Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tankar

Tiedot

Koordinaatit:
63°55,1’ P, 22°51,1’ I
Satamanro:
1752
Karttasarja:
F
Merikartta:
633, 52
Vieraspaikkoja:
10-15
Syvyys:
3-3,5 m
Kiinnitys:
poiju
Puhelin:
044 780 9139
 • Palvelut

 • esteetön satama
 • jätehuolto
 • kahvila
 • luontopolku
 • museo
 • ravintola
 • sauna
 • tulentekopaikka
 • vesi
 • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Kippari 11/2011:

Tankarin majakkasaaren vieraslaiturissa on tilaa 10-15 veneelle, kiinnitystavasta riippuen ja poijukiinnitys on ainut hyväksyttävä tapa. Vaikeasti liikkuvat henkilöt tai pyörätuolilla liikkuvat voi jättää vankempaan yhteyslaituriin, jonka jälkeen tulee vene siirtää vieraslaituriin. Aikataulun mukaista liikennettä ei saa häiritä, mutta toiselle puolelle sitä laituria voi tilapäisesti kyllä kiinnittää.

Tankar on nykyään erittäin suosittu matkailukohde ja joskus saattaa olla ahdasta laiturissa. Käydessäni satamassa joku vuosi sitten heinäkuussa ei ruuhkasta ollut tietoakaan.

Satamaan ajo ja turvallisuus

Satamaan johtaa linjatauluin merkitty väylä ja laituri on sisään ajettaessa heti vasemmalla puolella. Pikkutuulen voima ei vieraslaituriin heti pure mutta hyvin pientä pumppausta saattaa tapahtua. Paikalla ollessani satama-allas oli aivan tyyni, vaikka ulkoa pientä aallon kohinaa kuuluikin.

Sataman syvyydeksi ilmoitetaan 3-3,5 metriä, joka riittää monelle.

Maissa havaittua

Tankarin saari on matalaa pensaskasvillisuutta ja siellä täällä on matalaa lehtimetsää. Saari on kallioinen ja noin 780 metriä pitkä ja leveys on alle puoli kilometriä. Saaren pinta-ala on vajaat 21 hehtaaria.

Laiturilta rakennuksia ja majakkaa katsellessa tulee mieleen joku muu maailma kuin se hetki, missä elämme.

Liikuntarajoitteisia henkilöitä ajatellen osa saaren ”pitkospuuteistä” on mitoitettu pyörätuoleilla liikuttavaksi. Tärkeisiin paikkoihin pääsee myös pyörätuolilla, kuten invavessaan, ravintolaan, majoitustiloihin ja museoon. Saarella liikkuessa tulisi ainoastaan käyttää pitkospuita tai polkuja. Luontoa tulee myös kunnioittaa ja roskaaminen on ehdottomasti kielletty.

Kappeli saareen on rakennettu vuonna 1754. Sitä ei ole koolla pilattu, sen pituus on 8,2 ja leveys 6,25 metriä.

Makkaranpaistoa voi harrastaa heti laiturin läheisyydessä. Ravintolaan on muutama metri enemmän ja sieltä saa myös ostaa ne unohtuneet makkarat. Päivittäin on ravintola Café Tankarissa tarjolla esimerkiksi kalakeittolounas.

Lintutorni on saaren paraatipaikalla. Lintutornista vastaa Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen alaisuudessa toimivan erillisen Tankarin lintuaseman toimikunta.

Iso kivikasa kylän pihamaalla on vanhan kummelin paikka, johon vanhaan tapaan tuodaan ainakin päänkokoinen kivi saaren rannasta. Kiven saa vain tuoda ensi kertaa saarelle tuleva henkilö. En tiedä, vieläkö tapa on voimassa näinä päivinä.

Tankarin kunniaksi on julkaistu postikortti ja postimerkki. Saaren majakka on kuvattu 1889 ja tietenkin mustavalkoisena ja kortin julkaisun ja kuvan ottohetken aikaero on 122 vuotta. Kokkolassa oli postissa aiheesta näyttely lokakuussa 2011 ja se sai ainakin filatelistit liikkeelle.

Hylkeenpyyntimuseossa voi miettiä menneitä. On ne olleet aikoja ne. Rannassa on vaja, jossa on hylkeenpyyntivene romppeineen. Saaressa on noin 50 eri rakennusta, joissa on toimintaa melkein jokaisessa.

Luotsiasema on itäpuolella saarta heti kylän laidalla ja luotsiveneiden satama syvässä onkalossa kovilta tuulilta suojassa. Luotsiaseman rakennukset ovat uutta rakennuskantaa vuodelta 1975 ja helppo tunnistaa päädyssä olevasta valvontatornista.

Saaren kivikkoisuudesta huolimatta ei kuitenkaan käärmeitä ole havaittu, mutta muuta elämää on sitäkin enemmän. Esimerkiksi lintulajeja saarella on havaittu lähes 260, joista suurimpiin kuuluvana merikotka.

Koirat on saarella pidettävä kytkettynä. Saaren pohjoisosan suojelualueella liikkumista on vältettävä.

Nähtävyydet

Tankarin majakka Kokkolan ulkosaaristossa on rakennettu vuonna 1889 ja sen korkeus merenpinnasta on 37,8 metriä sekä maanpinnasta 29,6 metriä. Rakennusmateriaalina on käytetty teräslevyä ja se on valmistettu ilman välitasanteita. Majakan peltikuori on niitattu ristipalkkeihin. Kierreportaissa on 122 askelmaa ja majakan rakenteissa on yli 900 000 niittiä. Majakka on pystytetty pyöreälle vankalle graniittiselle kivijalalle.

Huippuaan kohti kapenevan majakan muoto on kaunis, katsoo mistä suunnasta hyvänsä ja sen huipulla on nykytekniikkaa.

Majakkapäivinä pääsee tutustumaan nousemalla 122 rappusta ylös ja maksamalla pienen korvauksen eli kolme euroa per henkilö. Perhelippu oli seitsemän euroa kesällä 2011.

Muulloinkin pääsee sopimuksen mukaan ryhmän kanssa, mutta siitä on sovittava ainakin pari viikkoa ennen tapahtumaa.

Majakkapäivät on ilmoitettu netissä. Musiikkitapahtumia saarella järjestetään ainakin kahtena päivänä kesässä.

Tankarin majakalle on aikataulun mukaista liikennettä Kokkolasta ja taksivene liikkuu tarvittaessa. Tankariin pääsee Suntinsuun leirintäalueen vieressä olevasta satamasta m/s Jennyllä ja taksiveneellä. Matka kestää noin puolitoista tuntia.

 

Kommentoi

X