Tilaa

Krookka

Tiedot

Koordinaatit:
61°51,1’ P, 21°28,8’ I
Satamanro:
1396
Merikartta:
809, 43
Vieraspaikkoja:
21
Syvyys:
2,2 m
Puhelin:
044 724 6310 ja 044 724 6333
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • kalamyynti
 • polkupyöränvuokraus
 • polttoaine
 • ravintola
 • suihku
 • sähkö
 • veneluiska
 • vesi
 • wc

Jakeluaseman tiedot

Hinnat perustuvat lukijoiden antamiin tietoihin.

<h2 style="text-align: left;"><strong>2019</strong></h2> <p style="text-align: left;">SEO, Puh. 040 132 1560</p> <p style="text-align: left;">Bens 98, D</p> <p style="text-align: left;">A 24/7</p> <p style="text-align: left;">

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Krookan vierassatama

Vierassataman laiturissa voi viipya maksutta 24h. Veneilijöiden käytössä on wc:t, suihku ja polttoainajakelu. Ravintolasta voi lainata myös pyöriä, joilla voi polkaista 1,5 kilometrin päähän keskustaan ostoksille.

Arkistosta:

Selkämeren rannoilta on viimeisen kymmenen vuoden aikana lakannut monta tankkauspaikkaa. Nyt tilanne on parantunut ilahduttavasti. Kristiinankaupunkiin avattiin viime kesänä dieselin tankkauspiste, ja etelämpää Merikarvialta saa pitkästä aikaa bensaa ja dieseliä.

Vappuna käyttöön otettu korttiautomaatti sijaitsee Merikarvian Krookan satamassa, kunnan venelaiturien kupeessa (Varvintie 7).  Syvyyttä on parisen metriä.  Tankkauspisteen yhteydessä on myös septitankin tyhjennyslaite ja vesipiste.

Ongelmatilanteissa polttoaineen jakelupisteellä asioivat voivat ottaa yhteyttä vikapäivystysnumeroon 040 132 1560 (työaikoina).

Tankkauspisteen ja muiden satsausten myötä Krookan on määrä palvella vaatimukset täyttävänä vierassatamana. Tilaa on poijupaikoilla kymmenelle veneelle, ja huoltorakennuksessa on wc:t, suihkut sekä sesonkiaikana 22.6.–31.7 miehitetty info (puh. 044 724 6310 ja 044 724 6333).

Infosta voi lainata polkupyörän, jolla pääsee nopeimmin reilun kilometrin päässä sijaitseviin kauppoihin.

Satamassa toimii myös ravintola Rantahuone (Varvintie 5, puh. 044 273 53 00). Se on avoinna joka päivä 1.6.–31.8.

Lisätietoa veneilymahdollisuuksista löytyy kunnan nettisivuilta, www.merikarvia.fi

KIPPARI 6/2015

Krookan satamassa venettä saa pitää vuorokauden maksutta kylkikiinnityspaikalla tai poijuissa, pitemmäksi aikaa ei satamaan saa jäädä.

Lähivuosina tilanne voi olla toinen. Suunnitelmissa on lisätä palveluja niin, että Krookasta tulisi kunnan toinen vierassatama. Toistaiseksi puuttuvat niin vessat, suihkut kuin huoltotilatkin, mutta jo ensi vuonna niiden pitäisi olla veneilijöiden käytettävissä.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Krookan satamaan johtaa 2,2 metrin väylä. Kiinnittyä voi peräpoijuihin sekä kyljittäin P-kylttien väliselle alueelle. Laitureiden aisapaikat ovat kunnan vuokrapaikkoja.

Suojaisuus on hyvä pohjois- ja itätuulilla, mutta kohtalaista kovemmat sivutuulet saattavat nostaa kiinnittymistä vaikeuttavan aallokon. Myös toisten veneitten aallot saattavat häiritä. Matalalaitaisella veneellä kiinnittyessä kyljittäin on varottava sitä, ettei laita lipsahda laituriparrun alle veneen keikahtaessa.

Lyhyenkin visiitin ajaksi tarvitaan reilunkokoisia lepuuttimia estämään veneen kolhiintumista laituriin ja parrusta törröttäviin pultinpäihin.

Jos kylkikiinnitys ei houkuttele, kiinnitä vene peräpoijuun. Neljä sellaista tuli satamaan viime kesän uudistuksena.

Maissa havaittua

Rannassa on veneilijöille kolme sähkötolppaa sekä poleteilla toimiva vesipiste. Poletteja myy viereinen Ravintola Rantahuone.

