Tilaa

Ouraluoto

Tiedot

Koordinaatit:
61°50,0’ P, 21°20,1’ I
Satamanro:
1388
Merikartta:
809, 810, 43
Puhelin:
044 7246 333
  • Palvelut

  • sauna
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 2/2010:

Ouraluoto on houkutellut runsain määrin huviveneilijöitä sen jälkeen, kun Merikarvian kunta kunnosti omistukseensa siirtyneen entisen luotsilaitoksen ja merivartioiden tukikohdan 2000-luvun alkupuolella.

Porin edustan saarten jälkeen edessä oli runkoväylän ”pitkät suorat” pohjoiseen, Merikarvialle. Sääennusteet on syytä ottaa tosissaan, sillä karttaa tutkimalla kirkastuu, ettei tällä osuudella ole saaria väylän läheisyydessä – ei siis myöskään suojasatamia paremman kelin odotteluun.

Kun Seliskeristä jatkettua matkaa on taitettu 4,5 meripeninkulmaa, väylän itäpuolelle jää Merikarvian eteläosan lounaisin saari, Reveli. Pitkulaisessa, lintuharrastajien suosimassa saaressa käy retkeilijöitäkin.

Matka jatkui Revelin edustalta 2,8 meripeninkulmaa pohjoiseen, kolmen väylän risteykseen, jonka vieressä on Salonen-niminen paikka.

Otimme suunnan 3,4 metrin väylälle länsilounaaseen ja reittipisteeksi puolen meripeninkulman päässä sijaitsevan eteläviitan.

Siitä oli turvallista oikaista 1,8 metrin väylälle, joka vie veneilijän Selkämeren ehkä upeimpiin maisemiin, Ouran saaristoon.

EU:n Natura 2000 -suojeluhankkeeseen kuuluva alue koostuu noin 300 saaresta ja luodosta. Useat niistä ovat karuja ja louhikkoisia, monella luodolla ei näy puustoa lainkaan.

Kalliosaaret ja nummimaiset luodot antavat maisemaan oman säväyksensä.

Ouran suurimmilla keskussaarilla kasvaa mäntymetsää. Saaristo tunnetaan myös tyrnipensaistaan.

Niin kiehtovalta saaristo näyttää, että siellä tekisi mieli puikkelehtia vapaasti tutustuakseen alueeseen läpikotaisin. Mutta ikävä kyllä, merkittyjä reittejä on vain kaksi ja niillä todella kannattaa pysytellä.

Väylien ulkopuolilla on runsaasti karikoita ja kiviä, joihin on karauttanut paatti jos toinenkin.

Satamaan ajo ja suojaisuus

Etelästä 1,8 metrin väylää tultaessa vasemmalle jää Ouran pooki. Se on opastanut Ouraan saapuvia merenkulkijoita jo vuodesta 1856 lähtien.

Pian Pookikarin ohittamisen jälkeen käännytään Ouraluodolle, väylä johtaa mukavasti aivan satamaan asti.

Saaren itäpuolella sijaitseva satama on suojaisa, tuulipa mistä suunnasta tahansa. Osaltaan sataman edustaa rauhoittaa eteläpään aallonmurtaja.

Jos on liikkeellä suurella veneellä, se kannattaa kiinnittää kyljittäin päälaituriin, ja mieluiten sen rannan puoleiselle sivulle. Näin siksi, että ulkosivu on ensisijaisesti tarkoitettu kesäisin liikennöiville tilausveneille.

Paikallisen yrittäjän Tapio Ristimäen mukaan tilausveneitä voi odottaa olevan satamassa juhannuksesta elokuun puoliväliin perjantaisin kello 17-20 ja lauantaisin kello 13-17. Yksittäisiä keikkoja saattaa olla muinakin aikoina.

Päälaiturin lisäksi satamassa on kaksi matalaa betoniponttonilaituria, jotka soveltuvat pienille moottoriveneille. Syvyys kyllä riittää matkaveneillekin, mutta niillä on toki helpompaa kiinnittyä korkeampaan päälaituriin.

Ouraluodossa vierailevat voivat yöpyä veneissään yhden yön maksutta. Sen pitemmäksi aikaa ei laitureihin tulisi jäädä.

Maissa havaittua

Louhikkoisella saarella on luontevaa liikkua polkuja ja pitkospuita pitkin ja näin säästää herkkää saaristoluontoa.

Lähellä rantaa ja laitureita on kaikille avoin retkisuuli. Lautarakenteisessa rakennuksessa on vanhan työväentalon tunnelmaa. Puisten pöytien ääressä on hyvä viettää ruokataukoa, ja jos mukana on retkipatjat ja makuupussit, suulissa voi myös majoittua. Lämmitystä ei ole.

