Tilaa

Sommaröstrand

Tiedot

Koordinaatit:
59°54,1’ P, 23°24,5’ I
Satamanro:
495
Merikartta:
B 635
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
3 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Satamamaksu:
22 e/vrk, sähkö 5 e (2013)
Yritys:
Skåldö fiskebod
Puhelin:
019 201 350, 040 861 0274
  • Palvelut

  • kaasu
  • imutyhjennys
  • kauppa
  • polttoaine
  • vesi
  • kahvila
  • kalamyynti
  • leikkipaikka
  • pesutupa
  • ravintola
  • sauna
  • suihku
  • sähkö
  • tulentekopaikka
  • uimaranta
  • wc
  • Wlan
  • jätehuolto
  • veneluiska
<h3>2018</h3> <p>Neste, puh. 019 201 350, 040 861 0274</p> <p>Bens 98, D</p> <p>A 24/7 K</p> <p> </p> <p> </p> <p> </p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Alkon verkkokaupan noutopiste, minigolf, leipomo.

Arkistosta:

Skåldön saaren länsikolkassa, suojaisassa sopukassa sijaitsee Sommarön kylä. Sen satamasta löytyy useampikin laituri vierailevien veneilijöiden piipahtaa. Sommaröstrand valittiin Vuoden vierassatamaksi vuonna 2012.

Palvelusatama 495:ssä vieraspaikkoja on noin 20 ja kylkipaikkoja 3-4 veneelle. Tästä laiturista kauppa ja kylän muut palvelut ovat lähinnä. Aivan laiturin pohjoispuolella on vielä kaupan oma laituri, jossa myös polttoainetta saa tankata.

Runkoväylältä Sommaröhön vie 2,4-metrin venereitti, joka lähtee Danskogin ja Stormarsin saarten välistä kohti kaakkoa. Reitti on kiitettävän selvästi viitoitettu ja helposti seurattava, vaikka se ei kaikkien karttaplottereiden ohjelmistoista tunnu löytyvän.

Sataman suojaisuus tuulilta on hyvä suunnista riippumatta. Kylän vieraslaiturissa luoteen puolella syvyys on 3,0 metriä ja kaakossa 1,5-2,0 metriä. Telakan laiturin syvyydeksi on ilmoitettu 1,2–2,2 metriä.

Kauppa on pieni, mutta valikoima varsin runsas. Pullakahvitkin sieltä saa myös silloin, kun kesäisin toimiva ravintola on jo kautensa päättänyt. Ravintolasta on joku kertonut saaneensa ”saariston parhaan pihvin”, ja illan tunnelmakin on kuulemma joskus kohonnut kiitettävälle tasolle.

————–

Sommaröstrandin toiminta käynnistyi juhannuksena 2011, jolloin Tammisaaren saaristossa sijaitsevaan
satamaan valmistui 95-metrinen laituri, jossa kaikki paikat ovat kävelyaisoin, sähkö- ja vesiliittymin varustettuja.

Sataman huoltorakennuksesta löytyvät käymälät, suihkut ja tilaussauna. Alueella on myös viheralue ulkoleikki- ja
pelipaikaksi.

Alueelta löytyy kauppa, kesäravintola, meriasema, kausipaikkoja, merikuljetuksia , kiinteistöhuoltoa ja
veneiden talvisäilytystä. Kesäksi 2012 valmistuu vielä grillipaikka ja tiskikatos.

Loppukesästä 2011 valmistui paviljonki ympärivuotiseen kokous- ja virkistyskäyttöön. Paviljongissa on nykyaikainen
kokouskalusto sekä varustus tarjoiluun.

Vierassatamassa järjestetään lapsille junioripurjehduskursseja optimistijollilla sekä yksityistunteja Laser-veneillä. Viime vuoden kurssit täyttyivät nopeasti ja kesäksi 2012 lisätään kurssitarjontaa. Satamassa toimii kesäkuukausina myös lasten satamakerho.

Vierassataman uusi palvelutuote on ilmatyynyaluksin tehtävät retket Tammisaaren saaristoon, jään reunalle ja
pidemmällekin. Retkeen sisältyy saaristoretki ilmatyynyaluksella jäärajalle ulkomerelle, sauna sekä saariston pitopöytä vierassataman kokous- ja konferenssitilassa.

Sommaröstrand Vierassatama on Roope-satama, vierassatamaluokitus myönnettiin keväällä 2011 ja satamalla on
luontomatkailun yhteistyösopimus Metsähallituksen kanssa.

Historiaa ja nykypäivää

Göran Wikström perusti vuonna 1984 yrityksen, jonka nimeksi tuli Skåldö Fiskebod. Yritys löysi kotipaikakseen alueen Skärlandetin saaresta, Tammisaaresta. Göran on kotoisin samaiselta saarelta ja hän tuntee hyvin alueen, sen historian ja erityispiirteet.

Skåldö Fiskebodin toiminta alkoi kalastustarvikkeiden valmistuksella ja myynnillä Tammisaaren kaupungilta vuokratussa kiinteistössä. Alue oli ollut vuosia hoitamaton ja rakennus rapistunut. Alueella oli aiemmin toiminut mm. minkkitarha ja rakennus oli toiminut minkkiruoan pakastamona ja minkinnahkojen käsittelytilana.

