Tilaa

Bockhamn

Tiedot

Koordinaatit:
60°15,95' P, 26°00,27' I
Satamanro:
217
Karttasarja:
A
Merikartta:
618,619
Vieraspaikkoja:
15 - 20
Syvyys:
2,0 m
Kiinnitys:
laituriin, rantaan+poiju, rantaan+ankkuri
Yritys:
Uudenmaan virkistysalueyhdistys
Yhteyshenkilö:
Bernhard Sundbäck
Puhelin:
0400 937 626
  • Palvelut

  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 7/07:

Bockhamnin retkisatama Byön saarella on pettämätön paikka. Koko yön saa nukuttua rauhassa luonnonvoimilta sekä ohiajavien veneiden peräaalloilta, kun satama on kaikilta suunnilta korkeiden metsikköjen suojaama lahdelma.

Runkoväyläkin on kauneimmillaan näillä seuduin. Matka Kabbölestä Bockhamnin iltahämärässä on hieno kokemus, jonka soisi useammille venekärpäsen puremille.

Väylä on joiltain osin mutkainen ja edellyttää tarkkuutta, mutta se on hyvin merkitty ja maisemiltaan vaihteleva.
Retkisatama kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen ylläpitämiin

alueisiin. Kummeli O on hyvänä tuntomerkkinä, ja sitä ei pidä ohittaa idästä päin tultaessa.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Bockhamniin mahtuu 15-20 venettä joko poijuun kiinnitettynä tai perä ankkuroituna.

Lahteen ajetaan kapeasta salmesta, jonka havaitseminen vaatii valppautta hiemankaan nopeakulkuisemmalla veneellä liikkuvalta, vaikka saaren edustalta kulkeva 2,4 metrin väylä ohittaa sen vain joidenkin kymmenien metrien päästä.

Salmen alkuosassa, lännen puolella olevassa niemessä on yksityinen huvilapalsta, jonka rannassa laituri. Lähietäisyys edellyttää siis hiljaisempaa oleskelua myös yhdistyksen alueella.

Salmen jälkeen avautuu itse lahti, jossa molemmin puolin rantaa on muutamia poijuja. Oikealle, ennen poijuja oli viime käyntini jälkeen tullut kelluva laituri, joka suo huonojalkaisellekin maihin pääsyn. Yksi venekunta näytti testaavan laituria ja hyvin vaikutti toimivan.

Muutama vene sopii myös ankkuriin kaislikon suuntaankin, vaikka syvyyttä ei siellä paljon ole ja mutapohja imaisee ankkurin hyvin.

Sisään lahteen vievän salmen syvyys on noin 3-4 metriä, lahti on keskiosaltaan 2-3 metriä syvä ja mutapohjainen.

Suojaisuus kovallakin tuulella on turvallinen. Tuuli antaa merkkejä vain pitämällä vaihtelevaa huminaa puun latvoissa ja itse lahti on tyyni. Raju pohjoistuuli saattaa painaa venettä voimalla kalliota vasten, mutta aallokon muodostus jää kuitenkin pieneksi.

Maissa havaittua

Maissa liikkumista helpottaa jokunen polku, joita voi hyödyntää kävelylenkillä. Suurta aluetta taivallukseen ei ole, koska maapinta-ala on vain viitisen hehtaaria.

Maissa viettäisi ehkä enemmänkin aikaa jos opastauluja kehitettäisiin sekä nuotiopaikkojen rakennetta parannettaisiin. Nyt niiden kestävyys on huono.

Alue sopii moneenkin kesänviettotapaan, mutta etappi- tai yöpymissatamana se on erinomainen, ja niihin sitä eniten käytetäänkin. Ilta-auringon lasku värjää taivaan ja meren koko ajan muuttuvaksi, todelliseksi taidemaalaukseksi.

Lahti on kyhmyjoutsenen sekä muiden vesilintujen pesimäaluetta.

Metsän antimista mustikka-aikaan kannattaa hakea marjat talteen ja tehdä niistä heti tuoreeltaan mustikkamaitoa tai -piirakkaa.

Lisää pieniä kohteita

Brokholmen, Bredholmen ja Norra Sandö ovat Bockhamnista etelään reilusti alle neljän meripeninkulman päässä. Nekin ovat Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen alueita, joita suosittelen etappi- ja yöpymiskohteiksi. Saarissa on nuotiopaikat ja vessat, sekä rantakallioissa veneille kiinnitysrenkaita.

2 kommenttia artikkeliin “Bockhamn”

  1. pupu sanoo:

    Paikka on ihastuttava. Romanttinen auringonlaskun aikaan… kihlauduimme mieheni kanssa siellä 🙂

  2. jezz sanoo:

    Jep. Loistava paikka ” kotikulmilla” yöpyä.

Kommentoi

X