1'
Satamanro:
530
Merikartta:
B 639, 64
Vieraspaikkoja:
5–6
Syvyys:
2,5–4 m
Kiinnitys:
laituriin + poiju tai ankkuri
Yritys:
Bromarv FBK
Puhelin:
0400 887 234
  • Palvelut

  • joukkoliikenne
  • kahvila
  • kauppa
  • ravintola
  • veneluiska
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Saaristosatama on kannaksen länsipuolella ja itäpuolella on VPK:n laituri. Kylällä on kauppa, ravintola ja kahvila. Toisin kuin Vene 9/2018 jutussa kerrotaan, kaupassa ei ole Alkon toimitusmyyntiä. Muutoin M-Skafferi Ett -kyläkaupalla on veneilijälle hätkähdyttävän monipuoliset palvelut, kuten elintarvikkeet, lelut, korut, pesuaineet, paikalliset tuotteet, moottoriöljyt,  pientyökalut, kalastus- ja veneilytarvikkeet, voiteluaineet ja paljon muuta kivaa. Lisäksi kauppa toimii posti/matkahuolto/Schenker-asiamiehenä ja tarvittaessa kauppias kuljettaa ostokset satamaan, myös numeroon 040 828 5449 tehdyt ennakkotilaukset, jotka kerätään valmiiksi odottamaan.

Saaristosataman vieressä toimii Padvan kesäravintola Skatafésta tutun yrittäjä Petra Mannströmin ravintola Theodors.

Päivittäinen bussiyhteys toimii Helsingistä, aikataulu www.wikstromsbusstrafik.fi

VPK:n laiturissa ei ole polttoainejakelua, mutta polttoainetta voi noutaa muutaman sadan metrin päässä sijaitsevasta Saaristosatamasta.

Arkistosta:

Poikkea Bromarvissa

Pieni iltalenkki kirkonkylän raitilla piristää kuitenkin kummasti mieltä, sillä Lohjanharjun kapeimmalla kohdalla olevan Bromarvin harjun vehreys vetää vertoja vaikka Punkaharjun maisemille. Korkealla kangasharjulla kulkevalle kylätielle pilkottaa meri kummaltakin puolelta ja auringonlaskun säteet kultaavat rinteessä toinen toistaan kauniimpia vanhoja huvilarakennuksia. Kaikesta huokuu vanha ja sivistynyt saaristokulttuuri, mikä ei ole suinkaan ihme; mainitaanhan Bromarv jo 1200-luvun historiankirjoissa.

Kirkonkylän keskustan maisemaa hallitsee vuonna 1981 käyttöön vihitty puukirkko, sillä vanha, 1700-luvulta peräisin oleva temppeli paloi talvella 1979. Carl-Johan Slotten piirtämä kirkko on osoitus saaristossa vielä elävästä talkoohengestä, koska rakennustöistä selvittiin lähes oman kylän miesten voimin. Myös kirkon sisustus ja esineet ovat suurimmaksi osaksi lahjoituksia yksityisiltä.

Muita nähtävyyksiä Bromarvissa ovat kotiseutumuseo, käsityöläispuoti ja Tallbackan puutarha.

Bromarvissa on tilaisuus vaihtaa myös venemuona herkulliseen illalliseen tai lounaaseen ravintola Stallkrogisssa, puh. 040 701 8385. Viihtyisä ravintola on sisustettu tunnelmalliseen vanhaan talliin.

Vaikka kirkonkylässä on vain 650 asukasta, voi veneilijä täällä hoitaa niin pankki- kuin postiasiansakin ja veneen naismiehistön frisyyrikin saa kohennusta kylän kampaamossa.

Risto Nordell
VENE 8/2002

Kommentoi

X