Tilaa

Kylmäpihlaja

Tiedot

Koordinaatit:
61°08,5’ P, 21°18,5’ I
Satamanro:
1317
Karttasarja:
E
Merikartta:
804
Vieraspaikkoja:
20-30
Syvyys:
3-4 m
Kiinnitys:
poiju, kylki
Avoin:
etelä, lounainen
Satamamaksu:
23 e, sähkö 5 €/vrk
Yritys:
West Coast Group Oy
Puhelin:
010 321 3621
 • Palvelut

 • joukkoliikenne
 • jätehuolto
 • kahvila
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • vesi
 • wc
 • Wlan

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vene 5/2021

Purjehdimme Uudenkaupungin suunnalta kohti pohjoista hyvässä sivutuulessa. Vähitellen saaret pienenevät ja vähenevät lännen puolella. Lopulta siellä on vain aaltoja Ruotsiin asti. Manner ja saaret näkyvät edelleen itäpuolella, ja jo kaukaa erotamme myös Kylmäpihlajan majakan. Se seisoo omalla pienellä saarellaan, avomeren laidalla.

Sisäaltaassa kuin taskussa

Aallokko kasvaa, mutta onneksi myös tuuli hieman nousee ja kantaa meitä aallokon yli edelleen hyvää vauhtia. Kun saavumme Raumalle johtavan laivaväylän risteykseen, meitä kohti alkaa nousta vauhdilla tummia pilviä. Olemme aivan varmoja, että sade piiskaa meidät märäksi ennen kuin ehdimme satamaan. Niinhän siinä aina käy. Sade tulee viimeistään hetkeä ennen kuin vene on kiinni ja pääsee kannen alle suojaan.

Mutta ei! Selviydymme kuivina perille. Ajamme sisään Kylmäpihlajan kivisestä aallonmurtajasta. Ensin ulompaan satama-altaaseen ja siitä pienempään ja vielä suojaisempaan sisäaltaaseen.

Kiinnittymiseen on tarjolla rivi poijuja sekä kymmeniä metrejä laudoitettua laiturin seinää. Koska muita veneitä ei näy, menemme kylkikiinnitykseen lähelle rannan kahvilaa.

Rauhalliselta näyttää muutenkin. Muutamat turistit kävelevät kohti ulkoaltaassa odottavaa venettä, joka lähtee viemään päiväretkeläisiä takaisin Raumalle Poroholman satamaan.

Kahvilan ja samalla satamakonttorin tiskin takana seisoo Petri Paunonen, joka oli edellisen kesän töissä Örössä ja nyt ensimmäistä kesää Kylmäpihlajassa.

”Veneitä on käynyt vaihtelevasti tuulista riippuen. Viime yönä oli kymmenen venettä, edellisenä yksi”, Petri toteaa.

Kysymme Petriltä, tietääkö hän, miksi merikortissa majakan kohdalla lukee nimenä Kylmä-Pihlava.

”Alun perin paikan nimi on ollut Kylmä. Nykyisin käytetään sekä Kylmä-Pihlavaa että Kylmäpihlajaa. Molemmat ovat oikein”, Petri selittää.

”Tämä on käsittämättömän upea paikka. Täällä on hieno lintukanta. Niitä on ihan älyttömästi. Tänäänkin soitti kaksi lintubongaria toisistaan tietämättä ja kyseli majoitusta, kun tänne odotetaan jotain harvinaista lintua. Hotelli vaan on ihan täynnä koko kuukauden”, Petri sanoo.

Koronakesänä suomalaiset ovat löytäneet Kylmäpihlajan entisessä majakassa toimivan hotellin. Käydessämme saaressa heinäkuun alussa kaikki 30 petipaikkaa on siis varattu. Se merkitsee myös, että pienen majakkaravintolankin kaikki 30 tuolia on varattu parhaaseen illallisaikaan. Henkilökunta on kuitenkin erittäin joustavaa, ja niin myöhemmin illalla saapuvat purjehtijatuttumme pääsevät syömään. Kehuivat, että ahvenannokset olivat herkulliset.

Veneilijöiden on mahdollista saada ravintolasta myös lounasta sekä aamiaista seisovasta pöydästä tilanteesta riippuen. Hotellivieraat toki ovat etusijalla. Rannan kahvilassa on myös hyvä valikoima sämpylöitä ja muuta kahvin kanssa kastettavaa.

Uusi huoltorakennus tulossa

Venekansaa palvelee majakkahotellin alakerrassa wc ja suihku sekä tilaussauna. Veden äärellä on toinenkin sauna ja kylpytynnyri, joita voi vuokrata. Kesällä 2021 veneilijöille avautuu oma palvelurakennus aivan sataman tuntumaan. Se oli käydessämme käytännössä jo lopputarkastusta vaille valmis.

