Tilaa

Bergö

Tiedot

Koordinaatit:
62°56,8’ P, 21°10,9’ I
Satamanro:
1480
Merikartta:
816, 817, 818, 46
  • Palvelut

  • imutyhjennys
  • kauppa
  • vesi
  • suihku
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 11/2010:

Bergö oli ennen oma kunta, mutta nyt se kuuluu Maalahteen. Asukkaita on nykyisin noin 500. Määrä on ollut aika vakio jo vuosien ajan. Vieraslaituri sijaitsee vanhan lauttarannan läheisyydessä. Nykyinen lautta on vaijerilossi, jonka satama on muutaman sata metriä etelämpänä. Lautta liikennöi aikataulun mukaisesti.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Bergön satamaan johtaa 2,4 metrin väylä ja sataman syvyydeksi ilmoitetaan 2-2,5 metriä. Satamaan on hyvä väylä ja siellä oleva laituri on tukeva.

Suojaisuus satamassa on huono silloin kun tuuli puhaltaa idästä, koillisen ja kaakon väliltä. Laiturista voi lähteä kovankin tuulen vallitessa.

Satamassa on muutama poiju kiinnitykseen, mutta voi kylkikiinnitystäkin harrastaa ainakin hiljaisina aikoina. Kunhan muistaa silloin kiinnittää veneensä jompaankumpaan päähän, muttei keskelle laituria.

Maissa havaittua

Maissa on parakki, jossa on wc ja suihku. Makeaa vettä saa letkusta parakin ulkopuolelta. Aiemmin oli viereisessä katoksessa lainattavissa polkupyöriä kaupassa ja asioilla käyntiä varten, mutta ilmeisesti jokin porukka on pilannut hyvän jutun ja enää pyöriä ei ollut.

Kirkonkylään vie rantaa seuraten melko suora tie ja kylästä saa monenlaisia palveluja: kirjasto, kaupat, info jne. Kyläkeskukseen on matkaa noin 2,5 kilometriä ja kirkolle pari kilometriä. Kirkko ympäristöineen on yksinkertaisen kaunis ja siisti.

Nähtävyydet

Koko saari on itsessään jo nähtävyys ja sen hiljaisuus ja ihmisten aiheuttaman melusaasteen puuttuminen on koettava.

Luontopolku on seitsemän kilometriä pitkä ja se on merkitty valkoisilla kangasnauhoilla. Luontopolku lähtee läheltä venesatamaa kirkolle menevän tien varrelta. Polku risteää matkalla kerran omien jälkien yli, jolloin reitiltä voi tulla vaikka kesken pois ellei jaksa koko lenkkiä kävellä.

Lintujen viserrykset täyttävät äänimaailman hyvin ja siitä kannattaa nauttia täysin siemauksin.

Suosittelen saareen tutustumista ja käyntiä sen kirkolla.

 

 

Kommentoi

X