Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.
Viehättävässä pikkukaupungissa riittää tekemistä monenlaisille veneilijöille, vaikka sopivaa säätä joutuisi odottamaan useammankin päivän.
Kenkkuileva sää sai meidät kääntämään keulan kohti Tammisaarta — tai Raaseporia, kuten merikartassa nykyisin lukee. Raaseporin kaupunkihan syntyi vuonna 2009, kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistyivät. Sataman nimi on sentään edelleen Tammisaaren vierassatama.
Suuressa vierassatamassa kaikki toimii moitteetta. Satamamaksua maksaessa saa käteensä kartan, jossa on kaikkien palvelujen paikat. Toisella puolella on kartta kaupungista.
Jos ei halua lampsia rauhassa kapeita katuja vanhojen puutalojen lomitse, voi vuokrata satamasta polkupyörän ja tehdä pidemmänkin lenkin.
Aloitamme kävelyretkemme vanhasta kaupungista. Kaunista, vehreää! Useimmat vanhoista, värikkäistä ja koristeellisista rakennuksista ovat 1700- ja 1800-luvuilta.
Kapeat kadut ovat olleet samoilla paikoilla aina 1500-luvulta lähtien. Niillä on hauskoja nimiä, kuten Satulasepänkatu ja Hansikkaantekijänkatu. Nimet kertovat taitavien käsityöläisten asuneen täällä. Myös kortteleilla on nimet; näimme ainakin eri kaloja ja lintuja.
Alun perin seudulla asui kalastajia. Merkittävä muutos tapahtui vuonna 1546, kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa antoi Tammisaarelle kaupunkioikeudet. Tammisaaresta kaavailtiin vilkasta kauppakaupunkia, joka päihittäisi kilpailussa Tallinnan. Mutta jo vuoden kuluttua perustamisesta tammisaarelaiset yritettiin saada muuttamaan Viipuriin — ja Helsingin perustamisen jälkeen Helsinkiin.
Vanhassa kaupungissa kävellessämme osumme sattumalta näyttelyyn, jossa on Göran Schildtin upeita valokuvia Välimereltä. Käymme myös museokorttelissa, jossa on useita eri kokoelmia; muun muassa Tammisaaressakin asuneen Helene Schjerfbeckin töitä, Dragsvikin kasarmien historiaa sekä alueen historiaa laajemminkin.
Juomme iltapäiväkahvit vehreällä sisäpihalla vanhassa kaupungissa ja illastamme lähellä satamaa. Kahviloissa ja ravintoloissa totisesti riittää valinnanvaraa. Yksi klassikkopaikoista on veden ympäröimä, puupaaluilla seisova ravintola Knipan aivan sataman kyljessä.
Jos pitää shoppailusta, viihtyy Tammisaaressa taatusti. Putiikkia on putiikin vieressä, samoin kirppareita on useita. Keskiviikko ja lauantai ovat toripäiviä. Lisäksi sataman lähellä on iltatori tiistaisin.
Tammisaaressa voi helposti käydä myös pankissa, pesulassa, parturissa tai vaikka hierojalla. Ruokakauppoja on useita ja Alkokin löytyy.
Lähellä satamaa on pitkä hiekkaranta, josta on kiva kahlata aaltoihin. Viileämmällä säällä uimaan voi mennä satamamaksuun kuuluvasta aamusaunasta tai sitten voi suunnata uimahalliin.
Liikuntaa kaipaava voi myös mennä vaikkapa keilaamaan tai kavuta 164 porrasta Tammisaaren vanhan vesitornin huipulle.
Lapsille on useita leikkipaikkoja, myös aivan sataman lähellä. Lapsia on ajateltu myös Metsähallituksen luontokeskuksessa, joka toimii yhdessä sataman vanhoista aitoista. Luontokeskuksessa voi kokeilla kalaonneaan, kuunnella merenalaisia ääniä ja ihmetellä, mitä hylje on syönyt.
Jos kuitenkin pääsee käymään niin, että Tammisaari alkaa pitkästyttää, pääsee junalla päiväretkelle esimerkiksi Hankoon.
Hauska keksintö on Raaseporin kesäbussi. Sillä voi huristella Fiskarsin ruukkikylään tai keskiaikaiseen Raaseporin linnaan, josta kaupunki sai nykyisen nimensä. Linnassa voi kuvitella, miten merirosvotkin yrittivät vallata
aiemmin meren ympäröimän linnan, joka nyt jököttää korkealla kalliolla joen törmällä.
Nykyisin Raaseporin kaupunkiin kuuluva Tammisaari on kuin nukkekoti kapeine kujineen ja siroine taloineen. Kuuman kesäpäivän horteessa se uinailee muutoin, mutta vierassatamassa on tekemisen meininki.
– Oli iloinen yllätys, kun meidät valittiin Vuoden vierassatamaksi. Olemme toki pyrkineet vuosittain parantamaan palveluita ja satsaamaan veneilijöiden viihtyvyyteen, sanoo Nicke Björkqvist, joka hoitaa satamaa veljensä Jan-Olofin kanssa.
Uusi satamakonttori tuli Knipania vastapäätä olevalle laiturille.
– Nykyinen toimisto huoltoaseman kahvilan yhteydessä lopetetaan. Pystymme keskittymään veneilijöihin paremmin, kun ei tarvitse samalla palvella kahvila-asiakkaita, lupaa Björkqvist.
– Uuteen toimistoon tulee myös wc-tiloja ja kioski. Tiivistämme palveluita, jotka nyt ovat hieman hajallaan ympäri satamalahtea.
Tammisaaressa veneilijään suhtaudutaan kuin ihmiseen, eikä rahastuskoneeseen. Satamamaksun yhteydessä saa brosyyrin, joka on varsin kattava tiedoiltaan.
Satamaan johtaa 4,6 metrin syvyinen lateraaliviitoitettu väylä. Kaupunginlahti on todella matala, joten väylällä on syytä pysytellä. Vierassatama avautuu koillispuolella, aivan maantiesillan edustalla. Vieraspaikkoja on kolmessa laiturissa, kausipaikkojen seassa, ja ne voisi merkitä selvemmin. Laitureilla on lätkiä, joista vihreä tarkoittaa vieraalle sallittua paikkaa. Punaiset sekä yliviivattua P-kirjainta esittävät kyltit ovat yksityispaikan merkkejä.
Asialliset toilettitilat veneilijöille ovat isossa, punaisessa rakennuksessa kansallispuiston opastuskeskuksen vieressä. Sitä vastapäätä on muutama vuosi sitten rakennettu meriuimala, jonka yhteydessä on veneilijöiden aamusauna. Se on pieni koppero, mutta uiminen mereen rakennetussa suojaisassa altaassa onnistuu hyvin. Vuokrasauna ja pesutupa löytyvät aikamoisen matkan päästä satamalahden toiselta puolelta.
Lahden pohjukassa on huoltoasema, septin imutyhjennys ja rantakahvila, jonka terassilta avautuu kaunis näköala satama-alueelle. Lämpimänä kesäpäivänä kahvila on kaupungin suosituimpia kohtauspaikkoja.
Satamamaisemaan kuuluu olennaisesti veden päälle rakennettu ravintola Knipan. Outoon sijaintiin on selitys: aikoinaan katsottiin, että kaupungin mailla on jo riittävästi anniskelupaikkoja, joten nokkelat tammisaarelaiset paaluttivat uuden ravintolansa perustukset suoraan mereen.
Yli satavuotias talovanhus palvelee vielä kesäravintolana ja tanssipaikkana. Menneen ajan tunnelmasta nauttii kohtuuhinnoin: vuonna 2011 alkuruoat olivat 10-12 euron ja pääruoat 20-28 euron välillä.
Satamasta itään avautuu Tammisaaren idyllinen vanha kaupunki, Barckens udd. Sen kaduilla ja kujilla on kuin siirtyisi pari sataa vuotta ajassa taaksepäin. Koko alue oli aikanaan täynnä käsityöläisiä, ja vanhoista ammateista kertovat yhä katujen nimet: Hatuntekijänkatu, Hansikkaantekijänkatu tai Nahkurinkatu. Talojen seiniin taas on kiinnitetty laattoja, joissa on kuvattu erilaisia kaloja. Ne liittyvät korttelien nimiin, kuten Salakka, Silli tai Valaskala.
Vanhan kaupungin arkkitehtuuri on monimuotoista, sillä rakennukset ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Taidokkaasti veistetyt pihaportit ja ikkunapuitteiden runsaat koristelut ovat yksityiskohtia, jotka avautuvat joutilaalle vaeltajalle. Kaupunginosan historia ulottuu kuitenkin 1500-luvulle saakka. Silloin Tammisaari oli piskuinen kalastajakylä, jolle Kustaa Vaasa antoi kaupunkioikeudet samaan aikaan kuin Helsingillekin.
