Tilaa

Pietarsaari, Smultrongrund

Tiedot

Koordinaatit:
63°41,4’ P, 22°41,47’ I
Satamanro:
1700
Karttasarja:
F
Merikartta:
831, 832, 51
Vieraspaikkoja:
20
Syvyys:
1,8-2,8 m
Kiinnitys:
poiju, aisa
Satamamaksu:
15 € (2021)
Yritys:
Segelsällskapet i Jakobstad
Yhteyshenkilö:
Satamakapteeni Tommy Johansson
Puhelin:
050 300 9588
WWW:
www.ssj.nu
 • Palvelut

 • alko
 • apteekki
 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • leikkipaikka
 • luontopolku
 • museo
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • veneluiska
 • vesi
 • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietoja päivitetty 21.9.2021

VENE 6/2021

’Tulkaa tänne. Täällä on hyvä paikka”, viittoo yksi seuran jäsenistä, kun lähestymme 130-vuotiaan Segelsällskapet i Jakobstad -purjehdusseuran laitureita. Vieras tuntee täällä muutenkin olonsa heti tervetulleeksi. Ovet ovat auki jopa klubitilaan, jossa on pieni keittiökin. Vierassatamaa pyörittävät nuoret ovat kohteliaita ja todella osaavat hommansa. Paviljonki on uskollinen alkuperäiselle sisustustyylilleen ja ruoka on herkullista. Kaiken kaikkiaan sataman nimi ”Smultrongrundet” eli mansikkapaikka osuu nappiin.

Merellistä nähtävää

Moni tietääkin, että Nautor ja Baltic Yachts toimivat Pietarsaaressa. Veneen- ja laivanrakennuksella on täällä yli 450 vuoden päähän ulottuva perinne. Pietarsaari sai 1765 oikeuden käydä ulkomaankauppaa, ja vuosisadan lopulla siitä kasvoi maan suurin laivojen tuottaja. Vuosisatojen aikana rakennettiin peräti yli tuhat purjealusta.

Vierassatama sijaitsee alueella, jota kutsutaan nimellä Vanha satama. Kaupungin satama oli täällä 1800-luvun puoliväliin saakka. Sen historiasta kertovia kylttejä ja rakennuksia näkee, kun kulkee kohti lahden pohjukkaa ja vanhinta satama-aluetta. Kaupungissa on myös yksi Suomen yhtenäisimmistä puutalokaupunginosista, jota merimiehet ja tupakkatehtaan työläiset aikoinaan asuttivat.

Kaupungin ylpeys

Vanhassa satamassa on myös Laivapiha, jossa on yleisölle esillä kaljaasi Jacobstads Wapenin replika sekä sotakorvausalus Vega. Alkuperäinen Jacobstads Wapen lähti tervalastissa neitsytmatkalle Amsterdamiin vuonna 1767. Se oli ensimmäinen kaupungista ulkomaille purjehtinut alus ja sen vuoksi kaupungille tärkeä. Kaljaasin kopio rakennettiin 1990-luvun alkupuolella pitkälti talkootyönä. Se teki vuosia yleisöpurjehduksia Perämerellä, mutta on vuodesta 2005 maannut odottamassa korjausta.

Vanha satama ry kerää varoja aluksen kunnostamiseen ja pyrkii muutenkin kehittämään alueesta entistä mielenkiintoisempaa matkailunähtävyyttä. Laivapihalla on nyt kolmatta kesää oppaita, ja pieni puoti myy paikallisten käsityöläisten tuotteita. Tavoitteena on rakentaa vuoteen 2030 mennessä uusi museohalli, jossa esillä olisi sotakorvausalus Vega.

Anne Sjöholm


KIPPARI 7/2011:

Pietarsaari on puistojen kaupunki ja hienot kanavat halkovat kaupungin alueetta. Vierailuun viehättävässä pikkukaupungissa kannattaa varata aikaa ainakin muutama päivä.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaa lähestytään joko kartan katkoviivaa seuraten tai isoa väylää kauppasataman kautta. Loppumatka on kuitenkin vierassatamaan tultava venereittiä. Se on viitoitettu. Kannattaa olla huolellinen ja pysyä väylällä, sillä matkalla on muutama murikka kyttäämässä ”kölipuuta”.

