Tilaa

Maakalla

Tiedot

Koordinaatit:
64°18,9’ P, 23°30,9’ I
Satamanro:
1844
Merikartta:
G836, G837, 53, 54
Syvyys:
n. 2,50
Kiinnitys:
ankkuri, kylki
  • Palvelut

  • joukkoliikenne
  • kahvila
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

VENE 4/2000:

Korkean heinikon verhoamaan kalastajakylän idylliin kannattaa tutustua kevyissä tuuliolosuhteissa. Poikkeuksena ovat kovatkin lännen ja pohjoisen väliset tuulet, joita vastaan satama antaa hyvän suojan.

Kiinnittyminen aallonmurtajalla olevaan yhteysvenelaituriin, jossa syvyys n. 2,5 m, ankkuri- tai kylkikiinnityksellä. Yhteysalus käyttää laituria säiden salliessa klo 13-17 välisenä aikana. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista kiinnittyä ankkurikiinnityksellä laiturin rannanpuoleiseen päähän.

Sataman lähellä on kalastajamuseo ja vanha kalastajakylä kirkkoineen. Hyvällä onnella on mahdollista päästä kalastajien saunavieraaksi.

Rannassa koettua

Aallonmurtajan suojaaman sataman pieni kevytrakenteinen ponttonilaituri on suunniteltu lähinnä kevyille avoveneille, ja sellainen siinä killuikin. Raskaan purjeveneen kiinnittäminen tähän laiturinnysään olisi ollut sen rikkomista.

Päättelin satamatiedot vanhentuneiksi ja sadatellen käänsin keulan kohti Kokkolaa. Lähes samalla hetkellä huomasin meitä lähestyvän purjeveneen. Tämä kokkolalainen Fame, todellinen onnenkantamoinen, miehistöineen johdatti meidät takaisin Maakallaan ja siellä aallonmurtajan yhteysvenelaituriin, joka häpeäkseni oli jäänyt minulta kokonaan huomaamatta!

Maakallaa hallitsee saaren keskelle rakennettu kaunis puukirkko. Kirkkoa ympäröivä luonto on kivikkoista, ja korkea heinikko peittää alleen suurimman osan saarta. Saari on ollut vuosikymmenet kalastajien tukikohtana. Punaiset ja harmaat kalavajat luovat idyllin, jonka alta kumpuavat myrskyävää merta uhmanneiden kalastajien vaarallinen ja koruton elämä.

Ystävälliset meren parkitsemat paikallisasukkaat kertoivat kalastuksen olevan nykyään enemmänkin kesäistä harrastustoimintaa, aamuisia siianpyyntireissuja.

Kun heräsimme seuraavaan aamuun, olivat kalaveneet jo aikoja sitten sulautuneet meren harmauteen.

 

Kommentoi

X