Tilaa

Outoori

Tiedot

Koordinaatit:
61°32,4’ P, 21°26,2’ I
Satamanro:
1358
Merikartta:
807, 42
 • Palvelut

 • luontopolku
 • tulentekopaikka
 • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Päivitetty 8.6.2022

Satamassa on nuotiopaikka ja keittokatos, mutta ei polttopuita. Jokainen retkeilijä huolehtii itse omat roskansa.

KIPPARI 12/2009:

Outoori on Porin kaupungin ulkoilualue, jossa on veneilijälle oiva levähdyspaikka laiturilla ja luontopolku ajankuluksi.

Outoori sijaitsee majakkasaari Säpin ja Kaijakarin välisen väylän varrella, reilun puolentoista mailin päässä 3,4-metrin runkoväylästä.

Säpin ohituksen jälkeen on vihreä viitta, jota ennen voi kääntyä Truutholman 4,9 metrin syvyyskarttamerkin suuntaan.

Kallioluoto, Santakarinnirkko, Ojalankari ja Santakari ovat nimiä Outoorin ympärillä.

Satamassa on laituri, johon on poijukiinnitys ja muutama vene mahtuu, kunhan ne kiinnitetään oikein.

Syvyyttä satamaan on luvattu kaksi metriä, joten normaalilla moottoriveneellä ei pitäisi tulla ongelmia.

Laituriin ajo ja suojaisuus

Ajo laiturin ulkosivulle on vaivattoman helppoa, mutta sisäsivulle ajaessa ei kovin laajaa kierrosta kannata ottaa rannan suuntaan.

Perille johtavat linjataulut, joiden näyttämästä linjasta on syytä pitää tiukasti kiinni.

Pitkäksi väylää ei kannata ajaa – itse ajoin jokunen vuosi sitten noin linjataulun leveyden verran ohi, jolloin veneen köli tupsahti matalaan, josta vedin veneen lopulta kumiveneelläni irti. Vahinkoja ei tullut.

Vuonna 2008 tömäytin taas samaan penkkaan, mutta nyt vain pienen pussauksen verran pohjahiekkaan. Veden korkeus auttoi tilanteesta selviämisessä, mutta kosketus oli taas hyvänä muistutuksena.

Ongelmaa väylällä ei todellakaan ole, jos pitää linjataulut tiukasti linjassa.

Varovaisuutta vaatii myös matala, joka ulottuu pitkälle tultaessa Outoorin eteläpuolelta Santakarinnirkon puolelta sisään.

Poistua satamasta voi Kallioluodon itäsivua kohti Reposaarta.

Kallioluodon pohjoispäässä on vielä matala ennen 12 metrin syvänteen reunaa.

Retkisatama on suojainen pohjoisen, idän ja lännen suuntaisilta tuulilta. Suojaisuus satamassa on kohtalaisen hyvä ottaen huomioon saaren sijainnin keskellä suurta aukkoa.

Maissa havaittua

Laiturin läheisyydessä on ponttonien päälle rakennettu oleva sauna, jota liikutellaan perämoottorilla. Sain saunoa kyseisessä veneessä. Sauna ja varsinkin sen tunnelma oli erinomainen.

Alle sata metriä laiturilta on pikkuinen mökki, jonka pihassa on tulipaikka. Mökissä on kunnon hella vaikka kalakeiton keittämiseen.

Kahden saaren välissä on matala ja pitkä kannas, joka on osittain korkean veden alla ja kovalla lännenpuolisella tuulella kuohut ovat mahtavat.

Normaalisti aallot iskevät rantakivikkoon, josta kuuluu jatkuva meren pauhu. Ääni voittaa muut luonnon hiljaisemmat sipinät.

Luontopolku seurailee pääosin rantaviivaa ja kiertää Outoorin pohjoisosan. Kannattaa marssia jo kuntoilun vuoksi kierros, jolloin samalla näkee myös saaren luontoa.

Porin nimikkokasvia, rantavehnää, oli saaren rannoilla nähtävissä jonkin verran – jos tunnistin sen oikein. Kasvikirjani oli kastunut perusteellisesti ja sen sivut liimautuneet yhteen juuri niiltä alueelta missä ko. kasvi oli esitelty.

Porin nimikkokalaa ei näkynyt. Se on Kokemäenjoen vaellussiika, mutta merestä nousi kuitenkin arvostettua täpläkalaa. Saalis oli hyvä, koska niitä tuli verkosta veneeseen useampikin kappale, joista tietenkin suurin valokuvattiin. Saaliin saajan ilme on tyytyväinen ja kalan hyvä maku päästä pyrstöön taattua tavaraa.

Outoorin tyrnit ovat makoisia syötäväksi, jos malttaa odottaa syksyä ja marjojen kypsymistä vähän myöhemmin.

Nähtävyydet

Varsinaista nähtävyyttä ei voi erikseen mainita – hyvällä tuulella se on paremminkin meren kohinan kuuntelua.

Outoorin pohjoispuoli on luonnoltaan ja puustoltaan yllättävän runsas ottaen huomioon saaren avomeren läheinen sijainti.

Kalliosaaressa on jokunen mökki ja pikku lätäköt, joista hyvällä vauhdilla voi seipäällä hypätä yli jalkoja kastelematta.

Lisää nähtävyyttä antaa merelle katsoessa laaja ja esteetön näkymä kirkkaalla ilmalla lännen suuntaan – horisontissa ei välttämättä näy mitään. Jokunen laiva saattaa ulkomerellä matkata jonnekin määräsatamaan todella pienenä pisteenä.

4 kommenttia artikkeliin “Outoori”

 1. ladym sanoo:

  Ihanalta näyttää, jospa jonain päivänä kesällä kello viisi olen ite mukana…:)
  Kuka tietää, vaikka olenikn ihan täysin maakrapu….koskaan ei voi tietää mitä huominen tuo tullessaan. Kiva odottaa tulevaa kesää….

 2. Fäärti sanoo:

  Laituri talven aikana saanut siipeensä ja muutoinkin epäsiisti miljöö ”vakivierailijoiden” ansiosta.

 3. luviaboats sanoo:

  vakio vieraat omineet paikan,ja laiturin.Meille eka kysymys oli,että meinaatteko kauan olla,kun tänne tulossa kohta kaveri,jonka venepaikka tämä on

 4. -Jere- sanoo:

  Laiturikin toisesta reunasta upoksissa (kesä 2013), ei oikein houkutteleva paikka.

Kommentoi

X