Tilaa

Långskäret (Vaasa)

Tiedot

Koordinaatit:
63°02,5’ P, 21°21,4’ I
Satamanro:
1524
Karttasarja:
F
Merikartta:
818, 48
Vieraspaikkoja:
8
Syvyys:
1,8-2,5 m
  • Palvelut

  • vesi
  • kalamyynti
  • sauna
  • sähkö
  • wc
  • jätehuolto
  • veneluiska

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Långskäret on aallonmurtajalla suojattu kalasatama, johon menee viitoitettu väylä myös linjatauluilla. Väylän syvyys on 1,9 m ja satamassa vieraslaiturin puolellakin vettä on yli kaksi metriä.

Vieraslaituri on heti vasemmalla sisään ajettaessa ja paikka on suojainen.

Långskäret-saari on yhdistetty silloilla muihin saariin sekä mantereeseen. Saaressa on pieniä lampia runsaasti ja asutusta.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan poiketaan runkoväylältä katkoviivaa seuraten ja sisään ajettaessa on otettava huomioon oikealla oleva kivikko. Linjataulut pidetään kiinni ainakin reiluun puoleenväliin kohdetta. Viitoitus auttaa tilannetta satamaan saavuttaessa.

Aallonmurtajan sisään on helppo ajaa. Sen jälkeen käännytään heti vasemmalle, jossa laituri sijaitsee. Suojaisuus on satamassa hyvä. Laituriin mahtuu kiinnitystavasta riippuen 5-8 venettä perä ankkuriin kiinnitettynä.

Maissa havaittua

Laiturilta menee hyvä tie kalasataman päätielle, josta pääsee edelleen maailmalle. Polkupyörällä käy kätevästi maisemien ihailu ja matkaa voi tehdä yli kuusi kilometriä pisimmillään, ylittämättä yhtään siltaa. Leveyttä saarella on reilut kaksi ja puoli kilometriä.

Venesatama on pituussuunnassa noin 190 metriä ja leveyssuunnassa noin 140 metriä. Aallonmurtajan aukon sisäpuolelta kalalaituriin on reilut 80 metriä.

Satamassa on neljä eripituista pistolaituria, joissa on yhteensä venepaikkoja runsaat 80.

Lokkikarkottimia sataman huviveneissä näkyi monta mallia, joista jokin saattaa jopa toimia. Niitä on sijoitettu perän kiinnitysvaijereihin sekä veneen mastoihin.

Palveluita on jonkin verran vieraslaiturin läheisyydessä ja ainakin roskikset löytyi. Vettäkin saa tarpeeseen ja kalaa kannattaa aina kysyä.

Nähtävyydet

Itse saari on monipuolinen maisemiltaan ja maastoltaan. Puusto on joillain alueilla tiheää. Pikku lammet antavat oman mausteensa ja eläimistönsä saareen. Ne lukemattomat kivet saaren rannoilla jäävät myös mieleen.

Mikko Rajala
KIPPARI 12/2010

Kommentoi

X