Tilaa

Källviken

Tiedot

Koordinaatit:
59°56,6' P, 23°22,7' I
Satamanro:
447
Karttasarja:
B
Merikartta:
634
Vieraspaikkoja:
4 - 5
Syvyys:
1,0 - 2,0 m
Kiinnitys:
laituriin, kallioon+ankkuri, laituriin+poiju
Avoin:
itä
Yritys:
luonnonpuisto
  • Palvelut

  • uimaranta
  • vesi

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 3/2008:

Källvikenin lahti on oiva pysähdyspaikka vielä ennen Tammisaaren kaupunkivilinää. Lahden pohjukkaa hallitsee hiekkaranta, jonka pohjoispäädyssä on selvästi näkyvä, kaiteiltaan valkoiseksi maalattu puulaituri.

Paikallisten matkailuyritysten veneet käyttävät laituria asiakkaiden rantautumiseen tai pois noutamiseen, joten asiallisempaa on ainakin pidemmän pysähdyksen ajaksi kiinnittyä hiekkarannan toisen laitaan.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Sataman suojaisuus viimoilta on muuten hyvä, mutta itätuuli osuu poukamaan. Väylän läheisyys ei pahemmin ole häirinnyt, koska ankkurin suunta on luontevasti juuri väylälle päin. Ajo sisälle lahteen on helppoa, kunhan varoo sen pohjoislaidalla olevaa vedenalaista kivikkoa.

Laiturialueella syvyys vaihtelee metristä neljään. Hiekkapohja antaa anteeksi pienet törmäilyt, ja pohja näkyy rannassa hyvin.

Laiturin pituus sallii juuri ja juuri kylkikiinnityksen molemmin puolin. Useampi mahtuu perä ankkuriin -periaatteella, silloin laituri riittää 4-5 veneelle. Lahden eteläosan kiinnityspaikoilla 1,5 metriä löytyy vielä varsin läheltä rantaa.

Maissa havaittua

Källviken on paitsi retkisatama, myös luonnonpuisto. Rannan tuntumassa on lähde pulppuamassa makoisaa vettä. Pikku purossa se virtaa rantaan, ja purosta sitä johdetaan putkella avoimeen kaivonrenkaaseen. Putken päästä saa siis oikeaa lähdevettä, johon voi keittää kaffeet – ja juoda suoraan kylmänä lasillisen.

Säiliöön sitä ei kannata ottaa, koska lähdeveden säilyminen on huonoa. Eväänä muutama litra tietenkin kestää jokusen päivän, mutta varsinainen vesitankkaus kannattaa suorittaa vasta Tammisaaren satamassa.

Jätteiden jättäminen on kielletty Källvikenin luonnonpuiston alueelle.

Nähtävyydet

Hyvää rantaa riittää monelle venekunnalle uimiseen ja lekotteluun. Lapsille ranta on turvallinen, se syvenee hitaasti ja vaipat kastuvat vasta metrin, parin päässä rantaviivasta.

Laiturin lähettyville pystytetty muistokivi keisari Aleksanteri III:n ja hänen puolisonsa, Tanskan prinsessan Dagmarin, joka tsaarittarena otti nimen Maria Fjodorovna, kyläilystä Källvikissä ja Tammisaaren saaristossa. Matkoja ruhtinaspari teki useita vuosina 1887-1894.

Vapaaherra Mauriz Hisinger oli Källvikin silloinen maanomistaja. Hän pystytti muistokiven vuoden 1888 tienoilla, ja nimesi paikan Dagmarin lähteeksi.

Kommentoi

X