Tilaa

Svartholm

Tiedot

Koordinaatit:
60°22,8' P, 26°18,1' I
Satamanro:
194
Karttasarja:
A
Merikartta:
615
Vieraspaikkoja:
n. 70
Syvyys:
1,0-3,9 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri tai aisa
Avoin:
kaakko, luode, pohjoinen
Satamamaksu:
0,0000
Yritys:
Café Svartholm
Puhelin:
040 359 3739, 019 555 234
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kioski
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • ravintola
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • vesi
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 6/2007:

Merilinnoitustyöt Svartholman saarella aloitettiin vuonna 1748 eversti Augustin Ehrensvärdin suurien suunnitelmien pohjalta. Linnoitus saatiin osittain käyttökuntoon jo 1750-luvun aikana, mutta lisätöitä tehtiin vielä 1770- ja 1790-luvuillakin.

Svartholma on tyypiltään säännöllinen bastionilinnoitus. Sitä on restauroitu 1960-luvulta lähtien museoviraston johdolla aina Svartholman juhlavuoteen 1998 saakka, jolloin linnoitus täytti 250 vuotta. Tuossa ajassa ja kaikkiaan kolmen valtakunnan omistuksessa linnoituksen historia on ennättänyt kasvaa niin monisyiseksi, että siihen kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen saarella vierailua. Silloin kiertelystä sekä opastuksista saa vielä enemmän irti.

Suojaisuus ja satamaan ajo

Varsinainen lähestymisreitti on selvästi merkitty ja tulee saareen pohjoisesta. Runkoväylää idästä päin saapuva kuitenkin havaitsee helposti kartalta oikoreitin saaren itäpuolitse, jota minäkin nyt käytin.
Väylän puolelta yhteyslaituriin tultaessa ennen sitä on kivikko, mutta se näkyy hyvin ja viittakin on asetettu varoittamaan siitä.

Svartholm on avoin LU-P ja KA-tuulille. Laivaväylä ja sen läheisyys ei tuota ongelmia laiturissa oloon, mutta vilkas huviveneliikenne laiturissa laittaa kyllä kiinnitysköydet koetukselle.

Yhteysalus liikennöi Loviisan Laivasillan satamasta Svartholmaan ensimmäiseen laituriin, joka on kelluvaa mallia jatkona vanhalle puukantiselle. Kiinnitin tuohon yhteyslaiturin vanhaan osaan, jossa on vain muutama paikka. Enemmän paikkoja ja paremmin pienemmilläkin veneille sopivia on saaren itäpuolen kelluvassa laiturissa, johon kiinnittyminen onnistuu mainiosti.

Maissa havaittua

Yhteyslaiturin läheisyydessä on grillauspaikka sekä lapsille pieni touhupaikkaa. Jotain taideteokseen viittaavaakin rantaan oli viritetty, tai olikohan se jokin muu tekele?

WC löytyy laiturin läheisyydestä ja oli kokeiltaessa toimintakuntoinen. Vesivessa löytyy ravintolasta.

Ruoho peitti suurimmat roskat alleen. Saaren entisöintityössä käytettyjä materiaaleja oli osittain vielä nurkissa, onneksi osan ovat polttaneet vierailijat nuotioissaan.

Ravintola löytyy ylempää vallilta, itäpuolen kelluvan laiturin juuresta nousevan polun päästä. Sieltä saa vatsantäytettä ruokalistalta, joka on koristeltu mahtavilla nimillä: löytyy esimerkiksi ruutipihviä, tykkimiehen grillipihviä ja musketöörin kanaa. Maistoin viime kesän alussa ennen sulkemisaikaa ison annoksen mukailtua pyttipannua, se oli maukasta ja jätti poskiin pitkäksi aikaa todella hyvän olon.

Saaresta löytyy useampia grillauspaikkoja ja jätepiste, juomavettä saa rajoitetusti.

Varsinaista satamamaksua ei Svartholmassa peritä, jolloin kävijän rahapussi aukeaa herkemmin muihin palveluihin ja ravintolan antimiin.

Lisätietoja Svartholmassa järjestetyistä ohjelmista ja aikatauluista saa nettiosoitteesta www.svartholm.fi tai Loviisan kaupungin matkailutoimistosta, puh. (019) 555 234 ja www.loviisa.fi.

Nähtävyydet

Suosittelen Svartholman merilinnoituksessa ainakin parin päivän visiittiä. Linnoitus on aikoinaan kovia kokenut, välillä jopa unohdettu ja sieltä on ryövätty rakennusmateriaalia muihin kohteisiin.

Linnoituksessa on vaihtuvia taide- ja historianäyttelyitä, sekä ohjelmanumerona merirosvoristeilyjä Loviisasta. Nähtävyydeksi voi katsoa koko Svartholman saaren ensimmäisestä rannan kivestä alkaen.

Yksi kommentti artikkeliin “Svartholm”

 1. Vesseli sanoo:

  Kiinnitys myös kunnollisilla kävelyaisapaikoilla

Kommentoi

X