Tilaa

Stora Brändö

Tiedot

Koordinaatit:
60°02,7' P, 24°36,1' I
Satamanro:
387
Karttasarja:
B
Merikartta:
629
Vieraspaikkoja:
10 - 15
Syvyys:
1,8 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju, rantaan+ankkuri
Yritys:
Uudenmaan virkistysalueyhdistys
  • Palvelut

  • luontopolku
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 7/03:

Stora Brändö sijaitsee Porkkalanniemen itäpuolella Kirkkonummen kunnan merialueella, jossa on vähän alle tuhat saarta ja 145 kilometriä merenrantaa. Se on yksi Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen alueista. Mehevä saarikokonaisuus on pinta-alaltaan 40 hehtaaria. Vesialuetta on 42 hehtaaria – ja aivan veneväylän välittömässä läheisyydessä. Alue koostuu 38 hehtaarin kokoisesta pääsaaresta sekä etelämpänä sijaitsevista pienemmistä luotosaarista Brändöklackarna, Ryssgrund ja Brändökobben.

Laiturin sijainti tuulia ja väylän peräaaltoja ajatellen on suojaisa. Vain kovempi itätuulen tuiverrus pistää siirtymään hyvissä ajoin muualle. Laiturialueen ahtaus kivineen ja matalikoineen rajoittaa jonkin verran laajoja veneen siirtelyjä eikä veden syvyys ole paras mahdollinen. Merenpuoleinen laiturialueen syvyys on ”varauksella” 1,8 metriä. Sisäpuolen syvyyttä en mittaillut.

Poijujen sijainti on hyvä ja määrältään sopiva. Kiinnitysrenkaita sijaitsee samalla puolella jokunen, mutta veneväylän läheisyys voi hieman häiritä. Kallioilta näkee merelle kohtalaisesti ja kiikari lisää nautittavuutta.

Laajaa, tasaista kalliota löytyy runsaasti itäpuolen rannalta, laituria lähinnä olevan nuotiopaikan eteläpuolelta. Osa saaren länsipuolen kallioista on jyrkkiä ja lapsille vaarallisia leikkipaikkoja.

Keittokatos on laiturilta viitan mukaan sadan metrin päässä, mutta mitään ei löytynyt siltä alueelta. Yleinen tapa onkin usein ilmoittaa matka lyhyemmäksi kuin mitä se todellisuudessa on, enkä keksi siihen aivan heti hyvää syytä.

Keittokatos, vessa ja nuotiopaikka sijaitsevat saaren pohjoispäässä.

Rannassa oli pino hyviä puita, joita voi kohtuudella käyttää ruuanvalmistukseen – muttei ”muuten vaan” nuotionpitoon.

Runsas eläimistö

Stora Brändö kuuluu valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja se tuo mukanaan kaikenlaisia velvollisuuksia ja hyviä luonnonsuojelullisia rajoituksiakin. Lintutorni on rakennettu suojelualueen lähimaisemaan saaren länsipuolelle.

Eteläisin osa pääsaaresta ja luodot muodostavat linnustonsuojelualueen, johon on maihinnousu kielletty lintujen pesimisaikana 1.4.-31.7. Silloin koirat on pidettävä ehdottomasti kiinni, eikä niiden vapaa juoksentelu ole muinakaan aikoina suotavaa.

Lokakuun puolivälissä iltahämärän aikoihin hirvet käyskentelivät lintutornin lähettyvillä. Pari jänistä osittain jo turkki vaalentuneena loikki keskisaareen päin. Laiturin läheinen ruovikko kihisee pientä elämää.
Myös käärmeitä on, koska joku oli laittanut varoituksen laiturilla aurinkoa ottavasta kyykäärmeestä. Muurahaispesän oli kääntänyt ympäri mäyrä tai joku muu otus.

Rantaroskat vievät pisteitä

Stora Brändö sopii matkakohteeksi, yöpymiseen, päivän oleskeluun, perheellisille pitemmäksikin aikaa, marjastukseen, lintujen tarkkailuun ja kalastukseen.

Arvostelussani saari saa seitsemän pistettä kymmenestä. Pisteisiin vaikuttivat yleinen siisteys, laituri, keittokatos, tuhkat, wc ja sen siisteys, puupinot, kirveen terävyys, roskajärjestelmä, roskien tyhjennys, opastustaulut, polut, saaren luonnonmukaisuus, lintutornin kunto ja välimatkojen paikkansapitävyys, jos sellaisia on ilmoitettu.

Keittokatos, nuotioalue ja saaren sisäosat olivat harvinaisen siistit, mikä oli hieno asia. Roskapussit telineissä olivat ainakin syksyllä tyhjät paria paperinpalaa lukuunottamatta, joten huolto toimii.

Pisteitä pudotti eniten rantoihin ajautuneen roskan määrä. Suurin osa on selvästi kellunut saareen muualta, ehkä pitkältäkin. Tyhjät pullot olisi hyvä saada pois kivikosta ennen niiden rikkoutumista. Pääsaaren etelänpuoleisia linnustonsuojelualueen luotoja vaivasi sama roskaisuus.

Siivoustalkoita olisi järjestettävä, mutta tuleeko niihin ketään? Meri tuo roskia ja meri tietysti myös vie roskia – mutta kuka jaksaa odottaa niin kauan?

Kommentoi

X