Tilaa

Loviisa, Laivasilta

Tiedot

Koordinaatit:
60°27,2' P, 26°14,2' I
Satamanro:
201
Merikartta:
A 615
Vieraspaikkoja:
60
Syvyys:
2,7 m
Kiinnitys:
poiju, aisa
Avoin:
kaakko, etelä
Satamamaksu:
20 € /vrk, 10 €/pv/venekunta (2021)
Yritys:
Loviisan kaupunki
Yhteyshenkilö:
niclas.mattsson@sulo.fi
Puhelin:
0407407308 (satamaisäntä)
  • Palvelut

  • astianpesupaikka
  • esteetön satama
  • imutyhjennys
  • jätehuolto
  • kaasu
  • kahvila
  • kauppa
  • kioski
  • leikkipaikka
  • museo
  • netti-yhteys
  • pesutupa
  • polkupyöränvuokraus
  • polttoaine
  • ravintola
  • sauna
  • suihku
  • sähkö
  • veneluiska
  • vesi
  • wc
  • Wlan
  • yhteysalus
<h2 style="text-align: left;">2019</h2> <p style="text-align: left;">Puh. 0440 555 883</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">Avoinna 1.6.–31.8. joka päivä klo 9-21</p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene-lehti 3/2021

Loviisan laivasilta

Loviisan vierassatama Laivasilta sijaitsee Loviisanlahden pohjukassa. Matka mereltä sinne voi tuntua pitkältä, mutta toimivaan satamaan ja sympaattiseen kaupunkiin kannattaa ehdottomasti poiketa.

Laivasillassa vierasveneille on oma, pitkä laituri, johon on helppo tulla. Pienemmille veneille on tarjolla aisoja, suuremmille poijuja. Ja vielä isommille veneille on paikkoja parinsadan metrin päässä, Tullisillan venelaiturissa.

Sataman palvelut ovat erinomaiset. Esimerkiksi huoltorakennuksessa on veneilijöiden käytössä myös reilun kokoinen keittiö, jossa voi kokata, tiskata ja vaikka viettää aikaa sateisena päivänä. Satamassa päivystää satamakapteeni, joka kertoo ystävällisesti sataman ja kaupungin palveluista. Esimerkiksi ruokakauppa ja Alko ovat vain 500 metrin päässä. Jos on tarve vaihtaa miehistöä, niin bussiasemallekin on vain kävelymatka. Helsinkiin voi matkata tunnissa bussilla – tai tyylikkäämmin höyrylaiva m/s Runebergin kyydissä.

Merellinen historia sykkii

Laivasillan rannassa on paljon paikallisten veneitä, mukaan lukien Small Ships’ Race -tapahtuman kautta tutuksi tulleet puiset perinneveneet, jotka ahkerasti purjehtivat Loviisan vesillä muulloinkin kuin kilpailun aikaan. Laivasilta on myös pakettijahti Österstjernan kotisatama. Alus replika vuonna 1814 valmistuneesta laivasta, joka kuljetti rahtia ja matkustajia Loviisasta Tukholmaan. Nykyisellä Österstjernalla pääsee esimerkiksi tutustumaan Loviisan edustalla sijaitsevaan Svartholman merilinnoitukseen. Laivasillan perinteisellä satama-alueella on myös satavuotias hinaaja Onni, joka kuuluu Loviisan Merenkulkuhistorian Säätiön ylläpitämän Loviisan merenkulkumuseon kokoelmaan.

Merimuseo on mielenkiintoinen. Siellä saa loistavan läpileikkauksen purjelaivojen aikakaudesta nykypäivään. Samalla oppii paljon merenkulkukaupunki Loviisan historiasta. Kaupunki sai tapulinoikeudet eli oikeudet käydä ulkomaankauppaan vuonna 1744. Laivat toivat ulkomailta muun muassa suolaa, muita mausteita ja tupakkaa, joita varastointiin sataman kymmeniin aittoihin. Kaupungissa myös rakennettiin aikoinaan puulaivoja. Toisen maailmansodan jälkeen laivanrakennus alkoi uudelleen ja jatkui 1980-luvulle asti Valkossa, joka edelleen toimii satamana.

