Tilaa

Gåshällan, Långbådan

Tiedot

Koordinaatit:
62°34,3’ P, 21°03,1’ I
Satamanro:
1451
Merikartta:
F813, 45
Vieraspaikkoja:
n. 7
Syvyys:
1-3,1 m (Aurinkoreitti)
Kiinnitys:
poiju
Satamamaksu:
10 € vrk, saunamaksu 20 €/vene (2021)
Puhelin:
050 381 3089
  • Palvelut

  • jätehuolto
  • luontopolku
  • sauna
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietoja päivitetty 21.9.2021

VENE 9/2021

Kristiinankaupungin naapurikunnan Närpiön puolella, kallioisella saarella, on Gåshällanin luontoasema. Se on kunnostettu entiseen merivartioasemaan. Merenkurkun seudun veneilyä ja veneturismia edistävä Osuuskunta Aurinkoreitti vuokraa paikkaa Metsähallitukselta ja sitä pyörittää yhdistys Naturstation Gåshällan. Aurinkoreitin voimin merivartioaseman lähelle on saatu uusi laituri ja poijut. Saapuessamme siellä ei ole ketään. Aivan mahtava paikka!

Kävelemme kohti saaren toista päätä ja entistä luotsiasemaa. Karu kalliomaisema muuttuu reheväksi kukkamereksi. Maitohorsma rehottaa, paljon on myös mesiangervoa ja suuria, sinisiä rantatähdykkeitä. Ylempänä kasvaa katajaa ja muutama tuulista selvinnyt mänty. Lopuksi kuljemme tiheän koivumetsikön läpi. Täällä on paikallisen venekerhon, Närpes Skepparklubbenin retkisatama.

Laitureita on useita, mutta niihin pääsee varmaankin vain matalakulkuisella veneellä. Täälläkin on aivan autiota, mutta paikkaa käytetään ilmeisesti ahkerasti.

Palaamme Gåshällanin myöhemmin samana kesänä litimärkinä raivokkaan sateen jäljiltä. Lähetämme tekstiviestin rantavajan seinässä olevaan puhelinnumeroon ja saamme koodin pikku kaappiin, jossa on saunan avain. Miten fiksua! Lämmitämme perinteisen rantasaunan ja nautimme kesäillan rauhasta. Mitä muuta enää voisi toivoa? No, tyyntä yötä. Tuulee lounaasta ja saaren kiertävä aallokko rullaa satamaan asti. Se keinuttaa uneen meidät ja kahden muun, myöhään illalla saapuneen veneen miehistöt.

Anne Sjöholm

KIPPARI 10/2010:

Keväisin Gåshällan on erinomainen vierailukohde linnustosta kiinnostuneille. Lintujen pesimärauhan turvaamiseksi liikkuminen on rajoitettu 1.5. – 15.7. vain merkityille poluille. Lemmikkieläimet on ehdottomasti pidettävä kytkettyinä saarella liikuttaessa.

Gåshällan I

Öskatan kalasataman jälkeen ei Runkoväylällä suojaa löydy, jos aallokko käy sietämättömäksi miehistölle. Edessä on pitkä suora, joka vaatii säätilan seuraamista, merimiestaitoa ja veneeltä ominaisuuksia.

Seuraava kohde on Gåshällanin saari. Puolivälissä matkaa on Märigrund-niminen saari, joka antaa jonkinlaisen suojan länsituulelle, loiston valkoisen sektorin alueella saaren takaosassa. Loisto on sitä tyyppiä, joka sytytetään vain tarvittaessa kalastusaluksille tai lautoille yms.

Saaressa on myös, uskomatonta mutta totta, kalastusmuseo. Se on täytetty vanhoilla kalastusvälineillä sekä käyttöesineillä. Jos mahdollista, voi vierailun sinne tarjota jopa yllätykseksi miehistölle.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Gåshällan on entinen merivartioasema, josta on kunnostettu luontoasema. Metsähallitus on vuokrannut sen Luontoasema Gåshallan -yhdistykselle, joka järjestää asemalla majoitus-, ruokailu-, kokous-ja saunapalveluja erilaisille ryhmille.

Saaren retkisatamaan johtaa runkoväylältä 2,4 metrin väylä, joka on merkitty linjataululla ja viitoitettu. Saaren takana on myös yleinen ankkuripaikka.

Gåshällan saaren luontoaseman laituri on pitkähkö ja mahdollistaa myös vierailevan veneen hyvän kiinnityksen. Gåshällan saari antaa parhaan suojan länsi- ja hieman etelätuulille. Pohjoisen sekä idän puoleinen kova tuuli on epämiellyttävä veneilijälle.

Sataman syvyydeksi ilmoitetaan 1,7 metriä ja ankkurikiinnityksellä noin 5 paikkaa.