Keskellä vanhaa kaupunkia kohoaa Tammisaaren kirkko. Harmaakivisen temppelin rakentaminen alkoi jo vuonna 1650. Myöhempinä vuosisatoina kirkkoa on korjattu useasti. Nykyisessä ulkoasussaan se edustaa uusklassistista tyyliä. Kirkolla on myös tärkeä kulttuurinen merkitys, sillä se on elokuisen Tammisaaren Kesäkonsertit -tapahtuman konserttisali.
Vanhan kaupungin lisäksi Tammisaaren keskeisiä paikkoja on Raatihuoneentori. Sitä halkoo Suomen vanhin kävelykatu, Kuninkaankatu, jossa autoilu kiellettiin jo vuonna 1966. Raatihuoneentorin kupeessa on Raaseporin auliisti palveleva matkailutoimisto ja varsin maukasta ruokaa tarjoileva kiinalaisravintola China Ho Wah.
Keskiviikkoisin ja lauantaisin tori täyttyy saariston herkuista ja torstaisin iltatori valtaa sataman viereisen Stallörsparkin.
Monista viihtyisistä kahviloista pitää mainita erikseen Raatihuoneentorin Carl de Mumma, josta saa jo kukonlaulun aikaan lämpimiä sämpylöitä. Myytävänä on myös erilaisia kahvilaatuja ja syntisen hyviä leivoksia.
Tammisaaren Kansallispuiston tunnelmaan pääsee Stallörsparkenin Luontokeskuksessa. Sen pysyvä näyttely vie virtuaaliretkelle läpi koko puiston: komeat maisemamaalaukset, kuvaesitykset ja videot antavat tietoa kansallispuiston kasveista, linnuista ja kaloista.
Kalastusalue: Tammisaaren siltojen molemmat puolet.
Sijainti: Venesatama Tammisaaren keskustassa.
Osoite: Pohjoinen rantakatu 11, Raasepori.
Luiska: Vuonna 2008 uusittu asvalttiluiska, jonka vieressä on laituri helpottamassa veneen käsittelyä. Luiska on melkoisen jyrkkä, joten kärryä ei tarvitse pudottaa kovin syvälle.
Pysäköinti: Parkkialueella tilaa kohtalaisesti.
Palvelut: Kaikki palvelut kävelymatkan päässä.
ERÄ 13/09
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Meidän kommentit tästä kesästä on :((
Vierasvenepaikat epäselvästi merkitty ja sitä harhailee helposti vääriin vuokrattuihin paikkoihin, pitäisi tietää etukäteen paikallinen lappukieli = vihreä lappu kertoo että saa kiinnittyä ja punainen ettei. Suihkutilat saastaiset ja kauhea metakka kahdesta baarista pitkälle aamuyöhön. Vaikka tervetulolappusessa seisoo että kello 23.00 on hiljaisuus satamassa. Vuokrattava perhesauna á 12 € olikin yleisen vesipuiston miesten sauna, joka olikin jonkun sekaannuksen vuoksi jo varattu ja meidät ohjattiin naisten saunaan – jossa taas oli paikallinen nuoriso pitänyt jotain pippaloita tupakkoineen – myös löylytiloissa. Hyi… Satamakonttorista tullut ravintola ja herttaiset tytöt herttaisen pihalla muusta kuin ravintolan pidosta. Hinta 17 euroa yö sähköllä oli kokonaisuuteen nähden hukkaan heitetty. Emme lähde enää taivaltamaan tuota ränniä Tammisaareen, tackar o bockar….
Käyntisatama 2013 kirjassa mainostetaan sataman olevan suojassa kaikilta tuulilta. 22.7.13 itse todettu, että se on kyllä puppua. Tuulta 8 metriä sekunnissa ja satamassa vaahtopäitä. Rantautuminen osoittautui todella haastavaksi kapeaan tolppapaikkaan, vain 2,5 leveällä veneellä.
Vanhassa kaupungissa on viehättävä kahvila Cafe Gamla Stan, jonka pihassa on tiistaisin trubaduureja esiintymässä. Mukavaa ohjelmaa Tammisaaressa.
Vanhassa kaupungissa on viehättävä kahvila Cafe Gamla Stan, jonka pihassa on tiistaisin trubaduureja esiintymässä. Mukavaa ohjelmaa Tammisaaressa.
Viimeinen kerta Tammisaaren satamassa. Musiikki huutaa aamuun asti ja ravintola knipan baarijono kulkee vierasvenelaiturin vieressä josta lähtevä meteli on sietämätöntä. Tästä olisi voinut edes mainita maksaessa että satamassa toimii yökerho. Mikäli haluat vierailla tammisaaressa tee se autolla mutta pysy veneellä mahdollisimman kaukana.