Tilaa

Merikarvia

Tiedot

Koordinaatit:
61°50,9’ P, 21°28,4’ I
Satamanro:
1394
Karttasarja:
E
Merikartta:
809, 810, 43
Vieraspaikkoja:
10, avoinna 1.6.-31.8.
Syvyys:
1,50 m
Kiinnitys:
poiju, aisa
Satamamaksu:
10 e/vrk, sähkö 5 e/vrk
Yritys:
Mericamping
Puhelin:
0400 719 589
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • kauppa
 • kioski
 • vesi
 • alko
 • kahvila
 • leikkipaikka
 • pesutupa
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • wc
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 4/2010:

Matka jatkui Ouran saariston itäpuolelta lateraaliviitoitettua väylää pitkin Merikarvialle.

Osuus on suojaton pohjoisen ja lännen välisillä tuulilla. Silloin kun tuuli käy etelästä tai lounaasta, suojaa antavat osan matkasta Merikarvian edustan suurin saari Halluskeri sekä mantereeseen kuuluva Jukolanniemi.

Takavuosina Merikarvialla vierailleet saattavat muistaa Jukolanniemen pohjoispäässä olleen merivartioaseman – senhän ohitti aina satamaan saapuessaan. Rakennukset ovat yhä paikoillaan, mutta viimeiset kymmenen vuotta ne ovat palvelleet puolustushallinnon valtakunnallisessa virkistyskäytössä.

Kunnan oma vierassatama on Mericamping-nimisen leirintäalueen yhteydessä, Brändön saaren eteläosassa. Sinne suuntasimme mekin, kun tarkoituksena oli viettää muutama yö veneessä ja tutustua neljän tähden leirintäalueen palveluihin.

Pitkästä historiasta kerrottakoon, että Mericamping toimi kolmisenkymmentä vuotta paikallisen urheiluseuran voimin. vuodesta 2006 lähtien toimintaa ovat pyörittäneet yksityiset yrittäjät.

Kaikki palvelut ovat käytettävissä kesäkauden aikana, kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Valtaosa vierailijoista on karavaanareita. Kymmenet asuntoautot ja -vaunut ja niiden kupeessa päivää paistattelevat ihmiset tuovat leirintäalueen tunnelman veneilijän aistittavaksi.

Aivan oma tunnelmansa on tietenkin juhannuksena, jolloin paikalla kerrotaan olevan keskimäärin 250 ihmistä.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Merikarvialle johtavaa 4,5 metrin väylää ajetaan siihen asti, kunnes päästään kääntymään itäkoilliseen Krookan sataman 2,2 metrin väylälle. Pian sen jälkeen käännytään jo kohti Mericampingin satamaa, kulkusyvyydeltään 1,5 metrin reitille.

Ajo sujuu ongelmitta, kunhan huomioi eteläviitan sataman edustalla ja muun liikenteen.

Tuulesta ei ole täällä käydessämme ollut kiusaa. Satama on mukavan suojaisa varsinkin lännen ja pohjoisen välisillä tuulilla. Etelän ja idän väliset tuulet sahan suunnalta käyvät satamaan, mutta harvoin haittaavasti.

Kiinnittyminen päälaituriin sujui yhdeksänmetrisellä veneellä vaivattomasti. Peräpoijut olivat sopivalla etäisyydellä laiturista.

Viereisen ponttonilaiturin ulkosivulle mahtuu muutama paatti kyljittäin kiinnitettynä.

Rannan puoleisista aisapaikoista osa on varattuja, mutta puolenkymmentä paikkaa pitäisi olla kesäisin vapaina vierasveneille.

Palvelut satamassa

Satamamaksu vuorokaudelta on kymmenen euroa, mitä voi pitää varsin kohtuullisena hinnoitteluna. Tosin laiturisähköä se ei sisällä, siitä veloitetaan erikseen neljä euroa vuorokaudelta.

Päälaiturin nokassa olevan vesipisteen käyttö sisältyy satamamaksuun.

Polttoainetta satamasta ei saa.

Septitankin pääsee tyhjentämään, mutta ei napin painalluksella: säiliöllä varustettu laite kärrätään laiturille, ja tyhjennys tapahtuu käsin pumppaamalla.

Pieni hikijumppa satamassa voi olla viisasta ennakointia, sillä runkoväylää ajettaessa lähin septi-imuri etelän suuntaan on yli 22 meripeninkulman matkan päässä Reposaaressa, Merilokin vierassatamassa. Jos taas katsotaan pohjoiseen, niin käsin pumpattava laite on myös Siipyyn Kiilissä, jonne on matkaa Merikarvialta pyöreästi 15 meripeninkulmaa.