Laivasillan sataman makasiineissa on merimuseon lisäksi pikkuputiikkeja ja pari ravintolaa. Lähellä, Rantapuistossa odottaa leikkipuisto, ja siellä leikkimökki, joka on syntynyt suosittujen Onneli ja Anneli -tarinoiden innoittamana. Loviisassa on kuvattu kolme tyttöjen seikkailuista kertovaa elokuvaa. Kulissina toimineesta talosta on tehty leikkimökki kaupungin toiseen puistoon Kappelinpuistoon. Kaupungin matkailutoimistosta ja sen verkkosivuilta saa kartan, jonka avulla voi kiertää katsomassa elokuvista tuttuja kuvauspaikkoja.

Haluatko löylyt kamerassa?

Kelluvia saunoja näkee tämän tästä, mutta Laivasillan rannassa kelluva on ainutlaatuinen. Taatusti! Se on nimittäin samalla kamera, ja sen nimi onkin Sauna Obscura.

Nykyaikaisten kameroiden edeltäjä oli ”camera obscura”, suomeksi ”hämärä huone”. Huoneen takaseinään heijastui ylösalaisin kuva kohteesta, joka näkyi huoneen seinään tehdystä reiästä. Sauna Obscura toimii samoin: löylyhuoneen katoon ja seinille heijastuu lähiympäristön merellinen maisema. Katossa voi katsella auringonsäteiden leikkiä aalloilla, ja seinällä nähdä esimerkiksi soutuveneen, joka tuo saunalle lisää löylyttelijöitä. Puusaunaa voi varata myös yksityiskäyttöön.

Historian huminaa

Kaupunki perustettiin vuonna 1745 raja- ja linnoituskaupungiksi, koska itäraja oli siirtynyt Turun rauhassa vuonna 1743, ja Itä-Suomen ainoa tapulikaupunki Hamina oli jäänyt rajan taa. Uuden kaupungin nimeksi tuli Degerby. Vuonna 1752 Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik vieraili kaupungissa ja nimesi sen uudelleen puolisonsa, kuningatar Loviisa Ulriikan mukaan.

Loviisassa kannattaa kävellä viihtyisässä vanhassa kaupungissa, joka on lähellä vierassatamaa. Vanha kaupunki säästyi vuonna 1855 riehuneelta suurelta tulipalolta, ja siellä on muun muassa yksi maamme vanhimmista puurakennuksista.

Nykyisen keskustan itäpuolella voi käydä katsomassa kahta bastionia. Loviisaa suunniteltu linnoitus ei koskaan valmistunut Ruotsin kuningaskunnan rahapulan vuoksi toisin kuin Svartholma kaupungin edustalla.

Anne Sjöholm


KIPPARI 7/2007

Pitemmän poikkeamisen runkoväylältä vaatii visiitti Loviisan kaupunkiin. Laivasillan yleisilme on pirteä ja siisti. Satama onkin saanut useita palkintoja, ja se oli Sinilippusatamana vuodesta 1993 lähtien.

Syvemmällä uivat veneet voivat kiinnittyä ulompana olevaan Tullisillan vieraslaituriin, jossa on 15 venepaikkaa. Siitä jää kävelymatkaa kaupungille vielä 1,5 kilometriä.

Loviisan Laivasillan vierassatamaan vievän veneväylän syvyys on 2,0. Paikkoja on 55 veneelle ja kaikki veneilijän tarvitsemat palvelut ovat aivan käden ulottuvilla. Kaupungin keskustaan on matkaa reilut 500 metriä.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Sataman suojaisuus on kohtalainen, mutta se on avoin KA-E tuulille. Ohikulkuliikennettä satama-alueella ei ole, mikä takaa tasaiset yöunet.

Satamaan ajo on hyvän merkinnän ansiosta kohtuullisen helppoa, kunhan noudattaa väyläreviiriä.

Polttoainelaituriin mahtuu useampi vene kerralla tankkaamaan, sitä seuraavassa pitkässä laiturissa ovat loput vieraspaikoista. Niihin on helppo kiinnittyä.

Maissa havaittua

Palveluita löytyy satama-alueelta runsaasti. Sähköpistokkeet löytyvät aivan vierestä, ja sähkö sisältyy yhdeksän euron satamamaksuun. Lisää palveluista voi kysyä satamaisännältä.

