Tilaa

Pyhtään Kaunissaari

Tiedot

Koordinaatit:
60°20,7' P, 26°46,5' I
Satamanro:
172
Karttasarja:
A
Merikartta:
611, 612
Syvyys:
1,9 - 2,4 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju (20 p)
Avoin:
etelä
Satamamaksu:
10-30 € (2022)
Yritys:
Kaunissaaren Maja
Puhelin:
0400 430 145/Satamakapteeni
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kalamyynti
 • kauppa
 • leikkipaikka
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • vesi
 • wc
 • yhteysalus

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Päivitetty 19.5.2022

Kaunissaari ottaa kesäkuun alussa (2022) käyttöönsä sähköisen varausjärjestelmän. Veneilijä voi 1.6. lähtien varata järjestelmästä venepaikan ennakkoon ja varmistua näin, että satamaan mahtuu. Venepaikka myös maksetaan netissä varauksen yhtey­dessä. Pyhtään kunnan tekninen johtaja Janne Kaulio kertoo, että Kaunissaaren satamamaksut tullaan muutenkin jatkossa hoitamaan sähköisen järjestelmän kautta.

Myös sataman uudet laituripaikat ja vaimenninlaituri odottavat omalla veneellä saapuvia.

Kaunissaaren sataman vierasvenepaikkojen maksut kaudella 2022:

Päivämaksu max 4 tuntia 10 €

Yöpyminen; A- ja D-laituri 25 €/vrk. B- ja C-laituri 30 €/vrk

Vuorokausihinnalla laituriin saa kiinnittyä varauksen päivänä klo 12:00 alkaen ja paikalta tulee poistua seuraavana päivänä klo 11:50. Venepaikka tulee ottaa käyttöön varauksen päivänä klo 24:00 mennessä. Mikäli venepaikkaa ei ole otettu käyttöön klo 24:00 mennessä, Satamalla on oikeus antaa paikka toiselle veneilijälle, ellei erikseen ole toisin sovittu. Maksettuja varausmaksuja ei palauteta.

Vierasvenepaikat varataan etukäteen tai maksetaan paikan päällä sähköisesti Satamapaikka.com

Satamaisäntä palvelee satamassa kesäkuu ja elokuu pe-su, klo 10-18. Heinäkuussa päivittäin klo 10-18.

Puh. 0400 430 145.

Pyhtään Kaunissaari

 

Päivitetty 10.6.2021

Kotkan edustan Pyhtään Kaunissaaren vierassataman valmistumista on odotettu kuin kuuta nousevaa.

Alunperin sataman piti olla valmis jo vuonna 2017. Viime vuonna aallonmurtajia rakennettiin ja satama-allasta laajennettiin isompia laitureita varten, mutta jokin meni vikaan.

Ilmeisesti väärän muotoinen satama-allas ja huonoon suuntaan avautuva kulkuaukko aiheutti sen, että viimetalvinen myrsky sai aikaan ison pumppausliikkeen satama-altaan vedenpinnalle hajoittaen laiturit.

Tällä hetkellä tätä kirjoittaessa 10.6.2021 vierassatamassa ei ole lainkaan laitureita eikä näin ollen vierassatamaan ole pääsyä. Vierassataman mereltä katsottuna oikealle puolelle jäävässä kyläsatamassa on vain muutama vieraspaikka lyhytaikaiseen pysähtymiseen. Satama-allasta ruopataan parhaillaan ja aallonmurtajiakin tullaan vielä muokkaamaan.

Tilanne on kestämätön saaressa työtä tekeville, kun kauppa ei käy ja ravintolassa on hiljaista veneilijöiden puuttuessa.

Saaren kauppaa pyörittävä Ville Laakso kertoo, että yhden laiturin pitäisi olla valmiina juhannukseksi, jolloin  noin 20-30 venekuntaa mahdollisesti pääsisi saareen. Loppujen laitureiden valmistumisesta ei ole tietoa. Valmistuessaan satamaan mahtuisi noin 150 venekuntaa.

Laakson mukaan on mahdollista, ettei kaikkia laitureita saada paikalleen tällä veneilykaudella. Se on hyvinkin mahdollista, kun katsoo tyhjää satama-allasta kesäkuun ollessa kohta puolessa välissä.