Lisäpiste Mericampingille siitä, että satamassa on myös kemiallisen vessan tyhjennyspiste. Karavaarithan sitä epäilemättä eniten tarvitsevat, mutta yhtä lailla palvelu hyödyttää ”kemssaa” käyttäviä veneilijöitä.

Maissa havaittua

Kuten neljän tähden leirintäalueelta sopii odottaa, palveluista on iloa koko perheelle.

Saaren lounaispuolella on matala, lapsiystävällinen uimaranta. Aallonmurtaja ei ole täydellinen, mutta suojaa osan rannasta väylällä ajavien veneiden aalloilta. Yhtä kaikki, hienompaa hiekkarantaa ei Merikarvialta taatusti löydy.

Leikkipaikkoja on niin sisällä vastaanottorakennuksessa kuin ulkona.

Parin euron hintaan pääsee kokeilemaan puttaustaitojaan minigolfradalla, ja muihin pihapeleihin saa välineitä vastaanotosta.

Kaudella 2010 avattava polkuautorata tuskin jää junioreilta testaamatta.

Löylyistä voi nauttia joko puusaunassa, jossa on takkatupa, tai vaihtoehtoisesti suihkuilla varustetuissa sähkösaunoissa.

Kaikkien kolmen saunan vuokrahinnat ovat samat ja vaihtelevat saunojien määrän mukaan. Tosin puusaunaan pääsee halvemmalla, jos lämmittää sen itse.

Esimerkkinä valmiiksi lämmitettyjen saunojen hinnoista, 1-2 hengeltä veloitetaan 10 euroa per tunti ja 3-5 hengen ”perhesaunasta” vastaavasti 14 euroa. Eipä tunnu pahalta, joskin on paikallaan mainita, että juhannuksena saunavuokrat ovat tuplahintaisia.

Monet palvelut sisältyvät satamamaksuun.

Huoltorakennuksen tiloista saa käyttää vessoja ja suihkuja, samoin ruokailutilaa, jossa on kaikkiaan neljä hellaa ja useita astianpesupaikkoja omatoimista kokkailua varten. Aina silloin kun olemme näitä tiloja käyttäneet, ne ovat olleet siistissä kunnossa.

Jätteiden keräyspisteet ovat huoltorakennuksen vieressä.

Pesutupa on puolestaan varattava käyttöön erikseen; koneellisen pyykkiä saa pestyä kolmella eurolla.

Varsin viihtyisässä vastaanottorakennuksessa on tarjolla elintarvikkeita, monenlaista pientä purtavaa ja grilliruokaa. 60 hengen tilat ovat myös vuokrattavissa.

Kauniina kesäpäivinä kahvit on tullut nautittua yläkerran parvella, josta näkee merelle kivasti, vaikkei rakennus ihan rannan tuntumassa olekaan.

Grillitupa ja huvimaja sen sijaan ovat, ja niissä kelpaa viettää lämmintä kesäiltaa katsellen veneitä, jotka saapuvat satamaan tai lähtevät ulapalle.

Yöksi siirrytään sitten omaan veneeseen, leirintäalueelta vuokrattuun mökkiin tai telttaan. Eritasoisia ja -hintaisia mökkejä on kaikkiaan 21 kappaletta, niistä seitsemän on talviasuttavia. Tarjontaan voi tutustua Mericampingin nettisivuilla.

Nähtävyydet

Brändön saaren nähtävyys on leirintäalueelle johtavan tien varressa oleva kalastusmuseo. Siellä näkee, millaisia välineitä ja paatteja täkäläiset kalastajat entisaikaan käyttivät. Alueella on myös tilauksesta lämmitettävä savusauna.

Museon avaimen voi lainata Mericampingin vastaanotosta, josta on sinne noin 300 metrin matka.

Lisää nähtävyyksiä on Merikarvian keskustassa, jonne tosin on maanteitse matkaa reilut kolme kilometriä. Tarvitaan siis jonkin sortin kulkupeli.

Ellei reissussa ole mukana kokoontaitettavaa polkupyörää, niin kympillä saa vuokrattua fillarin päiväksi. Samalla rahalla pääsee myös päiväksi soutelemaan. Sekin on hyvää kuntoilua merellisissä maisemissa.

 

Yksi kommentti artikkeliin “Merikarvia”

 1. mataliuk sanoo:

  Mahtava paikka, siistit puitteet ja hyvät palvelut. Etenkin saunavuoro oli mieluisa, siistin ja toimivan saunan sai kohtuuhinnalla tunniksi omaan käyttöön.

  Pieni miinus laiturista; matalammankin osan korkeus merenpinnasta on n. 1.6 metriä, minkä takia laiturille kulkeminen ei onnistu perän uimatasolta. Jos kiinnittyy ponttoonilaituriin, pitää ottaa reilusti sähköjohtoa mukaan, pistorasiat ovat maissa..

Kommentoi

X