Tilaa

Eurajoen Kaunissaari

Tiedot

Koordinaatit:
61°14,2’ P, 21°32,7’ I
Satamanro:
1348
Merikartta:
804, 805, 41
Vieraspaikkoja:
12
Syvyys:
2,00
Puhelin:
(02) 86 941
  • Palvelut

  • luontopolku
  • tulentekopaikka
  • wc

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 9/2009:

Ristinperän ja Aikomaan välistä suuntasin kohti Eurajoen Kaunissaarta, jonne pitää ajaa yhteen suuntaan noin neljän meripeninkulman matka 2,0 metrin väylältä.

Matkalla ohitetaan valtava atomivoimalan rakennustyömaa ja suurien voimajohtojen metsä. Atomivoimalan pöntöt näkyvät jo kauas merelle.

Käännytään Olkiluodon pohjoispuolelle 6,0 metrin väylälle, joka johtaa telakalle Marikarin alueelle. Siitä jatketaan merikaapelia pitkin Kaunissaaren pohjoissivulle.

Eurajoen Kaunissaari on luokiteltu retkisatamaksi. Saaressa on mm. vanha uittomiesten tupa, puuvaja, nuotiopaikkoja, wc ja luontopolkuja.

Autiotupa sijaitsee laiturin vastakkaisella puolella saarta, jossa on myös pieni laituri muutamalle veneelle.

Suojaisuus ja laituriin ajo

Saaren laiturialueelle on sahan toimintavuosina ajeltu noin viiden metrin syväyksellä kulkevilla aluksilla, joten vettä riittää.

Laituriin sopii idän ja lännen tuulet, mutta etelänpuoliseen laituriin eivät pikkutuulet juuri vaikuta.

Toiseen laituriin ajettaessa kierretään idän puolelta karttaan merkityn mökin kohdalle. Varovaisuutta tarvitaan sekä vähän kartanlukutaitoa. Vettä kuitenkin riittää kohtuullisesti kölin alle.

Maissa havaittua

Saari on tunnettu Antti Ahlströmin omistamasta höyrysahasta, joka oli toimintavuosiensa aikana (1874-1932) edistyksellinen niin sähkövalojensa kuin kyläyhteiskunnan rakenteensa osalta.

Saaressa näkyy jäänteitä niin sahasta kuin asumuksista.

Kaunissaaressa oli parhaimmillaan yli kolmesataa henkeä, saaressa oli myös kansakoulu, joka toimi vielä kymmenen vuotta sahan lopettamisen jälkeen.

Risunokka on vielä voimissaan ja käärmeiden asumusaluetta niin kuin koko saarikin. Lapsille, miksei aikuisillekin, suosittelen kumisaappaiden käyttöä varmuuden vuoksi.

Silti luontopolut kannattaa kiertää myös kaikki läpi ja lukea matkan varrella olevat opastetaulut.

Luonnosta löytyy harvinaisia kasveja ja linnustoa, jota pesii saaressa. Niistä on pitkä luettelo vuosien varrelta saaren nettisivuilla.

Risunokka sijaitsee kaakon puoleisessa päässä saarta. Nimensä se lienee saanut sahan toimintavuosina ja nimessä on jätepuun määrä ollut valtava.

Tanssikalliolla löytyy joitain kiveen hakattuja nimiä, joskin niitä on vaikea löytää. Tanssikallio on nimensä mukaisesti tasaista kalliota, jossa voi tanssia.

Kämppä on merikarttaan merkityssä paikassa, tätä nykyä lähinnä retkeilijöiden tilapäisessä käytössä.

Vanhaa uittomiesten kämppää kannattaa käydä katsomassa ja käyttää. Siellä on keittiökalustus paikoillaan sekä kaikkea muuta katseltavaa.

Siisteys tulee huomioida erittäin tarkasti tässäkin kohteessa. Mistään ei saa jäädä jälkiä käynnistä, ei niin mökkiin kuin saareenkaan. Ainut mitä huoletta voi jättää saareen tuleville polville on nimi vieraskirjaan.

Roskat tulee viedä mukanaan. Papereita voi toki poltella nuotiopaikoilla. Tulenteko tietenkin rajoittuu vain siihen tarkoitettuihin paikkoihin.

Nähtävyydet

Nähtävyytenä voi pitää koko saarta, jonka luontoarvot ovat arvokkaat. Saaressa tulee käyttäytyä sen mukaisesti.

Kaunissaareen kannattaa suunnata matka ilman kiirettä ja viettää siellä ainakin pari päivää todellista saarilomaa.

Käärmeitä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin, ellei ole niitä muualla nähnyt. Käärmeen voi tavata 75 prosentin varmuudella jossain kohtaa saarta. Käärmepelkoa ei kannata kuitenkaan kiihdyttää Kaunissaaressa, koska niitä on muuallakin saaristossa kuljettaessa.

Muinaispolku esittelee hävinnyttä sahayhdyskuntaa.

Kommentoi

X