Tilaa

Boxby

Tiedot

Koordinaatit:
59°56,3' P, 23°37,6' I
Satamanro:
443
Karttasarja:
B
Merikartta:
633
Syvyys:
1,1 - 3,0 m
Kiinnitys:
laituriin+ankkuri
Yritys:
kauppa
Puhelin:
019 208 824
  • Palvelut

  • leikkipaikka
  • veneluiska

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 3/2008:

Polttoainetta saattaa saada veneilykaudella, kun ensin soittaa numeroon 0400 806 718. Rannassa toimii kahvilana kuunari Katriina, josta saa myös ruokaa.

Laituripaikat asiointia varten, yöpyminen ankkurissa

Sandnäsuddin kaupalta runkoväylä jatkuu melko suoraan länttä kohti kolmen metrin syvyisenä. Hyvinkin parinkymmenen kilometrin pituinen, vuonomainen osuus on suojainen navakallakin tuulella. Lisäksi pitkä salmi on nähtävyys jo sinällään, sen verran erikoinen luonnonmuodostelma se on.

Seuraava laituripaikka löytyy vajaan kahden mpk:n päästä, jossa linjataulut seisovat jykevien laitureiden vieressä. Paikan nimi Rösund on sinisessä kilvessä merkittynä. Linjataulujen vieressä on luiska traileriveneiden vesillelaskua varten. Pikkuveneiden satamaa on molemmin puolin laitureita, joten nopeusrajoitus tulee ottaa huomioon.
Palveluita satamassa ei ole, mutta paikka on hyvä muistaa, jos tarvitsee ongelmatilanteessa kiinnittymistä. Väylältä tarvitsee poiketa vain pari kaapelinmittaa.

Varsinainen palvelusatama löytyy vielä pari mailia lännempää Boxbystä. Kaupassakäyntiin, tankkaukseen ja muuhun asiointiin tilaa löytyy.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Boxbyn satamaan poiketaan väylältä vain muutaman kymmenen metriä. Laiturialueen syvyys on 1,1-3,0 metriä, tuo kolme metriä vettä löytyy aivan laiturin päästä.

Kylkikiinnityksellä tai peräankkurilla voi kiinnittää laituriin vain hetkeksi. Pidempään oleskeluun tai yöpymiseen on ankkurointimahdollisuus Kamparholmenin luoteiskulmaan M-kummelin alueella. Pohja siellä on mutainen ja tuoksu sen mukainen ankkuria ylös nostaessa.

Suojaisuus laiturissa on kohtalaisen hyvä, mutta ohikulkeva liikenne häiritsee niin tankkausta kuin tilapäistä kiinnitystä. Siispä asia kannattaa muistaa omassakin ajossa ja varoa aallonmuodostusta. Tuulen voima sen sijaan täällä harvemmin haittaa kaupassa käyntiä.

Maissa havaittua

Boxin kauppa on laiturialueen välittömässä läheisyydessä. Valikoima on kohtuullinen ja riittää hyvin veneen muonavaraston täydennykseen. Kaasupullon kantamisen tuska jää vain muutamaan askeleeseen. Kaupan internetkahvilasta saa kahvit ja pullat, jotka voi nauttia uudehkolla, 16 istumapaikan terassilla. Lisätietoja kaupan aukioloajoista: puh. 0400 105 225 tai (019) 208 790.

Polttoaineen täydennys (katso Polttoaineasema 2011), talousjätteen tyhjennys käy kätevästi. Kesäksi 2008 oli luvassa uusi WC.

Boxintietä pari kivenheittoa kylän suuntaan on Bygdestuganin talo, jossa pidetään saaristokonttoria. Palveluja ovat maksupalvelu, internet, puhelin, faksi ja kopiointi. Talossa on juhlatilaa 120 hengelle, joten vaikkapa häät tai synttärit onnistuvat mainiosti. Pihapiirissä on lasten leikkipaikka.

Kesätapahtumista mainittakoon Lauantaitanssit heinäkuun ensimmäisenä sekä toisena lauantaina.

Väylällä eteenpäin

Boxista pari kaapelia Runkoväylää länteen avautuu oikealla silmiä hivelevä maisema: rannassa näyttävä hopeapajurivistö, taustalla hyvin hoidettu puutarhamiljöö. Puiden takana pilkottaa massiivinen kivirakennus, Boxin kartano, jonka navettaan on peruskorjattu hienot tilat lähinnä isommille ryhmille. Veneilijöille ei siellä toistaiseksi palveluita ole.

Väylällä pitäisi taukoja mielellään ihan vain maisemien ihasteluun keskittyäkseen. Rannat ovat kuitenkin varsin asuttuja, mutta muutamia leppoisia pysähdyskohtia sentään löytyy, yksi niistä on pieni saari Byholmen kummeli T:n vieressä. Saaren itäpuolella on kivi, jonka läheisyyteen voi jäädä ankkuriin ruokataukoon sekä pieneen levähdykseen.

Kohta Byholmenin jälkeen länteen kuljettaessa aukeaa pohjoisrannalla Jomalvikin lahden suu. Sen pohjukasta lähtevä kanava oikaisee Tammisaareen menevän matkaa, vaikka sen mataluus ja kapeus rajoittaakin käyttöä suuremmilta veneiltä. Väylän syvyydeksi on merikarttaan merkitty 0,6 metriä ja kanavan ylittävän sillan korkeudeksi 4,5 metriä. Kun itse ajoin siitä läpi neljän hengen jollalla Tammisaareen kauppareissulla, ankkuroin isomman veneen odottamaan kanavaan vievän aukon takalinjataulun lähistöön.
Toinen oikotie on salmi Gullön ja Odensön välissä kohti Tammisaarta.

Odensön lounaiskulmassa kummeli N:n takana on on myös sopiva paikka lymyillä ruuanlaitossa tai taukoa pitämässä. Koordinaatit käyttämääni lepopaikkaan ovat 59°54,89´ N ja 23°21,76´ E.

Tom Berg 2009

Veneluiskan tiedot

Veneluiska

Kalastusalue: Tammisaaren ja Snappertunan väli.
Sijainti: Solvikin venesatamassa mantereella kaupungin kaakkoispuolella.
Osoite: Solvikintie 17, Raasepori.
Luiska: Hyvä betoniluiska, jossa auton etupyörät joutuvat kuitenkin hiekalle. Loiva kulma helpottaa nostamista, mutta etuvetoisen auton kanssa saattaa joutua vaikeuksiin.
Pysäköinti: Sataman parkkialue.
Palvelut: Kauppa.

ERÄ 13/09

Kommentoi

X