Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Kylmäpihlaja

Tiedot

Koordinaatit:
61°08,5’ P, 21°18,5’ I
Satamanro:
1317
Karttasarja:
E
Merikartta:
804
Vieraspaikkoja:
25, avoinna 8.6.-18.8. (vain viikonloput: 24.-25.8. ja 31.8.-1.9.)
Syvyys:
3-4 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Avoin:
etelä, lounainen
Satamamaksu:
20 e
Yritys:
Kylmäpihlajan majakka
Yhteyshenkilö:
Tom ja Suvi Lindqvist
Puhelin:
010 321 3621
 • Palvelut

 • vesi
 • joukkoliikenne
 • kahvila
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • wc
 • Wlan
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat päivittää polttoaineiden hinnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Merellisin Raumanmeren saaristokohteista on Kylmäpihlaja. Vuonna 1953 valmistunut majakka on edelleen toiminnassa ja näyttää valoaan merenkulkijoille aina 27 meripeninkulman päähän. Luotsit muuttivat sieltä mantereelle 2000-luvun alussa, jolloin Rauman kaupunki osti saaren ja se vapautui huviveneilijöiden käyttöön.

Siitä lähtien Kylmäpihlajan suosio on kasvanut tasaisesti, ja vuosina 2009-2011 veneilijät valitsivatkin sen suosikkisatamakseen. Saarella on suosikiksi luontaisia edellytyksiä. Umpisuojainen satama-allas tarjoaa paikat 30 veneelle, ja hyvästä suhtautumisesta vieraisiin kertoo se, ettei päiväkävijöiltä peritä lainkaan maksua.

Majakkaa isännöi nyt kolmatta vuotta yrittäjäpariskunta Suvi ja Tom Lindqvist.

– Tunnelmallisen ilmapiirin lisäksi tarjoamme ravintola- ja majoituspalveluita. Ravintolamme kuuluu Skärgårdsmak-ketjuun ja pyrimme panostamaan lähiruokaan, jonka perustana ovat saariston omat raaka-aineet, kertoo Suvi Lindqvist.

– Lomakaudella on saaristolaispöytä katettuna joka päivä. Lisäksi saatavilla on à la carte -annoksia, kuten kalaa ja aina suosittua karitsanpotkaa. Kermaista kalakeittoa on tarjolla käytännössä vuorokauden ympäri.

Ravintolan ohella voi virvokkeita, leivonnaisia ja mietoja alkoholijuomia nauttia rantakahvilassa. Rantavajassa puolestaan on opastusta kansallispuiston tarjontaan sekä vaihtuvia saaristo- ja veneilyaiheisia näyttelyitä.

Eniten vierasveneitä majakkasaarelle tulee Porin ja Uudenkaupungin alueelta. Ulkomaisten vieraiden, etenkin saksalaisten ja ruotsalaisten osuus on koko ajan kasvussa. Kylmäpihlajan kesään kuuluvat myös yhteysalusten tuomat matkailijat Raumalta.

Vaikka saari on pieni, sen luonto antaa monia elämyksiä. Kasvilajeja on tavattu yli 160, loppukesästä kullankeltaiset tyrnipensaat täplittävät karuja kallioita ja lintubongarin kiikari tavoittaa haahkoja, lapintiiroja, tyllejä ja räystäspääskyjä.

Aktiiviselle veneilijälle majakan isäntäväki vuokraa onkivapoja, virveleitä, kiikareita ja kanootteja. Käytettävissä on myös soutuvene. Hiljaisuutta kaipaaville majakan kappelissa pidetään vuosittain retriittejä.

Paras hetki Kylmäpihlajalla on illansuussa, kun majakan valo syttyy ja valokeila alkaa pyyhkiä satamaan kiinnittyneiden veneiden ylitse. Silloin kannattaa kiivetä 12-kerroksisen majakan torniin: rannaton Raumanmeren horisontti auringonlaskun punaamana on unohtumaton näky.

Majakasta takaisin laskeutuessa muistuttaa portaikkoon asetettu luotsikutterin lippu siitä, etteivät Kylmäpihlajan vedet aina ole näin idyllisiä: lippu on myrskyssä hukkuneen miehistön muistolle pyhitetty.

Risto Nordell
VENE 8/2011

 

PÄIVITYS 2014:

Satamamaksu sisältää sähkön, veden, suihkun ja vessan käytön.

 

3 kommenttia artikkeliin “Kylmäpihlaja”

 1. Jo60ra sanoo:

  Hieno, suojaisa ja viihtyisä käyntipaikka isollekin veneelle.

 2. Kippari Kalle sanoo:

  Hyvä suojaisa satama, kovassakin kelissä.
  Palvelut hyviä, sauna lämpiää ja ruoka ravintolassa Raumanmeren/Selkämeren parasta antia, kiitos loistavan isäntäparin.

 3. HanSte sanoo:

  Kymppi. Hyvä ravintolakin!

Kommentoi

X