Yhtenä valopilkkuna Kaunissaaressa on se, että saareen ollaan parhaillaan vetämässä Kotkasta vesijohtoa. Tähän saakka saaressa on juotu oman kaivon vettä, jonka laatu on vaihdellut ja usein se on loppunutkin kesken kesän. Uusi vesijohto on tarkoitus ottaa käyttöön heinäkuun alkupuolella.

Ajantasaiset tiedot satamasta: Kaunissaari

Satamamestari puh. 0400 430 145

 

Arkistosta:

Pyhtään Kaunissaari on idyllinen vanha kalastajakylä, jossa edelleen on vakituista asutusta. Hyvän ja suojaisen sataman sisääntulossa kannattaa olla tarkkana.

Saaressa on kauppa, ravintola ja normaalit vierassatamapalvelut. Lisäksi löytyy pieni kirjasto ja paikallisesti koottu museo. Hieman sisemmällä saaressa on mielen hiljentävä metsähautausmaa ja pohjoiskärjessä rannikkoväylän pieni majakka. Sodan seurauksena moni Suursaaresta kotinsa menettänyt pakeni pohjoiseen juuri Kaunissaaren kautta. Jotkin suvut jäivät Pyhtään alueelle pysyvästi.

Legendan mukaan presidentti 
Urho Kekkosen puoliso Sylvi oli syyspimeällä astunut saaressa huonoon kohtaan. Tähän Kekkonen oli mutissut, että tänne pitäisi saada katuvalot. Kaapeli vedettiinkin saareen kiireellisenä työnä heti seuraavaksi kesäksi ja näin koko saari sai sähköt.

Vesi tulee saaren kaivoista ja oli käydessämme pahasti kortilla, kuten hellekesänä 2018 monessa muussakin paikassa.

Klaus Salkola
Kippari 2/2019

VENE 6/09

Kaunissaaressa on paljon kesäasukkaita ja venevieraita, joten kaupan, kahvilan ja ravintolan pitäminen kannattaa.

Kohti Kaunissaarta

Kymijoki laskee mereen Ruotsinpyhtään ja Pyhtään kirkonkylän kohdalla. Täällä vesi on ravinteikasta, ruovikko tiheää ja väylä ajoittain vain viisitoista metriä leveä ura kaislikossa. Edes joen laskukohta ei erotu. Montaa pysähtymispaikkaa en havaitse. Pari pientä saarta aivan väylän läheisyydessä näyttäisi tarjoavan ainakin kaukaa katsoen kiinnittymiskallion, mutta en jää tutkimaan, koska pitää ehtiä illaksi Pyhtään Kaunissaareen.

Saavun Kaunissaaren länsipuolelle hämärän aikaan, mutta en havaitse saaren eteläkärjessä olevan loiston valkoisen ja punaisen sektorin rajaa. Päätän ajaa gps:ään luottaen, vaikka en haluaisi. On päästävä sisään ennen kuin tulee aivan pimeätä, koska saaren sisääntulo on hankala. Onnistun.

Satama-altaassa havaitsen, että osa aalloista kiertää laitureille asti. Siksi suuntaan länsipuolen laiturin viimeiselle paikalle lähelle rantaa. Olemme vuokranneet muutaman perheen kesken Kaunissaaren koulun, joten kävelen sinne.

Wikun potkuri on edelleen hajalla, eikä satamassa ole telakkaa tai traileria. Seuraavana päivänä nostamme Wikun perän luiskalle. Siitä alkaa monen päivän vaiheikas potkurin korjausoperaatio, jonka kuluessa opin, että kannattaa pitää varapotkuria mukana. Ja jos tulee ongelmia, voi soittaa Veneakselisto-nimiseen sipoolaiseen liikkeeseen. Loppujen lopuksi en käyttänyt heidän palvelujaan, mutta jos olisin heti alussa noudattanut liikkeen neuvoja, olisin päässyt vähemmällä vaivalla.

Pyhtään Kaunissaarta tutkimassa

Wiku on jälleen vedessä ja toimii. Potkuri on vain hätäisesti korjattu, joten kulkiessa täristää vielä hieman, mutta se ei menoa haittaa. Nyt on aika ottaa rennosti ja tutustua lomaympäristöön. Vuokraamme satamakonttorista polkupyöriä, niihin lapsia varten peräkärryjä ja lähdemme tutkimaan saarta.