Veneilijät voivat käyttää myös saaren grillauspaikkoja, ja jos viihtyy terassilla, on varaa valita rannan punaisessa vajassa toimivan kahvilan sekä ravintolan ulapalle aukeavan terassin välillä. Ne aukeavat eri ilmansuuntiin, joten tuulelta pääsee halutessaan suojaan. Maistella voi vaikka saaren nimikko-olutta. Rannan kahvilassa on myynnissä myös erilaisia matkamuistoja ja lahjaesineitä, sekä esimerkiksi saariston herkusta, tyrnistä, valmistettuja tuotteita.

Kylmäpihlajan majakka on uudempaa mallia, eikä muodoiltaan niin kaunis ja historiaa henkivä kuin vanhat majakat. Se valmistui vuonna 1953 ja on Suomen viimeinen miehitetyksi rakennettu majakka, joka toimi myös luotsiasemana. Silloin siellä oli asuintilat 12 luotsille, 8 kutterinkuljettajalle ja kahdelle majakkamiehelle. Majakan omistaa Rauman kaupunki.

Majakassa on mahdollista kiivetä 104 porrasaskelmaa ulkotasanteelle ihailemaan ulkosaariston karua ja kaunista maisemaa. Majakka kohoaa 36 metriä merenpinnasta ja sen valon kantama on 17 meripeninkulmaa.

Kiipeämme tietenkin ylös portaikkoa, josta samalla mennään myös hotellihuoneisiin. Pilviverho on hitaasti auennut ja saamme jopa annoksen ilta-aurinkoa. Mietimme, miten iso urakka on, kun majakassa tehdään putkiremontti parin seuraavan vuoden aikana. Putkea tarvitaan melkoisesti! Työt tehdään useammassa erässä ja ajoitetaan turistikauden ulkopuolelle, jotta niistä ei ole matkailulle haittaa.

Anne ja Steffi Sjöholm


Vene 8/2011:

Merellisin Raumanmeren saaristokohteista on Kylmäpihlaja. Vuonna 1953 valmistunut majakka on edelleen toiminnassa ja näyttää valoaan merenkulkijoille aina 27 meripeninkulman päähän. Luotsit muuttivat sieltä mantereelle 2000-luvun alussa, jolloin Rauman kaupunki osti saaren ja se vapautui huviveneilijöiden käyttöön.

Siitä lähtien Kylmäpihlajan suosio on kasvanut tasaisesti, ja vuosina 2009-2011 veneilijät valitsivatkin sen suosikkisatamakseen. Saarella on suosikiksi luontaisia edellytyksiä. Umpisuojainen satama-allas tarjoaa paikat 30 veneelle, ja hyvästä suhtautumisesta vieraisiin kertoo se, ettei päiväkävijöiltä peritä lainkaan maksua.

Majakkaa isännöi nyt kolmatta vuotta yrittäjäpariskunta Suvi ja Tom Lindqvist.

– Tunnelmallisen ilmapiirin lisäksi tarjoamme ravintola- ja majoituspalveluita. Ravintolamme kuuluu Skärgårdsmak-ketjuun ja pyrimme panostamaan lähiruokaan, jonka perustana ovat saariston omat raaka-aineet, kertoo Suvi Lindqvist.

– Lomakaudella on saaristolaispöytä katettuna joka päivä. Lisäksi saatavilla on à la carte -annoksia, kuten kalaa ja aina suosittua karitsanpotkaa. Kermaista kalakeittoa on tarjolla käytännössä vuorokauden ympäri.

Ravintolan ohella voi virvokkeita, leivonnaisia ja mietoja alkoholijuomia nauttia rantakahvilassa. Rantavajassa puolestaan on opastusta kansallispuiston tarjontaan sekä vaihtuvia saaristo- ja veneilyaiheisia näyttelyitä.

Eniten vierasveneitä majakkasaarelle tulee Porin ja Uudenkaupungin alueelta. Ulkomaisten vieraiden, etenkin saksalaisten ja ruotsalaisten osuus on koko ajan kasvussa. Kylmäpihlajan kesään kuuluvat myös yhteysalusten tuomat matkailijat Raumalta.

Vaikka saari on pieni, sen luonto antaa monia elämyksiä. Kasvilajeja on tavattu yli 160, loppukesästä kullankeltaiset tyrnipensaat täplittävät karuja kallioita ja lintubongarin kiikari tavoittaa haahkoja, lapintiiroja, tyllejä ja räystäspääskyjä.

Aktiiviselle veneilijälle majakan isäntäväki vuokraa onkivapoja, virveleitä, kiikareita ja kanootteja. