Tilaa

Kristiinankaupunki

Tiedot

Koordinaatit:
62°16,33’ P, 21°23,06’ I
Satamanro:
1432
Karttasarja:
E
Merikartta:
812
Vieraspaikkoja:
30
Syvyys:
3 m
Yritys:
Hotelli Kristina
Puhelin:
06 221 2555
 • Palvelut

 • kaasu
 • kauppa
 • polttoaine
 • kahvila
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • wc
<h2 style="text-align: left;"><strong>2018</strong></h2> <p style="text-align: left;">Neste, puh. 06 221 1166</p> <p style="text-align: left;">D (kanisterilla bens 95 ja 98)</p> <p style="text-align: left;">Huoltamo avoinna arkisin klo 7–20, la klo 8–18</p>

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Runkoväylällä tehdään mutka Kristiinankaupungin vierassatamaan. Kristiinankaupungissa en ole poikennut vuosiin, joten nyt oli aihetta jo poiketa. Väylä on pienveneilijän kulmasta katsottuna erittäin hyvä ja suora.

Viiden metrin väylä johtaa kaupungin satamaan saakka. Pikku matka ajetaan reilun kolmenmetrin syvännettä itärannalla olevaan vierassatamaan.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Satamaan ajo on helppoa ja laituri näkyy jo kauas, suihkulähde on toinen suunnistusta helpottava kohde. Se näkyy jo kauas sateenkaarineen, jos aurinko on oikeassa suunnassa.

Suojaisuus etelänpuolisella tuulella ei ole hyvä, mutta pois pääsee kohtuullisen helposti. Jos tuulee lännen tai pohjoisen suunnasta, on puhuri vähän vaisumpaa.

Pohjoismaiden pisimmän kivisillan (300 metriä) länsipäässä on pari poijupaikkaa kahvila-ravintola Alman vieressä. Ne ovat kaupungin ja tarkoitettu lähinnä asiointia varten, maksua ei toistaiseksi siitä kerätä.

Café Alma on suosittu paikka heti pitkän kivisillan länsipäässä, josta on hienot maisemat merelle. Kesäisin piha-alueen teltassa on musiikkia ja muuta mukavaa, sisätiloissa tarjontaa on kahvin sekä syömisen osalta runsaasti. Kahvila on avoinna vain kesäisin.

”Pienoismalli” Alma laivasta on yksi kohde, jota tullaan katsomaan kaukaakin. Alma on sisätiloissa vaikka se on pituudeltaan yli kahdeksan metriä ja mastotkin kohoavat yli kuuden metrin. Pienoismalli on rakennettu kokoon 1:8.

Hotelli Kristinan rannassa on pitkä vieraslaituri poijuineen. Ulkosivulla on lähinnä purjeveneille tilaa ja moottoriveneille on sisäsivulla, jossa on hieman matalampaa, on tilaa noin kymmenelle veneelle. Vielä matalammassa osassa hotellin sivulla ei vettä suuriin kaarroksiin ole. Kiinnitys sinne on lähinnä tarkoitettu pienemmille perämoottoriveneille.

Laiturin päässä on septitankin käsikäyttöinen tyhjennyspumppu punaisessa mökissä.

Maissa havaittua

Laituri on kelluvaa mallia ja betonisia pätkiä on muutama peräkkäin. Laiturin omistaa Kristiinankaupunki. Laiturimaksua vastaan veneilijöillä on oikeus käyttää hotellin wc:tä, saunaa ja peseytymistiloja. Maksuun kuuluvat myös sähkö, vesi ja jätehuolto. Satamamaksu maksetaan hotellin respaan.

Hotellissa on täydet anniskeluoikeudet baarissa, pubissa ja ravintolassa. Tilaa on 200 hengelle ja ohjelmassa on usein eri esiintyjiä orkestereineen.

Lyhyen kävelymatkan päässä on ruokakauppa.

Polttoainehuollon voi suorittaa Neste/Kotipizza -huoltoasemalta, joka sijaitsee vierasvenelaiturin läheisyydessä heti kivisillan itäpäässä toisella puolella tietä. Omatoimiseen polttoaineen kuljettamiseen saa käsikärryt ja kanisterit lainaksi.

Terveyskeskus on pikkumatkan päässä Lapväärtintietä sisämaahan päin, jos ongelmia on matkassa.

Miehistön vaihtoon paikka on sopiva koska linja-autoasema on lähellä.

Uimaranta ja leirintäalue sijaitsevat toisella puolla lahtea, ennen Korkeasaarta, missä Kristiinankaupungin Pursiseuran vanha ja kaunis ravintolarakennus Pavis sijaitsee.

Paviksen satamassa on kolme vieraspaikkaa (nro 16, 17 ja 18) ja satamaan ajoa ohjaa linjataulut. Vierasvenepaikan hinta oli viisi euroa.

Ravintola on kesäisin auki muina päivinä paitsi maanantaisin, jolloin se on suljettu. Varmuuden vuoksi aukioloa voi tiedustella numerosta 045 235 5734.

Nähtävyydet

Kaupungin perusti Pietari Brahe vuonna 1649. Nykyään kaupungissa on asukkaita yli 7 000, joista ruotsinkielisiä on yli puolet.

Kaupungissa on museoita sekä kesällä erilaisia tapahtumia.

Merimuseo löytyy kauppatorin laidalta. Muita museoita ovat mm. Carlsro, Lebellin kauppiaantalo ja Byholmin yksityismuseo, joissa käynti virkistää.

Susiluola, kirkot ym. ovat kohteita, joista kannattaa käydä kyselemässä lisää matkailutoimistosta – kuten aukioloajat sekä mahdollisista kuljetuksista. Matkailutoimiston puhelinnumero on (06) 221 2311.

Kristiinankaupungissa pistäytymistä pidän hyvänä vaihteluna pitkän junnaamisen vastapainona ja miehistön vaihtopaikkana sekä nuoremmille vaihteluna matkalla kohti pohjoisempaa kohdetta.

Lisätietoja

www.kristiinankaupunki.fi

Kristiinankaupungin matkailutoimisto, puh. (06) 221 2311

Pavis, puh. 050 354 1570

KIPPARI 8/2010

 

3 kommenttia artikkeliin “Kristiinankaupunki”

 1. antti.tahvo sanoo:

  Eritäin hyvä vierassatama. Kvalla etelätuulella ei kannata kiinnityä eteläpuolelle,on aika suojaton.Kokemuksesta tiedän. Hyvät palvelut eikä ole hinnalla pulattu.

 2. antti.tahvo sanoo:

  Ylimmässä kuvassa oma vene ensimmäinen vasemmalta. Tultiin Pietarsaaresta 2004.

 3. lentävä kapteeni sanoo:

  EI kannataa otaa maihin nurmikon puolella,miljoonien linnunpaskaa sentin paksuusta ja pahatuoksusta.kokemus kesäällä 2012

Kommentoi

X