Jätepisteessä sekajätesäiliö oli lukittu. Avaimen luovuttaa paikallinen jätefirma 10 euron kertahintaan – eipä oikein houkutellut. Käytännössä roskiksen avaimen lunastavat lähinnä ne, joilla on kesämökki saaressa. Lajiteltavat jätteet saa sentään pudoteltua omiin lootiinsa.

Krookan tankkauspisteessä mittarien päällä oli huput, koska paikallinen yrittäjä on pitänyt toimintaa kannattamattomana. Veneilijöitä jututtaessa käy selväksi, että moni kuitenkin haluisi tankata rannassa, sen sijaan että polttoaineen joutuu tilaamaan maa-asemilta.

Tankkauspisteitä on Selkämerellä todella harvassa. Pohjoiseen runkoväylää matkatessa polttoainetta saa vasta 40 meripeninkulman taipaleen jälkeen Kaskisissa – ja vain dieseliä. Merikarvialta etelään suuntaan seuraava veneasema on Porin pohjoispuolella Ahlaisissa, Pohjansahan kylässä.

Toivottavasti Merikarvian tankkauspiste ”herää eloon” tulevaksi kaudeksi.

Polttoainetta ja nestekaasua ovat toimittaneet rantaan huoltoasemat. Niistä lähin on parin kilometrin päässä sijaitseva Neste, jossa on myös huollettu perämoottoreita. Uusia sellaisia, sekä veneitä, veneily- ja kalastustarvikkeita myy puolestaan Kapun Lohi Vaasantien varrella Tuorilassa. Sinne on matkaa 10 kilometriä, mutta yrittäjä toimittaa tuotteita satamaan.

Lähin, puolen kilometrin päässä sijaitseva veneluiska on Varvintietä etelään mennessä, Friikoolintien päässä. Operointia helpottaa tuore laituri luiskan kupeessa.

Rannassa on kaksi ravintolaa, Rantahuone ja Villiruusu. Rantahuoneessa on tarjolla lounasaikaan kalapainotteinen noutopöytä ja iltaisin listalta on valittavissa niin kalaa kuin hampurilaisiakin. Myös Villiruusun lounaspöytä oli ainakin viime kesänä monipuolinen ja maukas. Kummankin ravintolan ohjelmatarjontaan kuuluu kesäisin karaoke- ja tanssi-iltoja.

Krookan kalasatamassa Sannan Savustamosta voi ostaa tuoretta tai savustettua kalaa.

Lähimmät kaupat ovat Merikarvian keskustassa.

Nähtävyydet ja tapahtumat

Keskustassa on vuonna 1899 valmistunut Merikarvian kirkko, Pohjoismaiden suurin ympärivuotisessa käytössä oleva puukirkko. Istumapaikkoja on 2 400 hengelle.

Tulevana kesänä kirkkoon pääsee tutustumaan oppaan johdolla 21.6.-31.7. välisenä aikana, arkisin klo 11-16. Pyydettäessä esittely onnistuu muinakin aikoina, kirkkoherranvirasto (02) 551 2300.

Paikallishistoriaan voi tutustua kunnanviraston vieressä sijaitsevassa kotiseutumuseossa, Matilda Roslin-Kalliolan kirjailijakodissa sekä entisen tiilimakasiinin tiloihin kesällä 2008 avatussa Pyttymuseossa – jälkimmäinen esittelee puisten kala-astioiden valmistusperinnettä.

Aivan meren äärellä, Ravintola Rantahuoneen takana sijaitsevassa katsomossa on tulevan kauden ohjelmassa klassikko Kaunis Veera. Heinäkuun alkupäivinä näytöksiä on kahdeksan.

Taidenäyttelyistä ja konserteista järjestetään rannassa Galleria Vanhassa Savussa – rakennus on entinen kalasavustamo. Galleriassa on pieni kahvio.

Jos on liikkeellä lasten kanssa, kannattaa tilata taksi ja ajaa kuuden kilometrin päähän satamasta sijaitsevaan Koivuniemen Herraan, joka tarjoaa elämyksiä eläinten, pelien ja muiden aktiviteettien parissa.

Merikarvialla on myös loistavat puitteet perho- ja heittokalastukseen. Merikarvianjoki virtaa aivan keskustan tuntumassa, ja vieheeseen voi tarttua vaikka viisikiloinen lohi. ”Pelipaikoilla”, kuohuvan Holmankosken kupeessa, on kalastajien ohjelma- ja majoituspalveluita tarjoava Eumer Fishing Center.

KESÄ 2013:

Krookassa toimii kesällä 2013 yksi kesäravintola, Ravintola Rantahuone (Ravintola Villiruusu on remontissa). Kesäsesongin aikana Rantahuone on avoinna päivittäin.

KIPPARI 4/2010

 

Kommentoi

X