Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.
Tietoja päivitetty 21.9.2021
Veneileville vieraille on tarjolla mm vene-vesi, maasähkö, suihku/sauna, pyykin-pesutilat, wc, kioski, kafé/ravintola, internetyhteys ja Roskaroopepalvelut.
Pietarsaaren vievän väylän vieressä, Mässkärin saarella, kohoaa mahtava punainen pooki. Merimerkki on rakennettu 1856. Sen edeltäjä purettiin kaksi vuotta aiemmin Krimin sodan aikana, jotta Englannin laivasto ei löytäisi Pietarsaareen. Täältä on luotsattu laivoja vuosisatojen ajan ja täällä on toiminut myös merivartioasema. Nykyisin luotsiasemalla on yhdistyksen pyörittämä luontoasema, ravintola, tilaussauna ja käyntisatama.
Luontopolkua kävellessä nautimme hienoista näkymistä, männyn tuoksusta ja mustikoista. Satamassakin on hyvä tunnelma ja melkoinen hyörinä. Päiväretkellä olleet suuntaavat kotimatkalle samaan aikaan kun viimeisiä veneitä saapuu yöksi satamaan. Lapset uivat ja kiljuvat riemusta. Grilleiltä leijuu herkullisia tuoksuja. Kaiken kaikkiaan hyvä tunnelma, jonka mereen punaisena laskeva aurinko ja kesäyön hiljaisuus kruunaavat.
Anne Sjöholm
Mässkärin satama on kovalla tuulella melko suojainen, riippuen siitä mihin laituriin kiinnittyy. Vieraspaikkoja on 20 veneelle, lähinnä kylkikiinnityksellä. Enemmänkin veneitä mahtuu sovittelemalla.
Paikka on suosittu monessa mielessä ja mökkiläisiä on saarella runsaasti. Saaren päärakennus oli aikaisemmin merivartijoiden ja luotsien tiloina. Rakennuksessa toimii nykyään yhdistys, joka ylläpitää Mässkärin Luontoaseman nimellä ravintolaa, kokous- ja yöpymistiloja sekä saunaa, jossa on mm. takkahuone.
Torsön länsipuolelta tullessani Mässkär näkyi keulan suunnassa ja pian ohitin viimeisen kapean viittaportin. Mässkäriin ajetaan hieman keskisaaren ohi, jolloin saadaan linjataulut kohdalleen. Loppumatka satamaan seurataan viittojen mukaan. Satamaan johtaa kolmen metrin väylä.
Päälaituri on tukeva ja vähän korkea matalalle veneelle. Vieraslaituri on myös korkeaa mallia ja heiveröisempi päälaituriin verrattuna.
Suojasatamakin löytyy lähietäisyydeltä tulomatkan varrelta, noin 1,5 mpk ennen Mässkärin satamaa Aligrundet-saaren itäpuolelta. Sinne pääsee parhaiten saaren pohjoispuolelta kiertäen. Suojapaikassa ei kannata kovin suuria kaarroksia tehdä ainakaan siellä olevan lahdelman suuntaan. Aligrundet suojaa veneilijää parhaiten etelän ja lännenpuolisilta pikku tuulilta.
Saaren päärakennus on entinen mv- ja luotsiasemarakennus. Se on rakennettu vuosina 1956-1958. Rakennuksessa on ramppi pyörätuoleilla liikkuville kahvilaan/majoitustilaan pääsyä varten ja ramppi on myös laiturilla. Majoitustilaa on luotsiaseman kolmannessa kerroksessa 2-4 hengelle huoneissa ja 25 voi majoittua kerralla. Sauna oli siisti ja sen löylyt tehokkaat.
Kesän 2010 satamamaksu oli kymmenen euroa vuorokaudelta.
Satamassa on Roska-Roopen lajittelupiste, kuivakäymälä ja grillikatos. Keittokatos oli ahkerassa käytössä. Pyykinpesu onnistuu maksua vastaan pyykkituvassa ja sähköä laiturilta saa akkujen lataukseen sekä jääkaappiin. Vesihuolto onnistuu, mikäli sitä tankkiin tarvitsee.
Saaren leppoisa tunnelma pitää kiireen loitolla. Saaren pinta-ala on yhteensä 35 hehtaaria, josta valtio omistaa noin 17 hehtaaria.
Saaren pooki on pohjoisempana ja pystytetty vuonna 1856 eli samoihin aikoihin vanhan luotsirakennuksen kanssa. Pookia on korjattu vuonna 1995 ja maalattu punaisella öljymaalilla sekä lisätty tukirakennelmia. Korkeus merenpinnasta on yli 30 metriä ja maasta 21,4 metriä. Rakennusmateriaalina on puu. Ensimmäinen puurakenteinen majakkamainen pooki oli rakennettu jo 1700-luvulla ennen tätä nykyistä pookia.
Luontopolun maisema on monimuotoinen kuivan, kallion ja kivikkorannan sekä pikku lammen sekoitus. Lehtomaista maisemaa on välillä ja hienoja tuoksuja aluskasvillisuuden mukaan. Lintuja oli runsaasti.
Saarella on oma historiansa maannousuineen, kalastustukikohtana, karjan laiduntamisessa ja mökkien rakentelun ajalta 1950-1960 -luvuilla. Mökkejä saarella on kaikkiaan 50. Saaren etelänpuoleinen osa on pääasiassa yksityisaluetta.
Mässkäriin pääsee Leppäluodosta aikataulun mukaan kulkevalla veneellä. Aikataulut saa selville Pietarsaaren matkailutoimistosta. Taksiveneellä pääsee saareen Alholmasta ja myös vanhasta satamasta. Maantietä pääsee lähimmäksi Ådön kalasatamaan, josta merimatkaa on noin kolme meripeninkulmaa väylää pitkin.