Kylä on saaren eteläkärjessä, koska täällä on luonnostaan ollut kohtuullinen satama. Eteläkärki on aikanaan jaettu kolmen suvun kesken pohjois-eteläsuuntaisilla rajoilla. Saaren keskiosa on metsää, joka puolestaan on jaettu itä-länsisuuntaisiin siivuihin. Pohjoiskärki on valtion ja kunnan maata.

Eteläkärjen vierassatama on siisti, mutta poikkeaa vanhasta, hienosta kylämiljööstä. Sataman sisääntulo on vaikea kovalla tuulella ja erityisesti pimeässä. Tänne onkin mukavinta tulla päivällä ja kohtuullisella säällä. Kaunissaaren sataman yhteysaluspaikalle voi myös kiinnittyä iso huvialus.

Kaunissaaressa on niin paljon kesäasukkaita ja venevieraita, että kaupan, kahvilan ja ravintolan pitäminen kannattaa. Saareen tulee turisteja Kotkasta ja Pyhtäältä tuurimoottorilla, vuoroveneillä. Muutaman kerran viikossa ravintolassa soittaa orkesteri ja lavan täyttää tanssiva saaristoyleisö.

Kylänlahden pohjukassa on pieni mutta mielenkiintoinen saaristolaismuseo ja sen vieressä kalakioski. Itse kylässä ei juuri enää ole majoitusta. Saaren entistä koulua vuokrataan, mutta se on yleensä varattu jo edellisenä vuonna. Kylässä on aiemmin toiminut majoitus Metsäranta, jonka emäntä alkaa käydä vanhaksi ja toiminta hiipuu.
Uimaan ei kylässä pääse, vaan on mentävä yhteiselle uimarannalle, joka sijaitsee saaren itärannalla, kylän liepeillä tai muualle asutusalueen ulkopuolelle.

Kaunissaaressa on sen verran teitä ja polkuja, että kannattaa pyytää kartta satamatoimistosta. Pohjoisrantaan on yllättävän pitkä matka, 3-4 kilometriä. Aivan kärjessä seisova sektoriloisto on valtion maalla ja täältä näkyy Kotka. Loiston ympärillä on hieno hiekkaranta, joka jatkuu itärantaa myöten pitkälle.

Pohjoiskärjessä järjestetään silloin tällöin näytösluontoisia nuottauksia, joihin on traktorikuljetus kylästä. Nuottaamiseen tarvitaan kivetöntä merenpohjaa, joten ainakaan pohjoiskärjen itäpuolen edustalla ei ole kiviä muutaman kymmenen metrin etäisyydellä. Saaren pohjoispuolella kulkee laivaväylä, joka nostattaa silloin tällöin mahtavia aaltoja hiekalle lasten iloksi ja rantautuneiden veneilijöiden kauhuksi.

Koillisrannalla on lomakylä, jossa on kymmenen mökkiä ja pari saunaa ja polkupyöriä, joilla voi ajaa muutaman kilometrin matkan eteläkärjen kylään. Lomakylän hoitaja huoltaa myös sen vieressä olevan kunnan ulkoilualueen huussit ja keittokatoksen. Täällä voi myös telttailla.

Kaunissaari antaa koko perheen lomallemme hyvät puitteet. Käymme uimassa kylän uimarannalla, grillailemme, ravintolassa tanssimme koko perheen tyyliin ja iltaisin saunomme.

Suunniteltuna lähtöpäivänä kaakkoistuulen voimakkuus on viitisentoista metriä sekunnissa. Kiipeän aallonmurtajalle katsomaan. Vaahtopäiset aallot vyöryvät kohti luodetta. Päätän odottaa seuraavaan päivään.

Jari Tenhunen

VENEVÄEN SUOSIKKIRAVINTOLA -ÄÄNESTYS 2017: 

Kaunissaaren Maja ★★★★★

Maukas ruoka, kaunis annos, mukava henkilökunta.

Lukijamme suosittelevat: Majan perinteinen kirkas lohikeitto ja ruisleipä. Taimin lohi (mm. savustettua lohta, paistettua vuohenjuustoa ja punasipulihilloketta). Lohiburger. Kasvisvaihtoehto!

