Tilaa

Pihlajakari

Tiedot

Koordinaatit:
65°22,4’ P, 24°49,9’ I
Satamanro:
1931
Merikartta:
G849, 850, 58
  • Palvelut

  • luontopolku

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Matala ja tuulinen Pihlajakarin satama kuuluu Krunnien luonnonsuojelualueeseen. Luontopolulla voi liikkua 15.7.-31.8.

Krunnien saaristo muodostuu Maakrunnin ja Ulkokrunnin saarista sekä niitä ympäröivistä pienemmistä saarista. Saaristo kuuluu Krunnien luonnonsuojelualueeseen, joka on yksityinen Maakrunni-säätiön hallinnoima suojelualue. Saaret rauhoitettiin virallisesti vuonna 1956, mutta ovat olleet epävirallisesti rauhoitusalueena vuodesta 1937 lähtien.

Krunnien suojelualueelle rantautuminen on sallittua Ulkokrunnin Pihlajakarin kalamajojen tuntumaan heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Paras väylä kulkee Kraasukanleton loiston ja Tynin ylemmän linjataulun osoittamaa linjaa. Pihlajakarista voi tutustua luontopolkua pitkin luotsitupaan ja pookiin. Saariston halki johtaa Oulun ja Kemin välinen 10 metrin laivaväylä.

Ulkokrunni toimi pitkään luotsiasemapaikkana. Saaren vanha luotsiasema toimii nykyisin Oulun yliopiston Perämeren tutkimusaseman tiloina.

Saaren itäisimmässä kärjessä sijaitsee vuonna 1874 valmistunut F. W. Lüchoun suunnittelema 29,6 metriä korkea Ulkokrunnin pooki. Pooki korvasi vuonna 1841 samaan paikkaan rakennetun noin 10 metriä korkean rakennelman, joka oli pystytetty apumittauspisteeksi Struven ketjun meridianimittaukseen. Struven ketju on kymmenen maan läpi kulkeva kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä.

 

Yksi kommentti artikkeliin “Pihlajakari”

  1. Kustoo sanoo:

    Hyvä suojainen satama, vaikean kivikkoisten karien takana.Lähellä satamaakin paha kari.Suojaton etelän- ja lounaan puoleisilla tuulilla.Väylää ei juuri merkattu ainoastaan satamaa lähestyttäessä.

Kommentoi

X