Tilaa

Kaskinen, vierassatama

Tiedot

Koordinaatit:
62°23,0’ P, 21°13,3’ I
Satamanro:
1440
Merikartta:
812, 813
Vieraspaikkoja:
30
Syvyys:
2,6-5 m
Kiinnitys:
poiju, ankkuri, kylki
Satamamaksu:
24 € vrk. (sis. sähkö) (2021)
Puhelin:
040 156 6459
  • Palvelut

  • imutyhjennys
  • jätehuolto
  • kaasu
  • kahvila
  • kauppa
  • kioski
  • pesutupa
  • polkupyöränvuokraus
  • polttoaine
  • ravintola
  • sauna
  • suihku
  • sähkö
  • veneluiska
  • vesi
  • wc
  • Wlan
<h2 style="text-align: left;"><strong>2019</strong></h2> <p style="text-align: left;">Puh. 040 827 4279</p> <p style="text-align: left;">dsl</p> <p style="text-align: left;">Aseman aukiolosta voi tiedustella yhteysnumerosta 24/7, <a href="http://www.visitkaskinen.fi">www.visitkaskinen.fi</a></p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietoja päivitetty 21.9.2021

VENE 9/2021

Kaksi satamaa kaupungissa

Matkalla kaupunkiin tähyämme Ådskärin kalasatamaan, jossa on toisinaan tilaa myös vierasveneille. Meitä kiinnostaa enemmänkin mahdollisuus ostaa kalaa, mutta olemme liian myöhään vuorokaudesta liikkeellä sitä varten.

Pian lossin jälkeen, salmessa kulkevan väylän varrella, on Kaskisten vierassatama, ja heti sen jälkeen Sininen Hetki -ravintolan vieraslaituri. Ajamme veneen tuttuun vierassatamaan. Siellä ei ole ainuttakaan venettä.

Vierassatama on sikäli toimiva, että täältä saa samasta kohtaa laituria dieseliä, vettä ja vielä septin tyhjäksi.

Huoltohommien jälkeen vedämme venettä laiturissa vähän matkaa eteenpäin ja jäämme kätevästi kylkikiinnitykseen. Pari muutakin venettä saapuu yöksi. Laiturilla edestakaisin tepasteleva lokinpoikanen ei ole meistä moksiskaan. Se jatkaa tauotonta piipitystä ja nyökyttelyä.

Satamakonttorissa toimii pieni kahvila, josta nappaamme itse leivotun korvapuustin ensinälkään. Onneksi veneen ruokavarastoja ei tarvitse täydentää, sillä ainoa ruokakauppa ei ole ihan lähellä.

Kaskinen markkinoi itseään Suomen pienimpänä kaupunkina. Sen perusti Kustaa III vuonna 1785, mutta suojaista satamaa on käytetty jo kauan ennen sitä. Kaskisissa on vanhoja puutaloja, mutta täytyy todeta, että siinä mielessä esimerkiksi Kristiinankaupunki on komeudessaan aivan toista luokkaa. Veneturistia saattaa kiinnostaa myös kalastusmuseo, joka on samalla rannalla vierassataman kanssa.

Anne Sjöholm

KIPPARI 9/2010

Sälgrundin majakka ja laituri jätettiin taakse ja suunnaksi otettiin Kaskinen, joka on ainakin vielä Suomen pienin kaupunki, väkiluvultaan alle 1 500 henkeä.

Matkaa sinne kertyy alle kolme meripeninkulmaa. Ensin tulee kauppasatama sitten sisäsatama, lossi ja vierassatama on sen jälkeen oikealla.

Kaupungin ja Eskön saaren välistä liikennettä hoitavaa lossia tulee varoa, sillä se ilmestyy melko nopeasti ajolinjalle.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan oli helppo kiinnittyä. Laiturin vesialueen syvyydeksi ilmoitetaan 3,5 metriä ja laituripaikkoja on alle 50, kiinnitystavasta riippuen.

Vierassataman pitkä puuverhoiltu laituri antaa kylkikiinnityksessäkin hyvän suojan. Pahimmat tuulet ovat pohjoisesta sekä etelästä, jos sattuu tuulemaan reilummin.

Poijut ovat tarpeeksi kaukana. Väylä ohittaa melko läheltä, joten on vain ajan kysymys, milloin ruokailua varten katettu pöytä tulee kattaa sekasotkun jäljiltä uudelleen. Aina löytyy porukasta sellainen, jonka veneen moottori ei käy kunnolla tyhjäkäynnillä tai muuten vain mennään ohi joutuisasti nokka pystyssä suurinta aaltoa tehden.

Maissa havaittua

Kaskinen on kiinni mantereessa kahdella sillalla, joista pohjoisimmasta tulee myös rautatie, jota käytetään lähinnä tavaran kuljetukseen.

Satamassa on tarjolla kaikki palvelut. Lähimpään kauppaan on alle kilometri ja seuraavaan hieman enemmän. Myös kirjasto, terveyskeskus, ravintolat ja paljon muuta on heti lähietäisyydellä majoitustilojen lisäksi.

Maissa on info-toimisto ja samassa rakennuksessa ovat myös suihku sekä sauna. Roskien keräilypiste on sekin käden ulottuvilla. Pitkän laiturin eteläpäässä on katoksella varustettu rakennus, jota käytin illalla kahvin ja kaupasta ostettujen korvapuustien nauttimiseen.

Huoltoasema on Koulukadulla modernin puurakenteisen kirkon lähellä. Polttoainetta voi ostaa laiturilla olevasta säiliöstä infokioskin aukioloaikana ja tarjolla on vain dieseliä.

Björnträn majoitusta on tarjolla aivan lähellä (Raatihuoneenkatu 22, puh. (06) 222 7007). Siellä on myös tasokkaita matkamuistoja ostettavissa. Miehistön vaihtoon tai kotiuttamiseen ei Kaskissa ole kiire, koska yöpymiseen löytyy kaikille tilaa ja vaihtoehtoja on aivan pikku kävelymatkojen etäisyyksillä.

Infosta saa opastusta kävelykierroksen reiteille, joilla voi venekankeutta lievittää. Jos haluaa reippailla enemmän, niin urheilukenttä on oheispalveluineen kaupungin pohjoispäässä.

Nähtävyydet

Vanhassa pikkukaupungissa nähtävyyksistä mainittakoon merellinen vanha Kalaranta kalavajoineen ja -savustamoineen.

Vanhaa on vielä paljon käytössä, kuten kunnostettu Bladhin talo, joka on edelleen kaupungin komein talo ja peräisin 1700-luvun lopulta. Lisäksi kävelyreissun kannattaa tehdä Myllyniemen tuulimyllylle, jossa on myös muistomerkki.

Meriretket ja matkailupaketit kannattaa katsastaa. Niistä voi löytyä vaihtelua omaan veneilyyn. Majakalle järjestetylle matkalle voi osallistua joko sisäsatamasta tai kalasatamasta lähtevillä kuljetuksilla. Kaikesta saa tietoa sataman infokioskista sen aukioloaikana.

Mikko Rajala

KIPPARI 9/2010

Kommentoi

X