Tilaa

Molpehällorna

Tiedot

Koordinaatit:
62°53,5’ P, 21°05,7’ I
Satamanro:
1474
Merikartta:
F816, 46
  • Palvelut

  • luontopolku
  • sauna
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 11/2010:

Moikipää eli Molpehällorna on retkisatama. Sinne ajaessa voi poiketa myös Södra Björkön taakse ankkuripaikalle, jossa voi kiinnittää veneen vaikka ruokatauon ajaksi tukevasti tukkinippujen kiinnityspylvääseen. Kiinnityspylväitä on kuusi kappaletta saaren suojassa.

Sieltä voi jatkaa matkaa 1,5-metrin väylää magneettisen häiriöalueen itäpuolelta Ladoga grundin vihreälle reunamerkille saakka. Edessä näkyy Svettgrund, jonka jälkeen tullaan Molpehällornan alueelle. Alue on Metsähallituksen hallinnassa ja siellä on vanha merivartioasema, jossa on nyt luontoasema.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan ajaessa tulee ottaa linjataulut tosissaan ja noudattaa viitoitusta loppuun saakka. Satamaan johtaa 1,8 metrin väylä. Satamaa suojaa hyvät aallonmurtajat ja kaiken huippuna voi ajaa veneen vaikka ukkosmyrskyn ajaksi venesuojaan. Olen parkkeerannut vajan sisätiloihin mustien pilvien vyöryessä kohti satamaa ja se tuntui silloin luksukselta.

Aallonmurtajan kyljessä olevaan laituriin mahtuu hyvin 8-10 venettä. Rajoitteena on vain, ettei ankkuria ole mahdollista laskea tarpeeksi kauas pitävyyden varmistamiseksi. Kylkikiinnitys onnistuu mainiosti hiljaisempana aikana.

Maissa havaittua

Vanha mv-asema on ruma, mutta siihenkin silmä lopulta tottuu. Venevajan päädyssä on lähin tulentekopaikka ja se on suojassa kovilta tuulilta. Puita on päärakennusta vastapäätä olevassa vajassa.

Luonto saarella on monipuolinen. Sitä riittää suosta metsään ja rantojen kivikkoon. Neljästä luodosta maannousun myötä muodostuneen Moikipään saaressa on mm. Skittsund, pitkä lahti heti sataman läheisyydessä ja muutama pikku lampi sekä melkein järvi keskiosassa saarta. Luontopolun pituus on noin kilometri ja sen sivupolku vie vuonna 2001 rakennetulle pookille ja historialliselle muistomerkille.

Saaren monipuoliseen luontoon kannattaa tutustua tarkemmin ja vaikka pitempään kuin sen yhden pakollisen yöpymisen verran.

Perämeren kivikot alkavat näkyä selvästi niin rannoilla kuin piilossa veden alla. Sen näkee helposti myös karttaan katsoessa – nähtävyys sekin on omassa lajissaan.

 

 

 

Kommentoi

X