Tilaa

Kuparisaari

Tiedot

Koordinaatit:
63°08,0’ P, 21°26,2’ I
Satamanro:
1553
Merikartta:
F819, 48
  • Palvelut

  • esteetön satama
  • jätehuolto
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 12/2010:

Ajelin ensin Kuparisaareen, jonkin verran Vaasan ohi. Se oli matkan varrella, edullisessa kulmassa eikä vielä ollut tarvetta kauppavierailulle.

Saareen ei juurikaan voi oikaista vaan on käytettävä hieman suojaisampaa reittiä, jossa poiketaan Yttre Torgrund -saaren itäpäässä olevan alimman linjataulun paikkeilta ”katkoviivaväylälle”. Se johtaa Vaasaan menevälle yhdeksän metrin syväväylälle, jota mennään jonkin matkaa ja josta poiketaan luoteeseen johtavalle 4,3 metrin väylälle.

Väylää ajetaan alle pari meripeninkulmaa ja käännytään Kuparisaaren eteläpuolelta olevaa katkoviivaa ja sitten ollaankin jo sataman suulla.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan ajo on helppoa, kunhan noudattaa viitoitusta perille saakka. Alueella on matalaa odottamattomissa paikoissa, mutta väylä on turvallinen.

Laituri on pitkähkö ja tukeva sekä muutamalla kiinnityspoijulla varustettu. Laiturissa on hyvät kiinnityspollarit ja lenkit.

Retkisatamaksi luokiteltu paikka on kaakon ja etelän väliselle tuulelle vähän hankala. Ohikulkuliikenne ei häiritse satamassa kiinni olevia veneitä. Laituriin ajo ei välttämättä onnistu kerralla, mutta ei syy aina ole veneen ohjaajassa, vaan syynä voi olla veden virtauksesta johtuva ongelma. Merenkurkussa varsinkin Vaasan edustalla veden mataluus vaikuttaa voimakkaisiin virtauksiin.

Maissa havaittua

Paikka on liikuntavammaisille suunniteltu ja toteutettu helpommaksi liikkua kävelysiltoja myöten. Invavessa ja tukeva laituri takaavat paremmat oltavat liikuntarajoitteisillekin saaressa. Kuljetus järjestyy tilattaessa sitä tarkoitusta varten rakennetulla aluksella.

Rannoilla on muutamia kuution kiviä röykkiöksi saakka ja muutama lisää saaren sisäosissa. Polkuja saaressa on kulkemiseen siellä täällä.

Kuparisaari on naapurisaaressa kiinni pienellä kannaksella, josta pääsee melko kuivin jaloin matalan veden aikaan. Naapurisaaressa on asutusta jonkin verran.

Laiturin tyvessä on heti ensimmäinen grillauspaikka ja kävelysillan päässä on keittokatos. Matkalla keittokatokselle on pullojen keräyspiste, roskikset sekä inva-wc. Keittokatos on melko hyvin tuulen suojassa puuston ympäröimänä pienessä notkelmassa.

Laitureita on saaren lahden pohjukassa, mutta täytyy tietää, miten niihin ajetaan, ettei käy köpelösti. Suojaisuus aallokolta on niissä hieman parempi kuin varsinaisessa päälaiturissa. Laiturit riittävät vain 1-2 veneelle ja syvyystakuuta ei ole.

Ensimmäinen laituri, päälaiturista länteen, on paikalla käydessäni ollut useammankin kerran vuosien varrella kalastusveneen laiturina. Lahden perukassa viimein laituri oli usein saaressa käyneillä huviveneillä käytössä.

Päälaituriin saa poijukiinnityksen lisäksi ankkurikiinnityksellä mahtumaan toistakymmentä venettä sekä laiturin molemmin puolin rantakiviin keula ja perä ankkuriin muutama. Satamamaksua ei ole, mutta pitempiaikainen majailu ei ole suotavaa.

Nähtävyydet

Nähtävyyksiä ei ole muuta kuin saaren luonto, jos ei sellaiseksi katsota vaasalaisten sydämellistä suhtautumista vieraspaikkakuntalaisiin.

Suosittelen vierailua saaressa, josta ei itse Vaasan kaupunkiin ole enää matka eikä mikään.

Kommentoi

X