Tilaa

Pori, Eteläranta

Tiedot

Koordinaatit:
61°29,4’ P, 21°47,9’ I
Satamanro:
1367
Karttasarja:
E
Merikartta:
808
Vieraspaikkoja:
20
Kiinnitys:
2 m
Yritys:
Palvelupiste Porina
Puhelin:
puh. 02 621 1845
 • Palvelut

 • alko
 • apteekki
 • jätehuolto
 • joukkoliikenne
 • kahvila
 • kauppa
 • kioski
 • leikkipaikka
 • ravintola
 • sähkö
 • vesi

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 12/2009:

Uusi vieraslaituri, jossa 20 peräpaalupaikkaa. Kaikki keskustan palvelut lähietäisyydellä.

Laituripaikka on maksullinen 1.7.-15.8. ja varauksia ottaa vastaan palvelupiste Porina, sähköpostilla porina@pori.fi.

Porin keskustaan tullaan Kokemäenjokea pitkin Reposaaresta. Siltojen alikulkukorkeus noin 4,50 m keskivedestä. Keskustan sillat eivät ole avattavissa.

Keskusta-alueella ei ole tankkausmahdollisuutta suoraan veneeseen. Lähin polttoainejakelu veneisiin: Marina Merilokki, Reposaari.

Porin vieraslaituri on kaupunkiin saavuttaessa vasemmalla, ennen vanhaa niittisiltaa. Aiemmin laiturit olivat vastaavalla kohdalla, mutta toisella puolella jokea. Paikkoja luvataan olevan 20 ja kiinnitys tapahtuu paaluihin.

Matkaa Reposaaresta Porin vieraslaituriin kertyy noin 13 meripeninkulmaa.

Ennen kuin Poriin pääsee veneellä, tulee ottaa huomioon sillat, joiden alituskorkeudet on merkitty karttaan. Reposaaren maantiesillan alitus on viisi metriä ja rautatiesillan neljä metriä.

Ennen Poria on vielä pari siltaa, joiden alituskorkeus on 4,4 ja lähinnä kaupunkia olevassa viisi metriä.

Sillat ovat kiinteät, joten kovin isolla ja korkealla veneellä on turha lähteä kaupunkiin yrittämään.

Laituriin saa kiinnittyä 24 tunniksi. Sen jälkeen on poistuttava. Käsittääkseni kaupunki haluaa, että turistit käyvät laiturissa eivätkä paikalliset jää majoittumaan tai pidä venettä myyntitarkoituksella laiturissa.

Jokunen vuosi sitten valvoja kävi kohteliaasti kysymässä, olenko paikallinen vai matkailija. Matkailijana sain jäädä laituriin pariksi päiväksi ja nauttia kaupungin kulttuuritarjonnasta.

Laituriin ajo ja suojaisuus laituriin ajoa on vaikeuttamassa jonkinmoinen virtaus, jonka voimakkuus riippuu paljolti siitä paljonko yläjuoksulla oleva voimala päästää vettä ohi turbiinien. Normaalisti virtaus ei ole kova, mutta se tulee kiinnittyessä ottaa huomioon.

Virtauksen voimakkuus vaikuttaa myös veneen nopeuteen ajettaessa vastavirtaan. Paluumatka joutuu liukkaammin ja suunnan pitäminen hitaalla veneellä teettää jonkin verran enemmän töitä.

Tietenkin riippuu paljon myös veneen mallista miten se käyttäytyy virtaavassa vedessä. Minä kiinnitän, jos mahdollista, veneen aina perä vasten virtausta. Heitän pylvääseen kiinnitysköyden ja sen jälkeen kävelen keulaan kiinnittämään sen sopivaksi ja vene on nopeasti paikoillaan.

Laiturin suojaisuus on kohtalainen lukuun ottamatta todella kovaa länsituulta.

Maissa havaittua

Kävin kesällä 2008 jazz-soitannoissa ja veneeni oli kiinnitettynä Kirjurinluodon kävelysiltaan perä niittisiltaa kohti. Siitä oli lyhyt matka kaupungin keskustaan asioille. Ruokakassin kantaminen ei tuottanut vaikeuksia.

Musiikki, mitä matkalla kuuli, oli mukavaa ja jopa pysähdyttiin hetkeksi kuuntelemaan.

Jos ei siltojen ali mahdu tai viitsi ajaa vastavirtaan omalla veneellä aivan kaupunkiin asti, niin Poriin kannattaakin tehdä Reposaaresta päiväretki linja-autolla. Katsottavaa riittää ja kesällä on runsaasti tapahtumia.

Nähtävyydet

Porin ja linnansillan välisellä ranta-alueella seisovaa kirkkoa kierrettiin myötä- sekä vastapäivään puistoa ihaillen.

Vesitornissakin on tullut aiemmin käytyä ja näkymät olivat hienot.

Kaupungissa riittää useammaksi päiväksi ihmettelemistä arvokkaissa rakennuksissa, museoissa ja ympäristöön voi tutustua luontoretkillä.

Nähtävyyksistä mainittakoon vaikka Satakunnan museo sekä Rosenlew-museo, kaupungintalo (1895), Porin teatteri (1884), raatihuone (1841) ja Juseliuksen mausoleumi (1903).

Porista saa lisätietoa netistä.

Tilanne keväällä 2012:

Pohjoisarannassa ollut laituri on nyttemmin siirretty Kirjurinluotoon. Siinä voi viipyä 24 h.

 

Kommentoi

X