Tilaa

Älgö, Rödjan

Tiedot

Koordinaatit:
59°51,9' P, 23°23,7' I
Satamanro:
483
Karttasarja:
B
Merikartta:
635
Vieraspaikkoja:
6 - 20
Syvyys:
1,0 - 2,0 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju (6 p), rantaan+ankkuri (15 koukkua)
Yritys:
Tammisaaren saariston kansallispuisto
Puhelin:
019 201 551
  • Palvelut

  • vesi
  • leikkipaikka
  • luontopolku
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Rödjanille hinattiin uusi, kelluva tynnyrisauna palaneen saunan tilalle.

Kiti Westerback
18.7.2018

Sauna paloi aamuyöllä 13.7. Uusi sauna pyritään saamaan pian. Laituri kunnossa ja muut palvelut ennallaan. Kalaa tarjolla.

Kiti Westerback
14.7.2018
Arkistosta:

Kansallispuiston alueella, Älgön saaressa, Rödjanin vanhalla kalastajatilalla tuoksuu lämpimässä kesäillassa savustuspöntössä palava leppä sekä saunan kiuasta lämmittävä koivu. Puutarhassa kukkivat sireenit ja kypsyvät hiljalleen kirsikat, karviaiset ja viinimarjat.

Tuulen suhina saa kilpailijan, kun vanha kalastaja Gunnar Engblom ottaa esiin vuonna 1928 saamansa haitarin ja alkaa soittaa Rosvo-Roopea. Sävel kulkee polskan tahtiin. Vuosikymmenten varrella Gunnar on soittanut kappaleen varmasti lukuisia kertoja aivan samalla tavalla. Katson välillä merta ja välillä koskettimilla tanssivia, kauniin ryppyisiä sormia. Hymyilen. Tätä on kesä ja saaristo parhaimmillaan. Veneilijänä voi vain laittaa kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja kiittää siitä, että tällaisia paikkoja on vielä olemassa.

Mikael Röber herätti Rödjanin henkiin. Ensin hän alkoi myydä kalaa ja kaksi kesää sitten vaatimaton rantakahvilakin avattiin uudelleen.

Rödjanin puinen päärakennus toimii museona. Siellä voi kiertää katsomassa, miten 16-päinen Nylundin perhe eli täällä kalastajan suolaista arkea kaukana kaikista kaupunkielämän helppouksista. Rantavajassa voi tutustua vanhoihin kalastusvälineisiin sekä kajakkiin, jolla yksi tilan pojista, Thorvald Strömberg, voitti MM-kultaa Kööpenhaminassa vuonna 1950.

Saaressa voi myös kiertää pari kilometriä pitkän luontopolun. Jos matkaan lähtee myötäpäivään, tulee pian Storträsketin sisäjärven rantaan. Reitin varrella on myös näköalatorni.

Päivän kuluessa laituriin saapuu lisää vieraita. Illan tullen meitä on kuusi venekuntaa. Savukampelaa ja saunavuoroja riittää kaikille. Sauna on vanha kunnon hirsisauna.

Luonnonsatamia Rödjanin liepeillä

Liikennevirasto

Rödjanin lähiseutu tarjoaa lukuisia loistavia yöpymispaikkoja. Olemme rantautuneet oheiseen karttaan merkittyihin paikkoihin veneellämme, jonka syväys on 1,5 m.

Karttaan on piirretty pisteviivalla myös ”polku” väylältä kohti pisteitä 4, 7 ja 3. Se ei siis ole virallinen väylä. Myös ystäviemme vene (syväys 2 m) tuli siitä ongelmitta. Norrklobbarna-saaressa olevia linjamerkkejä on noudatettava erittäin tarkasti.

Luonnonsatamia lähestytään hyvin hitaasti, tarkkaillen kaikua, huomioiden veden korkeuden, tutkien tarkkaan kartalta syvyyskäyrät ja kivet – ja omalla vastuulla.

Olemme välttäneet monta kivelle ajoa, kun toinen on seissyt etukannella polaroid-lasit silmillä viittomassa ohjeita.

Anne ja Steffi Sjöholm
VENE 6/2011

Kommentoi

X