Hinnat perustuvat lukijoiden antamiin tietoihin.
Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.
Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.
Alueella paljon palveluja vieressä vierasvenesatamassa.
Ensimmäinen käyntimme Kotkassa oli lyhyt ja kiinnitimme veneen Sapokan sataman perukalle vain käydäksemme kaupassa. Samalla otettiin vettä.
Kotka on vastoin yleistä luu loa kovin kaunis kaupunki. Varsinkin Sapokan vierassataman lähiympäristö on koristeellinen puisto istutuksin, vesiputouksin ja taideteoksin.
Itse satamakin on perinteikäs — niin perinteikäs, että nykyaikaisen veneen kiinnitys aisapaikoille ei tahdo onnistua. Aisoista puuttuu yhdet kiinnitysrenkaat.
Kotka on itäisen Suomenlahden merihenkisin kaupunki. Sen tapahtumista perinteisimpiin kuuluu Meripäivät, jolloin Sapokanlahti täyttyy sadoista veneistä ja kadut tapahtumista. Meripäivät tosin jakaa jonkin verran mielipiteitä: on niitä, jotka ehdottomasti haluavat mukaan, ja niitä, jotka juuri silloin ehdottomasti pysyvät poissa.
Kotka on Suomen vilkkaimpia satamakaupunkeja. Niinpä sitä lähestyessä huviveneilijän on syytä olla tavallista tarkempana muun liikenteen suhteen. Huolta ei kuitenkaan kannata liioitella, sillä itse kaupunki on tutustumisen arvoinen kohde.
Nyrkkisäännöt ammattiliikenteen väistämiseksi ovat yksinkertaiset: noudata meriteiden sääntöjä, älä mene liian lähelle ja vältä poukkoilevia suunnanmuutoksia. Pidä sellainen etäisyys, että itse koko ajan näet komentosillan, silloin sieltäkin nähdään sinut. Kun vielä pidät suuntasi ja nopeutesi, aikeesi on helppo ymmärtää. Suurten laivojen ohjausliikkeet ovat hitaita, joten yllättäen keulan editse yrittävät huviveneet aiheuttavat äkkiä harmaita hiuksia ruorin ääressä.
Väylä Sapokanlahteen on selkeä eikä tarkka navigointi tuota ongelmaa. Erikoiskartta 1:20 000 näyttää kaiken sen, mikä on oleellista huomata Kotkaan ajettaessa.
Paikka, johon kiinnityin Kotkassa oli Sapokanlahden vierassatama. Molemmin puolin laituria on yhtensä noin 50 paikkaa poijukiinnetyksellä. Oikean laiturin tunnistaa helposti, sen päässä on vierassataman merkki: sinisellä pohjalla valkoinen ankkurin kuva ja teksti ”Vierassatama.” Palvelut ovat kohtuullisen lähellä ja tankkauspiste näkyy aallonmurtajalla. Satamaa hoitaa Kotkan Pursiseura.
Sapokan vierassatama on jonkin verran alttiina idänpuolen tuulelle. Tuulla pitäisi melko reilusti, että mikään muu suunta kiusaisi laiturissa olevaa. Laiturit olivat hyvässä kunnossa ja satamamaksu kohtuullinen, puolelta päivältä kolme euroa.
Kotkan Maretarium näkyy Sapokan satamasta, samoin Merikoulun rakennukset mäellä. Henkilöjunakin saapuu Kantasatamaan, Satamakadun tuntumaan, joten miehistön vaihto käy helposti. Rautatieasema on varsinaisesti Kotkantiellä. Liukkaasti moniin suuntiin pääsee linja-autollakin, asema on keskustorilla. Kävellen pärjää yleensä kyllä, sillä välimatkat eivät Kotkassa ole pitkiä. Tarvittaessa taksin saa tilata numerosta (05) 10 041
Sapokanlahti on siisti satama, kaikki palvelut olivat toiminnassa. Kahvilassa palvelu pelasi ja sämpylät olivat tuoreita.
Vesipuistonmäellä kannattaa käydä ihailemassa eri kivilaaduista tehtyjä paasia sekä 10 000:tta värililjaa. Puiston tunnelmavalaistus on onnistunut hienosti, sitä kannattaa käydä iltamyöhään ihailemassa. Vesipuiston kiinteä hylje kurkistaa vedestä yötä päivää ja hämää ainakin hetken katselijaa.