Maissa havaittua

Väylä koukkaa saaren eteläpuolelta ja ensimmäinen kohde saaressa on vanha merivartioasema ja pohjoisempana on luotsiasema. Se on nykyisin närpiöläisen venekerhon tukikohtana.

Gåshällanin toiminnasta vastaa Luontoasema Gåshällan yhdessä Metsähallituksen kanssa. Heinäkuussa oli avoimien ovien päivä, jolloin voi tutustua rakennuksiin ja saunoa. Rajoituksia on saarella lintujen pesimisaikaan 1.5.-15.7. Silloin saaressa saa liikkua vain merkityillä poluilla.

Maissa olevista rakennuksista neliskanttinen päärakennus on kaksikerroksinen ja se ei ole saariston kauneimpia rakennuksia. Pienemmistä rakennuksissa on mm. sauna ja muita tiloja.

Pienessä pihapiirissä voi kuka tahansa liikuskella, vaikka tilat olisivat vuokralla.

Nähtävyydet

Viereisellä Grytskäret-saarella on 2,5 kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella on myös laavu. Viereisen saaren luontopolusta saa tietoa luontoasemalta. Grytskäretillä on luonnonsuojelualueita sekä pikku lampia ja pieni järvi.

Gåshällanin karu luonto viehättää omalla tavallaan ja sen hiljaisuus on läsnä joka hetki. Meren ääni tulee luonnosta eikä se ole korvia vihlovaa meteliä – sitä ei aina edes huomaa.

Luontoasema kannattaa katsastaa tarkemminkin sen ollessa auki.

Gåshällan II

Gåshällanin pohjoispään vanha luotsiasema on retkisatama ja se on ollut myös Skepparklubben r.f. Närpesin saaritukikohta jo useamman vuosikymmenen. Laitureita on jokaiseen makuun, eri vuosikymmeniltä, pientä ja vähän suurempaakin.

Saaren pohjoisosa poikkeaa jonkun verran maastoltaan ja on viihtyisämpi kuin eteläisempi kohde.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan ajo on helppoa viitoituksen avulla. Laitureihin kiinnitetään parhaiten perä ankkuriin. Ankkuria ei tosin voi laskea kovin kauas. Jos paikalla ei ole monta venettä, on kylkikiinnitys mahdollista. Pikkuveneet voidaan kiinnittää pienempään laituriin.

Sataman syvyys alle kaksi metriä ja viitoitettu väylä on pohjoisen kautta Gåshällan ja Häran saaren välistä takaisin runkoväylälle. Oikaista voi seuraavalle länsiviitalle, jonka jälkeen voi tarvittaessa kääntyä suojaan myös Hermansören ankkuripaikalle. Tällä kierroksella voi avomeren aallokkoa hieman vähentää jonkin verran.

Suojaisuus satamassa on heikko kovan pohjoistuulen vallitessa. Maininki käy satamaan muistakin suunnista jonkin verran häiriten.

Hienolla säällä retkisatama on hyvä paikka nautiskella saaren luonnosta ja sen antamista hetkistä.

Maissa havaittua

Maissa on siistiä ja rakennukset vielä kohtalaisessa kunnossa. Luotsirakennus on maalattu toiselta puolelta valkoiseksi ja mantereen puolelta punaiseksi. Värityksellä haetaan parempaa näkyvyyttä meren puolelta katsottaessa.

Sauna on lähellä rantaa ja päärakennus hallitsee rantamaisemaa. Keittokatos sijaitsee sopivan matkan päässä laiturialueelta.

Käsikäyttöinen septintyhjennyslaite hallitsee laiturialuetta ja oli toimintakuntoinen kokeiltaessa. Roska-Roopen roskikset ovat rakennuksen seinustalla lähietäisyydellä.

Puuvarasto työkaluineen sijaitsee toiseksi suurimman rakennuksen yläpäässä. Sauna on pikkusievä ja tilaa on 3-4 henkilölle ja pukuhuoneessa on siivousvälineineet. Saunassa on vapaaehtoinen maksu, jonka maksamista suosittelen ja jokainen tietysti siivoaa omat jälkensä.

Minkkejä vilisee rannassa tiuhaan tahtiin illan hiljentyessä ja ne ovat vaarana myös lemmikkikissoille. Minkin ruokahalu on suurempi kuin se jaksaa syödä, joten muut elävät ovat suuressa vaarassa tulla minkin tappamaksi. Kotieläinten ehdoton kiinnipito koskee myös kaikkia tälläkin saarella – oli lemmikki kuinka herttainen tahansa.

Maasto saaressa on matalan aluskasvillisuuden peittämää, joten polkuja pitkin on turvallisempaa liikkua. Saari on matala ja pääosaltaan kallioinen ja ns. pirunpeltoa eli kivikkoa on vähäsen.

Saaressa ei ole suoranaisia nähtävyyksiä, mutta tunnelma on miellyttävä.

 

Kommentoi

X