Tilaa

Viikinsaari

Tiedot

Koordinaatit:
61º29,05’ P, 23º42,2’ I
Satamanro:
2208
Merikartta:
521
Vieraspaikkoja:
12
Kiinnitys:
aisa
  • Palvelut

  • kioski
  • leikkipaikka
  • luontopolku
  • ravintola
  • sauna
  • tulentekopaikka
  • uimaranta
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 3/2011:

Tampereen kaupungin virkistys- ja luonnonsuojelualue, jossa on paljon kulttuuritoimintaa ja palveluja, mm. tanssilava, pienoisgolf, palloilukentät sekä luontopolkuja.

Vieraslaituri saaren kaakkoispäässä.

Laivayhteys Tampereen keskustaan Laukontorille.

Kaidesaaresta Viikinsaareksi

Tampereen kaupungin suositulla virkistysalueella Viikinsaarella on pitkä historia. Tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua maan kohoamisen seurauksena syntyneeltä saarelta on tehty yksittäisiä löytöjä, jotka viittaavat saarella asutun jo kivikaudella. Varhaisin kirjallinen maininta saaresta löytyy Pirkkalan syyskäräjien pöytäkirjoista vuodelta 1596. Tuolloin saaren nimi oli Jumalsaari.

Isoksi Kaidesaareksi sittemmin kutsuttu Viikinsaari kuului aikoinaan Pirkkalan Nikkilän talon maihin, mutta se myytiin kuulemma viinikannun hinnalla Viikin kartanolle.

Vuonna 1881 konditoriamestari Tallqvist osti saaren Viikin kartanolta. Kesäravintolaa hän oli pitänyt saarella vuodesta 1866 lähtien. Tuolloin se oli kaupungin herrasväen suosituin huvittelupaikka. Ravintolatoiminnan lakattua saari oli jonkin aikaa laitumena ja joutoväen juopottelupaikkana.

Tampereen kaupunki osti Viikinsaaren Tallqvistin suvulta vuonna 1893. Saareen rakennettiin uusi laituri ja vartijantupa. Vanhan palaneen ravintolarakennuksen tilalle valmistui vuonna 1900 nykyinen arkkitehti Lambert Petterssonin suunnittelema ravintolarakennus. Kivinen putkarakennus valmistui vuonna 1899. Nyt yli 100-vuotias putkarakennus on muutettu kappeliksi taiteilija Ilkka Väättin suunnitelmien mukaisesti.

Viikinsaari on ollut virkistyskäytössä jo vuoden 1900-luvun alkuvuosista saakka. Vuonna 1928 saareen rakennettiin tanssilava ja näyttämö.

Viikinsaari on nykyiselläänkin erittäin suosittu tamperelaisten virkistyspaikka. Kaupungin keskustasta se on vain 20 minuutin laivamatkan päässä. Veneilijöille on 12-paikkainen vieraslaituri.

Saaressa voi viettää kesäpäivän mukavasti erilaisten harrastusten parissa. Saaren monimuotoiseen luontoon voi tutustua luontopolulla. Lisäksi käytössä ovat uimaranta, lasten leikkipaikat, pallopelikentät sekä minigolf. Grillikatos on vieraiden vapaassa käytössä ja rantasauna lämpiää tilauksesta.

Tampereen kaupunki järjestää saaressa monipuolista ohjelmaa ja tapahtumia kesäkuun alusta elokuun puoliväliin saakka.
(Lähde: Tampere / Viikinsaari)

 

Kommentoi

X