Tilaa

Vihavuosi

Tiedot

Koordinaatit:
61º16,5’ P, 24º40,1’ I
Satamanro:
2486
Merikartta:
537
Kiinnitys:
kylki, ankkuri
Satamamaksu:
5 e/vrk
  • Palvelut

  • kahvila
  • kioski
  • tulentekopaikka
  • veneluiska

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 4/2011:

Iso Roineveden ja Vähä-Roineveden läpi kulkeva, kapeiden salmien läpi mutkitteleva 0,8 metrin syvyinen reitti päättyy Hauholle Vihavuoden koskeen. Sydän-Hämeessä sijaitseva vuolas koski on ollut jo vuosisatoja kalastajien suosiossa. Luonnonkauniille paikalle Vihavuodenkoskeen tultiin kalastamaan Helsingistä asti.

Paikalla oli vuosisatoja mylly, jonka toiminta lakkasi vuonna 1958. Myllyn viereen perustettiin vuonna 1923 myös vesivoimalla käyvä saha. Sen toiminta lakkasi vuonna 1985. Sahasta on merkkinä enää voimalaitos ja sen korkeuksiin kohoava tiilinen piippu.

Vihavuoden kylä oli aikoinaan myllyn ja sahan ansiosta vireä teollisuuskylä keskellä hämäläistä maalaismaisemaa. Myllynpiha ja kosken idylliset rantamaisemat tallentuivat monien taidemaalareiden kankaille. Maalareiden lisäksi Vihavuodessa asusteli kausittain mm. runoilija Yrjö Jylhä.

Teollisuuden loppumisen myötä myös kylä hiljentyi. Kosken rannalla entisen sahan voimalaitoksen tiloissa on kioski-kahvila sekä taidenäyttelytila.

Vihavuoden rauhallisessa laiturissa voi veneellä myös yöpyä. Maksu yöpymisestä on viisi euroa vuorokaudelta. Sähköstä veloitetaan lisäksi viisi euroa. Kioski-kahvila on avoinna kesäkuukausina kello 10-20

Kommentoi

X