Lasten leikkipuisto on lähellä huoltotilaa ja minigolfrata heti Onni-laivan vieressä. Suihkut, WC, keittomahdollisuus, pesukone ja kuivaaja ovat eri rakennuksessa noin sadan metrin päässä. Samasta rakennuksesta löytyy televisio sekä joskus uusi päivän lehti.

Venehuoltoon löytyy apua soittamalla Varvet Marinaan, puh. (019) 535 149 tai 050 555 0812, katuosoite on Aleksanterinkatu 4. Joihinkin perämoottoreihin ja dieselkoneisiin löytyy tärkeimpiä varaosia, kuten siipipyöriä, kiilahihnoja, suodattimia, öljyjä ja muuta pientä tilpehööriä. Suuremmissa koneongelmissa pyritään auttamaan ammattimiehen hankkimisessa paikanpäälle.

Nähtävyydet

Kun kyseessä on vanha, historiallinen kaupunki, täydellisestä nähtävyysluettelosta tulisi huiman pitkä. Seuraavassa siis vain muutamia tärkeimpiä, lisää ohjelmaa voi kysellä Loviisan matkailutoimistosta Loviisan matkailutoimisto Raatihuoneella, Mannerheiminkatu 4:ssä, puh. (019) 555 234. Nettisivut ovat osoitteessa www.loviisa.fi. Toimisto on avoinna arkisin klo 9-16, mutta kesäaikana matkailijoita palvelee Loviisan kesäneuvonta samassa osoitteessa myös lauantaisin klo 10-15.

Laivasillan alueella vanhoja suolamakasiineja on vielä muutama jäljellä alkuperäisistä 50:stä. Osa rakennettu uudelleen, niissä toimii kesäisin näyttelytiloja sekä kahvila-ravintoloita. Nähtävyys on myös uudelleen rakennettu pakettijahti Österstjernan.

Merimuseo on tutustumisen arvoinen, samoin sen lähelle maihin nostettu noin satavuotias hinaaja Onni, joka palveli puolen vuosisadan ajan Loviisassa.

Laivasillasta kaupunkiin päin kävelyreitin varteen on rakennettu jatulintarha kesällä 2004. Siihen mallia on lainattu Pyhtään Mustaviirin saaresta.

Tori kaikkine herkkuineen on Loviisan kirkon läheisyydessä ja markkina-aikana siellä käy kuhina koko päivän. Suosittelen lyöttäytymistä sekaan.

Vanhakaupunki keskustan läheisyydessä on hieno. Se säästyi 1855 kaupungin tulipalolta.

Loviisan ydinvoimalaitos on tutustumisen kohteena oivallinen, vierailumahdollisuutta kannattaa tiedustella hyvissä ajoin, puh. 010 455 5011.

Kaupungilla silmään pistävät vielä ainakin bastionit Ungern ja Rosen, jotka rakennettiin 1700-luvulla vartioimaan ja puolustamaan Vanhaa Viipurintietä. Loviisan kirkko ja komendantintalo puutarhoineen ovat myös miellyttäviä lepopaikkoja kävelijälle.

Mikko Rajala
KIPPARI 7/2007

 

Veikko Vatanen 2012

Veneluiskan tiedot

Veneluiska

Kalastusalue: Loviisanlahti ja Loviisan edustan merialue.
Sijainti: Loviisan keskustan tuntumassa vierassatamassa.
Osoite: Laivasilta 8, Loviisa.
Luiska: Loiva ja hyvä asfalttiramppi, vesirajasta eteenpäin betonia. Suojaisessa paikassa. Molemmilla puolilla laiturit antavat lisäsuojaa.
Pysäköinti: Jonkin verran tilaa noin 100 metrin päässä.
Palvelut: Satamassa kahvio ja jäteastiat. Loviisan palvelut lähietäisyydellä.

ERÄ 13/10

Yksi kommentti artikkeliin “Loviisa, Laivasilta”

  1. HanSte sanoo:

    Ei moitteen sanaa. Kaikki toimii. Hyvä kohtuuhintainen ravintola vieressä. Siisti täysinvarusteltu huoltorakennus.

Kommentoi

X