Kaikkia Kotkan kokoisen kaupungin erikoisuuksia ei toki saa yhteen juttuun sopimaan. Kannattaakin ennen matkaa tutkia kaupungin matkailutoimistosta ajankohtaisimmat ohjelmat ja nähtävyydet. Netissä tietoa löytyy sivuilta www.kotka.fi ja toimiston käyntiosoite on Keskuskatu 6, puh: (05) 234 4424.
Kotkan historian tunnetuimpia tapahtumia ovat Ruotsinsalmen meritaistelut. Juuri tuon salmen läpi kulkee runkoväyläkin. Taisteluita käytiin kaksi Venäjän ja Ruotsin välillä. Ensimmäinen oli vuonna 1789 ja jälkimmäinen 1790. Myöhempi oli Ruotsille voitokas ja jäi historiaan myös Euroopan suurimpana meritaisteluna. Siihen osallistui huimat 500 alusta.
Kukourin saaressa voi piipahtaa katsastamassa Fort Slavan ympyrälinnakkeen rauniot.
Maretariumissa (Sapokankatu 2) on jatkuvasti esillä puolensataa suomalaista kalalajia luonnolliseksi maisemoiduissa akvaarioissa. Lisäksi on vaihtuvia näyttelyitä, sukellusesityksiä sekä opastettuja kierroksia. Suosittelen erityisesti lapsiperheille vierailua.
Museojäänmurtaja Tarmo Kantasatamassa odottaa veneilijää tutustumaan höyrytekniikkaan. Itse vuosia sitten innostuin kaverini kanssa niin, että kun mielikuvituksessamme lämmitimme kattiloita ja auoimme kiikkihanoja, museo huomaamattamme suljettiin. Museonhoitaja kävi päästämässä meidät ulos, eikä edes perinyt lisämaksua ylimääräisesti parista tunnista.
Lukijamme suosittelevat: Paistettua kuhaa ja kylmäsavulohta.
Sijainnille 10 pistettä
Lukijamme suosittelevat: Jokaiselle löytyy jotakin.
Kalastusalue: Kotkan edustan vesialueet.
Sijainti: Venesatamassa Maretariumin vieressä.
Osoite: Tallinnankatu 8, Kotka.
Luiska: Kaksi hieman jyrkkää asfalttiluiskaa. Vieressä laiturit. Suojainen satama.
Pysäköinti: Satamassa hyvin tilaa, mutta yhdistelmälle parkkipaikan löytäminen voi olla hankalaa parhaana turistiaikana.
Palvelut: Kotkan palvelut lähellä.
ERÄ 13/10
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaisen Otavamedia-tilin, jonka tunnuksilla pääset kirjautumaan palveluun. Otavamedia-tilin tunnuksilla voit käyttää kaikkia Otavamedian digipalveluita sekä tarkastella yhteys- ja tilaustietojasi Otavamedia.fi:ssä. Digilehtien sekä muun maksullisen sisällön käyttöön tarvitset lisäksi voimassa olevan tilauksen.
Voit lukea Otavamedian tietosuojasta täältä.
Mikäli et ole luonut vielä Otavamedia-tiliä, voit tehdä sen tästä.Luo Otavamedia-tili TÄSTÄ.
Jos sinulla on ongelmia Otavamedia-tilin aktivoinnissa, otathan yhteyttä digipalveluumme.
Digipalvelu
Puhelin (09) 156 6227
Avoinna ma–pe 8–19
digi@otavamedia.fi
Asiakaspalvelu auttaa lehtitilauksiin liittyvissä asioissa, kuten laskutus- tai osoitteenmuutosasioissa ja tilapäisissä jakelunkeskeytyksissä.
Asiakaspalvelu
Puhelin (09) 156 665
Avoinna ma–pe 8–19
asiakaspalvelu@otavamedia.fi
Sapokassa on otettu näköjään tuon jutun tekemisen jälkeen uusi vieraslaituri käyttöön, joten tilaa on entistäkin paremmin. Mikäli mielii paatilla Meripäiville (vuonna 2010 29.7.-1.8.), niin kannattaa silti olla ajoissa liikkeellä.
Sapokan vierasvenesataman tuntumassa !
http://www.rinnekasi.fi/sapokka1/New%20panorama%201.html
Kuinka paljon etukäteen kannattaa mennä paikan päälle jos mielii saada paikan meripäivien ajaksi?
Kyllä on Kotkassa onneton tilanne, kun Puuvenekeskuksen vieressä ollutta jakeluasemaa ei enää ole. Iso kaupunki, paljon liikennettä ja vain yksi jakeluasema tavallisen veneilijän käytössä.