Ennen satamaremonttia poijuun kiinnittymisessä ei ollut ongelmia ja keula näytti kohti Paviksen nurkkaa. Satama on idän sekä etelän tuulilta suojainen. Harvoin satamasta joutuu tuulen takia poistumaan, mutta näinkin on joskus tapahtunut.

Uudistuksia satamassa

Keväällä 2011 avattiin satama remontin jälkeen ajanmukaisine laitureineen. Uudistuksia ovat mm. grillikatos, sähkö, vesi, roskahuolto ja septityhjennyspaikka pistettiin uusiksi. Purjehdusseuran yli satavuotias ravintola Pavis oli myös remontissa. Paviksessa on 200 asiakkaan ravintola ja terassibaariin sopii 350 asiakasta.

Maissa havaittua

Heti oikealla näkyy hiekkarantaa parisataa metriä ja keulan suunnassa on kaunis puutalo, jo aiemmin mainittu purjehdusseuran ravintola Pavis.

Nostin polkupyörän kannelta maihin, sillä polkupyörälle liikkuvalle on mahtavia polkuja ristiin rastiin ajeltavaksi. Lähinnä oleva Kittholma oli yllätys monine hienoine yksityiskohtineen ja alue onkin nykyään kaupungin tärkein lähiulkoilualue.

Uimarannan varusteisiin kuuluu hyppytorni, jonka korkeus riitti ainakin minulle. Vanha satama on aivan tämän puiston reunamalla, jossa on vesibussin ja kaljaasi Jacobstads Wapenin kotisatama.

Lapsille ja lapsenmielisille on hyvä paikka vesipuisto FantaSea Jakob Garden. Se on heti Paviksentien takana, alle 200 metrin päässä vierassataman laiturista. Vesipuisto on uudistunut monilta toiminnoiltaan vuosien varrella. Vesipuistossa on myös ravintola/kahvilapalvelut. Lisää tietoa ja mahdollisuuksia eri tilaisuuksien järjestelyihin saa kysellä myös paikanpäältä. Alueella on myös oma kalasavustamo.

Kesäravintola Pavis on yli 100-vuotias purjehduspaviljonki ja se sijaitsee heti vierassatamassa. Ravintola soveltuu pikaiseen ruokailuun hyvin tai parempaan iltapalaan erinomaisesti.

Pesumahdollisuudet, wc, suihku, sauna, pesukone ym ovat rannan tuntumassa olevassa huoltorakennuksessa.

Septitankin tyhjennys voidaan suorittaa satamassa olevalla imutyhjennyslaitteella.

Polkupyöriä voi vuokrata Hos-tell Liljan tiskiltä, jos omaa pyörää ei ole mahtunut veneeseen mukaan. Kaupassa käynti tuli tehtyä polkupyörällä kaupungin keskustassa, jossa sattui juuri olemaan kävelykadulla ja sen ympäristössä Jaakon Päivien huminat. Markkinat ovat ulkopuoliselle ihmettelijälle piristävä nähtävyys ja kokemus kaiken merihiljaisuuden jälkeen. (Tapahtuma järjestetään 21.-28.7.2013.)

Nähtävyydet

Nähtävyyksiä ovat mm. monet museot. Museokierros kannattaa aloittaa paikasta, johon on linnuntietä matkaa pari kilometriä eli moottorimuseosta, joka on avoinna kesäisin, muina aikoina sopimuksen mukaan, Alholmintie 71, 68600 Pietarsaari. Paikka on varsin ainutlaatuinen ja pitää sisällään ison kokoelman Pietarsaaren seudulla valmistettuja veneiden sisämoottoreita. Siellä voi nähdä myös maailman ainoan rengasmoottorin vuodelta 1934. Esillä on myös kymmeniä vanhoja moottoripyöriä.

Museo- ja nähtävyyskierrosta voi jatkaa Pietarsaaren matkailutoimiston luettelon mukaan melkein loputtomiin. Ainoa rajoite tulee olemaan monella veneilijällä aika.

Pietarsaaren keskustaan on onneksi matkaa vanhalla tyylillä liikuttaessa vain muutama jalan heilahdus suuntaansa. Jakobstads Wapen ja sotakorvausalus Vega ovat vanhassa satamassa näkemisen arvoinen juttu ja Vegasta löytyy sen kotisivuilta lisää tietoa. Skata on vanha puutalokaupunginosa jalkapatikan päässä vierassatamasta.

Suosittelen poikkeamista Pietarsaareen ja sen monipuoliseen vihreään ympäristöön.

Kommentoi

X