Telttapaikat ovat saaren eteläosassa.

Nuotiopaikkoja on useita, ja makkaroita pääsee paistelemaan länsirannalla grillituvassa.

Pienehkö sauna sijaitsee saaren pohjoispuolelle johtavan polun varrella. Löylyistä pääsee nauttimaan, kun vuokraa saunan käyttöönsä 65 eurolla kolmeksi tunniksi. Ensin on noudettava avain Merikarvian keskustasta, kunnan matkailuneuvonnasta – ja reissun jälkeen se on tietysti muistettava palauttaa. Kunnasta kerrotaan, että saareen rakennetaan jossain vaiheessa toinenkin, nykyistä tilavampi sauna.

Uimalaituri ei ole aivan saunan läheisyydessä. Se löytyy polkua eteenpäin kävelemällä saaren koillisrannalta.

Vaihtoehtona on pulahtaa mereen sataman ponttonilaiturien kupeesta, pieneltä hiekkarannalta. Harmi vain, ettei rantaa voi pitää ainakaan lapsille ihanteellisena uimapaikkana, sillä se on äkkisyvä. Asiasta varoitetaan kyltillä.

Palveluihin kuuluu myös kolme kuivakäymälää.

Jätehuoltoa saarelle ei ole järjestetty, joten veneilijän tulee viedä roskansa ja jätteensä mukanaan. Näin itse kukin hoitaa oman osuutensa saaren siisteydestä.

Vuokrattavat tilat

Rakennuksista näyttävin ja arvokkain on vuonna 1937 rakennettu Luotsitupa. Sitä voi tosin ihailla vain ulkopuolelta, ellei varaa tiloja majoitus- tai kokouskäyttöön. Vuokrahinnat ovat 30-150 euroa.

Halvinta on vuokrata kahden hengen pikkuhuone ylimmäisestä kerroksesta. Korkeimmalla hinnalla saa käyttöönsä kolmikerroksisen rakennuksen kaikki majoitustilat vuorokaudeksi. Kaikkiaan luotsituvassa mahtuu majoittumaan kahdeksan henkilöä.

Kokoustilaksi sopivasta, ylimmäisen kerroksen näköalahuoneesta on huikeat näkymät Ouran saaristoon ja etelään Porin suuntaan.

Pihapiirissä oleva harjakattotalo, kutsumanimeltään Ryssänkasarmi, on ollut samoilla sijoilla vuodesta 1916. Se on niin ikään vuokrattavissa majoitus- ja kokouskäyttöön. Huoneita on kaksi ja yöpymään mahtuu kaikkiaan 4-6 henkilöä. Lämpöä antaa molemmissa huoneissa vuolukivitakka, ja ruuanlaitto onnistuu, sillä takoissa on hellalevyt. Yhden huoneen hinta vuorokaudelta on 60 euroa, molempien 100 euroa.

Sekä Luotsituvan että Ryssänkasarmin avaimet saa Merikarvian keskustasta, kunnanviraston matkailuneuvonnasta. Ensiksi mainitusta tiloja vuokranneet saavat myös avaimen vajaan, jossa on Luotsitupaan sähköä tuottavan aggregaatin avaimet. Varauksen voi tehdä puhelimitse.

Nähtävyydet

Paikallista merenkulkuperinnettä edustavia rakennuksia kelpaa ihailla sekä kauempaa reitiltä että saarelta. Ouran Pooki kuuluu niin ikään samaan, historiallisesti arvokkaaseen joukkoon.

Sadan metrin päässä Ouraluodon itäpuolella on huomiota herättävän suuri ja päältä laakea kivi, johon on valkoisin kirjaimin maalattu ”Hotel”.

Rannassa oleva huussi puolestaan kantaa ovessaan ”Logan”-nimikylttiä – sen innoittamana, että Kauniit ja Rohkeat -sarjassa Brooke Logania esittävä Katherine Kelly Lang vieraili Ouraluodolla ja kyseisessä huussissa vuonna 1993.

Saariston vitamiinipommia, tyrnimarjaa havittelevien kannattaa ajoittaa käyntinsä syyskuulle. Kirpeältä maistuvia marjoja voi kerätä käsin tai sitten puristaa niistä mehua, jahka ne ovat kypsyneet kyllin pehmeiksi.

Saaren historiaa valottaa Altti Holmroosin Tarinoita Saaristosta -palstan kertomus Kipparissa 9/2009.

Lisätiedot ja Ouraluodon tilojen varaukset: Merikarvian kunta, puh. 044 7246 333, www.merikarvianmatkailu.fi.

Veneretkiä Ouraluodolle: Tapio Ristimäki, 0500 862 190, Raimo Stenroos, 0400  830 789.

Kommentoi

X