Tilaa

Helsinki, Liuskasaari ja Liuskaluoto

Tiedot

Koordinaatit:
60°09,2' P, 24°56,8' I
Satamanro:
345
Karttasarja:
B
Merikartta:
626
Vieraspaikkoja:
väh. 12
Syvyys:
3-4 m
Kiinnitys:
poiju
Satamamaksu:
35 e/vrk (2021)
Yritys:
Helsingfors Segelsällskap
Yhteyshenkilö:
Kristina Lindqvist
Puhelin:
09 633 637
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • netti-yhteys
 • polttoaine
 • ravintola
 • sähkö
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan
 • yhteysalus

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: 

Ravintola Skiffer ★★★

Upea tunnelma. Virkistävä, erilainen ulkoilmaravintola vain lyhyen venematkan päässä Kaivarin rannasta. Erilaisen ympäristön takia kannattaa piipahtaa mantereelta yhteyslautalla (6 € meno-paluu) vaikka skumpalle. Täällä saa syötäväksi vain ns. gourmet-pizzaa tai salaattia. Optimaalisin hellepäivänä.

Lukijamme suosittelevat: Kaikki liuskat (gourmet-pizzat ovat tämän paikan ehdoton klassikko), mm. Pan con tomate-liuska.

Päivitä polttoaineiden hinnat Lisää sataman kuva Ilmoita virheestä sataman tiedoissa

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vieressä ravintola Skiffer, joka tarjoilee Liuskoja ja elävää viihdettä terassilla.

Arkistosta:

Ulkomeren syleilyssä

Helsingfors Segelsällskapin (HSS) satama Ullanlinnan kaupunginosassa Merisataman edustalla, puolentoista kilometrin päässä ydinkeskustasta, on tavallaan ulkomeren syleilyssä. Sen ja Tallinnan välillä on vain muutama pieni saari.

Vuonna 1893 perustetun HSS:n toiminnanjohtaja Kristina Lindqvist kertoo faktoja: — Satama koostuu kahdesta sillan yhdistämästä pikkusaaresta, pohjoisemmasta Liuskaluodosta ja etelänpuoleisesta Liuskasaaresta. Vieraspaikat ovat Liuskaluodon pohjoispuolella, polttoainelaiturista itään. Niitä on ainakin 12. Useimmiten enemmän, sillä satamaan rekisteröityjen veneiden poissa ollessa niiden paikkoja on myös vieraskäytössä. Veneen voi ravintolavierailun ajaksi kiinnittää vieraspaikalle veloituksetta.

Sataman palveluihin kuuluvat polttoaineaseman (24 h, puh. 050 300 9553) lisäksi sähkö, vesi, wc, jätepiste, suihku, sauna, pesukone, kuivausrumpu, septityhjennys ja wlan. Satamamaksua veloitettiin vuoden 2016 kesällä 32 euroa. Se maksetaan satamatoimistoon (puh. 09 633 637) tai kesällä 2—3 kertaa tunnissa kahvila Karusellin ja Kompassitorin puolivälissä olevaan laituriin liikennöivään yhteysveneeseen.

HSS on toiminut perustamisestaan lähtien purjehdusharrastuksen edistäjänä. Esimerkiksi seuran kommodori Erik Nummelinin aloitteesta suunniteltiin Hai-vene ja urheilukommodori Hans Groop suunnitteli H-veneen. Klassisia purjeveneitä voi käydä ihastelemassa sataman itäisessä ponttonilaiturissa. Seuralla on viitisenkymmentä juniorien ja vajaat kolmekymmentä aikuisten opetusvenettä.

Skifferin kuulut liuskat

Liuskaluodon polttoainelaiturin kupeessa, ravintola Skifferin (puh. 045 186 8933) terassilla istuskelee nuoria aikuisia edessään soikionmuotoisia pizzoja, joita ravintola kutsuu liuskoiksi. Osa nauttii aurinkoisesta arki-illasta olutlasin parissa. Aivan terassin vieressä laiturin juurella kelluu Skifferin lasipäädyillä varustettu tynnyrisauna. Sieltä kuuluu iloista kylpemisen ääntä.

Skifferin naapurissa sijaitsee polttoaineaseman konttori, jossa on kioskituotteiden lisäksi tarjolla kahvia, virvokkeita, pikkupurtavaa ja joitakin veneilytarvikkeita.

Rakennuksen takana olevalla kentällä on lasten purjehdusopetukseen käytettävää kalustoa ja yhdyssillan toisella puolella Liuskasaaressa aikuisten opetusveneitä. Vesi näyttää olevan korkealla, sillä varustelulaiturille kulkevien nuorten jalat kastuvat harjoitusveneitä valmistellessa.

Hieno Boathouse

Satamatoimisto on Liuskasaaren punaisessa puurakennuksessa, jonka takana nousee kerhon hieno funkkistyylinen päärakennus.

Runar Finnilän suunnittelema kerhorakennus valmistui Helsingin olympialaisia varten vuonna 1949. Arkkitehdin visio vaikuttaa onnistuneelta, sillä sisätilat ovat avarat ja valoisat — ja näkymä avomerelle kerrassaan upea.

Ravintola HSS Boathousen (puh. 09 6128 5750) pyöreää, kahden kerroksen korkuista tilaa kiertää parveke, jonka seiniä koristavat Björn Landströmin merihenkiset maalaukset. Reliefit ja lasimaalaukset puolestaan ovat Michael Schilkinin käsialaa.

Ravintolassa on usein purjehduskisayleisöä, sillä HSS ja muut seurat järjestävät vuosittain monen monta kisaa ravintolan viereisellä ulapalla.

Mietin, että ravintolaan olisi hienoa tulla bongaamaan kunnon syysmyrsky lämpimän aterian ja hyvän viinin kera. Tosin Lindqvistin mukaan vesi voi kovalla myrskyllä nousta jopa ravintolan sisäänkäynnin edessä olevalle asfalttikentälle asti.

Liuskasaaren itäpäässä aallonmurtajan laella on kävelytie, joka johtaa Uunisaareen. Sen ja mantereen yhdistää joka talvi kävelysilta.

Jari Tenhunen
KIPPARI 9/2016

 

Kommentoi

X