Samoihin aikoihin, 1980-luvun puolivälissä, Fiskars-yhtiö alkoi kaavoittaa ja myydä tontteja vapaa-ajan asuntoja varten Tammisaaren saaristossa. Vapaa-ajan asuntojen kasvavan kysynnän ja rakentamisen myötä erilaisten palveluiden tarve kasvoi. Tämä oli piristysruiske alueen elinkeinoelämälle ja moni ammatinharjoittaja työllistyi rakennushankkeiden myötä.

Alkoi syntyä verkosto ammattilaisista, jotka alueen olosuhteet ja erityispiirteet hallitsivina pystyivät tarjoamaan ammattitaitoaan ja osaamistaan niitä tarvitseville. Tarvittiin kirvesmiehiä, sähkömiehiä, muurareita ja maalareita pystyttämään saunoja ja huviloita.

Vapaa-ajan asuntojen lisääntyessä Skåldö Fiskebodenin alue muodostui luonnolliseksi kotisatamapaikaksi saariston väen yhteysveneille. Henkilöliikenne saariin lisääntyi, syntyi tarve polttoaineista ja päivittäistavaroista.

Talvella 1984 alkoi polttoainelaiturin rakentaminen ja pian valmistui elintarvikekioski, josta alkoi kesäkuussa 1984 päivittäistavaroiden myynti. Syntyi myös tarvetta venepaikoista ja veneiden huollosta sekä talvisäilytyksestä.

Pian myös elintarvikekioski laajentui saaristokaupaksi. Vuonna 1993 yhtiö rakensi kesäravintolan ja 2000-luvun alussa taksi- ja huoltoveneille tukiaseman.

Yhtiöllä on tänään 2,5 ha vuokratontti Raaseporin kaupungilta, kaikki rakennukset ovat yhtiön omistuksessa. Merikuljetuskalustoon kuuluu kaksi taksivenettä ja tavarankuljetusalus, kaksi ilmatyynyalusta sekä lumikelkka ja mönkijä erilaisilla yhdistelmillä.

Mikko Rajala
KIPPARI 3/2008
Kiti Westerback 2011

Veneluiskan tiedot

Veneluiska

Kalastusalue: Eteläinen Tammisaari.
Sijainti: Sommaröstrand Marinan venesatama Skärlandetin saaressa.
Osoite: Sommarönranta 44, Raasepori.
Luiska: Erittäin hyvä betoniluiska, joka on suhteellisen hyvin suojassa. Kulma melkoisen loiva, joten veneen nosto onnistuu ilman nelivetoa. Luiskan molemmin puolin laiturit, jotka helpottavat työskentelyä.
Pysäköinti: Laaja pysäköintialue.
Palvelut: Satamassa kauppa, ravintola ja polttoainepiste, vierassatama-alueella suihkut, käymälät, vaatehuolto, tilaussauna sekä kokoustilat. Vierassataman laituri varustettu sähkö- ja vesiliittymin, Wlan.

ERÄ 13/09, päivitys 14.6.2011

6 kommenttia artikkeliin “Sommaröstrand”

  1. Family Cruiser sanoo:

    Hippasen on ylihintainen paikka, venepaikka sähköllä ja 1 tunti saunaa, 62 eur. Kerta riitti.

  2. Merten ratsastaja sanoo:

    Tuli käytyä myös kyseisessä paikassa,satamamaksu tosiaan aikas ylihintainen kyseisestä paikasta ja sauna 35 euroa tunti.Sauna taisi olla koko illan tyhjillään ja en kyllä ihmettele yhtään. Pois kun lähdettiin ni ajattelin et tyhjennän nyt septinkin kun itsensä maksanut kipeeksi.Septin sai tyhjennettyä ja lykättiin lappu käteen et 5 euroa,olis jääny kyl tyhjentämättä jos ois jossain mainittu ettei sisälly satamamaksuun,paskanmaku jäi suuhun vaikka satamassa oltiin ystävällisiä ja siistit huoltotilat.(RAHaLLA SAA JA HeVOSELLA PÄÄSEE).

  3. Erja Hiltunen, satamaemäntä sanoo:

    Sommaröstrand on yksityinen vierassatama Tammisaaren saaristossa. Toimintamme on ympärivuotista ja satamapalvelut veneilijöille käytettävissä jäiden tuloon asti. Satamamaksu 2013 on 22 eur, sähkö 5 eur ja tilaussauna 35 eur/tunti/venekunta. Vuoden vierassatama 2012. http://www.sommarostrand.fi

  4. Kerta riitti sanoo:

    Satama on suojainen, mutta ylihintainen kokonaisuuteen nähden. Palvelu on mekaanisen ystävällistä, ei niinkään sydämmellistä, vaan elinkeinotoimintaahan se tietty onkin. Laiturin lähipiiri on ihan siisti, mutta oikeesti satama on saarikansan parkkipaikka.

    Oli kiva käydä sen yhden kerran. Nyt satama on nähty ja toivotan parasta menestystä ja tooodella herkkää korvaa kuunnella asiakaspalautetta. Noi veneilijät kun on puheliasta sorttia ja satamissa tulee jaettua kokemuksia ja satamavihjeitä.

    Tulen seuraavan kerran käymään kun olen riittävän monelta kuullut, että meininki on muuttunut.

  5. Laura sanoo:

    Super-siisti, ystävällinen ja todella toimiva satama. Henkilökunta oli avuliasta, tuli esim ottamaan keulaköysiä vastaan. Leipomokahvila oli edullinen, suihku kuului hintaan. Paras palvelusatama näillä vesillä!

Kommentoi

X