Tilaa

Modermagan

Tiedot

Koordinaatit:
59°51,4' P, 23°25,3' I
Satamanro:
477
Karttasarja:
B
Merikartta:
635
Syvyys:
1,5 - 4 m
Kiinnitys:
rantaan+ankkuri
Yritys:
Tammisaaren saariston kansallispuisto
  • Palvelut

  • luontopolku
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 6/2007:

Tammisaaren saariston kansallispuiston suositun retkisataman nimi (Äidin kohtu) viittaa saaren suojaiseen satamalahteen, joka on tarjonnut yöpymispaikan purjehtijasukupolvesta toiseen.

Illaksi ehdin vielä Modermaganiin. Päätän rantautua suojaisaan pohjoislahteen, jossa on muutama hyvä ankkuripaikka, mutta lahden perukalla on jo kolme venettä. Lasken kumikanootin veteen ja melon etsimään Wikulle omaa koloa. Komean, jyrkän kallion kupeessa on juuri ja juuri tilaa pikkuveneelleni. Vien mobiilin keittiöni kalliolle ja nautin iltapalaa illan kauniissa valossa.

Aamulla kiipeän taas kalliolle ja nautin aamiaisen. Luontopolku kulkee läheltä aamiaispaikkaani. Jätän keittiön kalliolle ja lähden tutkimaan saarta.

Kosteahkossa lehtipuumetsikössä on isoja vanhoja haapoja. Kasvusto on rehevää ja valo siivilöityy jännittävästi korkeiden latvojen läpi. Luontopolku kiipeää kallioiden reunustamaa ränniä ylös ja maasto muuttuu kuivemmaksi. Toisella puolella saarta polku laskeutuu etelälahden rantaan ja kiertää lahden perukalle. Siellä tulee vastaan saaren huussi, joka on melko askeettinen. Sen takana on telttapaikka.

Lahden pohjukassa, matalassa vedessä on kohtuullisen kokoinen rautavene M/S Elsa II, kipparinaan Outi Raitsola. En malta olla kysymättä, miten hän on päässyt veneellään lahden perukalle, vaikka matkalla on paljon kiviä.

– Kun ensimmäisen kerran ajoin tälle paikalle, köröttelin vain suoraan ja ajoin kivelle, että kolisi. Onneksi pääsin yli. Seuraavana aamuna tuli varovaisempi kanssaveneilijä kehumaan, että tunnen varmaan vedet hyvin, kun olen uskaltanut ajaa näin pitkälle. Sen jälkeen olen ajanut tänne niin monta kertaa, että osaan kiemuraisen reitin, Outi vastaa hymyillen.

Modermaganin kaakkoiskulman kallioilta avautuu upea näkymä saarten ylitse ulkomerelle. Pysähdyn juomaan eväskahvit nautiskellen näkymästä. Veneitä lipuu editseni, kauempana ulkoväylällä purjeveneitä ja lähempänä moottoriveneitä.

Saaren itäosassa on pieni järvi. Korkean veden aikaan merivesi valuu siihen ja painuu pinnalla olevan makean veden alle. Voidaan siis sanoa, että järvi on puolimakea. Sen lähellä on kunnostettu sirpalesuoja, jonka historia jää mysteeriksi.

Modermaganin ja Groplandetin välisen salmen eteläpäässä on hyvä, etelätuulelta suojainen uimapaikka, jonka lämpimillä kallioilla on mukava loikoilla uinnin jälkeen. Ranta on kallioinen, joten pienille lapsille se ei sovi.

Ilta-aterian jälkeen lähden kanootilla vielä pienelle retkelle tutkimaan pohjoislahden rantautumismahdollisuuksia. Lahden perukalla, lähellä Groplandetin ja Modermaganin välistä salmea on infotaulu, jonka vieressä olevan kallion kupeeseen on mahdollisuus rantautua köliveneellä. Toinen syvä kohta on pohjoisrannan keskivaiheilla olevan kapean niemen kärjessä. Muualle pääsee matalakulkuisilla veneillä.

Modermagan osa huomaavaisuusaluetta

– Pidä nopeus pienenä ja vältä peräaaltoja. Muut vesillä liikkujat kuten linnun poikaset ja melojat kiittävät.

– Vältä moottorin tyhjäkäyntiä ja aggregaattien käyttöä. Lintujen liverrys ei peity moottorin äänen alle.

– Souda jollallasi – älä ajele perämoottorilla. Soutaen kohotat kuntoasi etkä pelota pois vesilintujen poikueita.

– Pidä musiikin ja puheen voimakkuus pienenä erityisesti ilta-aikana. Kaikki eivät jaa samaa musiikki- tai vitsimakua.

– Käytä saarten käymälöitä. Ulostaminen luonnossa sopii vain luonnon eläimille.

– Vie pois omat roskasi. Luonnonvaraiset eläimet saattavat tukehtua muoviin ja muihin roskiin.

– Tiskaa pesuvadissa ja imeytä tiskivedet maahan riittävän kauas vesirajasta. Lasten ei ole mukava pulikoida tiskiaineessa.

 

Kommentoi

X