Tilaa

Vikarskat

Tiedot

Koordinaatit:
63°22,0’ P, 21°22,9’ I
Satamanro:
1580
Merikartta:
824, 825, 47, 49
Puhelin:
06 352 4005
  • Palvelut

  • jätehuolto
  • veneluiska
  • vesi
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vikarskatin kalasatamassa on jätteiden keräilyastiat, wc ja vesiposti vieraslaituriin kiinnittyvien käytössä.

Björköbyssä luonto ja perinteinen saaristoasuminen kietoutuvat yhteen ainutlaatuisella tavalla. Saaria Björköhön kuuluu noin 350. Meri on aina lyönyt oman leimansa kylän elämään, ja kyläläisten tärkeimpiä elinkeinoja olivatkin pitkän aikaa kalastus ja hylkeenpyynti.

Strategisesti Suomen ja Ruotsin välissä sijaitsevasta kylästä aloitettiin postiliikenne Merenkurkun yli vuonna 1616 ja sitä jatkettiin lähes 200 vuoden ajan. Björköbyn ulommaiselta saariryhmältä Valassaarilta on vain runsaan kymmenen meripeninkulman matka Ruotsin Holmögaddiin. Björköbyn luonnonkauniissa saaristossa on paljon hyvien kalavesien ympäröimiä pikkusaaria ja luotoja. Björköbyn kalastuskunnan vuokraama noin 24000 hehtaarin vesialue on suurempia yksityisiä vesialueita Suomessa.

Björköbyssä on säilynyt vanha, tiivis kylärakenne. Kylätie halkoo maisemaa ja punamullatut talot muodostavat peltojen kanssa yhtenäisen kylämiljöön. Tiet noudattelevat monin paikoin vanhoja 1700-luvun linjauksia. Lisäksi useissa tiennimissä on säilytetty sana ”ted”, joka on vanha tietä tarkoittava nimitys (esimerkiksi Uppbyggted ja Läsarted).

Kylän keskustassa on muun muassa kaksi elintarvikemyymälää, asiamiesposti, pankki, sivuapteekki, kirkko ja seurakuntatalo. Kylässä on panostettu myös matkailuun, mistä ovat esimerkkinä Björkö Wärdshus, Torpet ja Björkö Camping. Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti oli kylän ensimmäisiä matkailupanostuksia. Svedjehamnin vanha suolaamo on kunnostettu ja tiloissa toimii kesäkahvila ja venemuseo.

Maankohoamisen vaikutus merenkulkuun näkyy venesatamien kehityksessä. Satamat ovat siirtyneet rantaviivan muuttuessa. Bodbackin satama oli käytössä vielä 1930-luvulla. Uusi satama rakennettiin Svedjehamniin, mutta tämäkin satama alkaa jo olla liian matala suuremmille veneille, vaikka satamaa ja väyliä on ruopattu. Vikarskatiin rakennettiinkin vuonna 1994 uusi satama suuremmille kalastusveneille.

Björköby fiskargille ry perustettiin vuonna 1994. Kalastuskunnan päätehtävänä on edistää kalastusta alueella. Nykypäivän björköläisille kalastus on lähinnä vapaa-ajan harrastus tai sivuelinkeino, ja kylässä on vain muutama ammattikalastaja. Kalastuskunta myy kalastuskortteja ja viehekalastuskortteja. Viehekalastuskortti on voimassa Björköbyn vesialueella, ja se vastaa läänikohtaista viehekalastusmaksua, mutta maksaa vain 5 euroa viikolta.

 

Kommentoi

X