8 kommenttia artikkeliin “Pyhtään Kaunissaari”

 1. ihana saari sanoo:

  toimintaa metsärannassa yhä on, mutta emännällä ei tuntunut olevan taitoja asiakaspalveluun ja vieraanvaraisuuteen. kaikessa piti pihistellä ja säästää, ja mikä ikävintä; viihtyvyyden kustannuksella. majoittujalle tuli silmätikkuna olo ja olemisesta sai jatkuvasti huomautuksia. saunaa ei lämmitetty koska se olisi ollut liian kallista, käsienpesu vei liikaa vettä. suihkun käyttöä rajoitettiin veden säästämiseksi. haarukoita ja veitsiä ei löytynyt perustarvikkeista. sängyn patja oli niin homeessa että olo oli tukkoinen. tavaroita ei saanut säilyttää rakennuksessa aluksen lähtöön saakka, koska ei kuulunut hintaan. tämä ei olisi häirinnyt muiden majoitusvieraiden toimintaa, koska muita ei ollut.

  majoituksesta jäi ikävä maku, mutta kaunissaari oli kuitenkin ihana saari!

 2. x-box sanoo:

  Yhdyn edelliseen kirjottajaan-Onneksi saaressa on lomakylä josta löytyy hyvä asiakaspalvelu ja asianmukainen varustus!

 3. vierailija sanoo:

  Metsäranta oli todellinen pettymys. En suosittele kenellekään, etenkään lapsiperheille.
  Paikkaa pyörittävällä emännällä ei tuntunut olevan alkeellisiakaan käytöstapoja.
  Huoneet epäsiistejä, liinavaatteet likaisia johon emännän vastaus oli asiakkaan solvaus. (Ei ole kuulema niin tarkkaa) Talon käytäntö on kääntää lakanat edellisen kävijän jäljiltä nurinpäin ja joskus huuhdella meressä. Saunaa ei voinut lämmittää, kuulema liian iso työ. Vesi loppuu kesken, ulko -huussi huoltamatta, haju kammottava, leijailee pihapiirissä. Lapset eivät saaneet leikkiä rauhassa, emäntä jatkuvasti perässä valittamassa jota lapset pelkäsivät.
  Emme halunneet jatkaa lomailua 1 yön jälkeen, josta emäntä alkoi meitä haukkumaan, hinta kohosi yllättäen ja sanoi ettemme ole enää tervetulleita. Saari oli todella ihana ja suositeltava lomailupaikka jonne palaamme varmasti mutta majoituksen paremmin valiten.

 4. ihana saari sanoo:

  Heinäkuun 2011 kirjoittajan tarina oli kuin meidän tarina!!Lapsiperheenä meillä oli aivan samanlaiset tukalat oltavat! Olen ensimmäinen kommentoija (7.7.10 ) jossa meidän tarinastamme otetta. Ehkä tulevana kesänä pääsemme reissulle ihastuttavaan Kaunissaareen, mutta kyllä majoitus otetaan lomakeskuksen mökeistä.

 5. Kala-Kalle sanoo:

  Aina ei mene putkeen venesatamankaan puolella. Pari kesää sitten oltiin tuolla viimeistä kertaa yötä.
  Viereen tuli iso ja korkea fiskari, jonka miehistö melskasi, saunoi (aggregaatti huusi koko ajan veneessä) ja hoilasi koko yön sikakännissä karaokea reilusti vahvistetuilla laitteilla lukuunottamatta väliä klo 5-6.30, jolloin olivat sammuksissa. Hommaa jatkettiin votkalla heti kun silmät aukesivat. Nukkumisesta ei tullut mitään tuota lyhyttä pätkää lukuunottamatta, ja ”hauskoja” kommelluksia yön mittaan oli mm. se, kun huomasimme yhden miehistön jäsenen virtsaavan laidan yli ihan tahallaan suoraan meidän veneeseen (matala pellinkiläinen suurella avotilalla). Paikan meininkiä kuvastaa ehkä parhaiten se, että täydessä laiturissa ainoastaan minä yritin saada aamuyöllä joukkoa hiljenemään, tosin heikoin tuloksin, vaikka päästiin jo lähes painiotteisiin saakka. Myöhemmin kuulin, että olivat ns. paikallisia, Mussalon ”poikia”, mikä ehkä selittää asian…

 6. Azi sanoo:

  Kaustisessa on raamattukerho ja hiljainen iltarukous.

 7. Silli sanoo:

  Kokemuksesta voin sanoa että jos puolilaho fiskarin jämä saapuu satamaan miehistönä pelkkiä ”kalamiehiä” niin seuraavana yönä et nuku. Nähty ja kuultu niin usein Pyhtään alueen satamissa.

Kommentoi

X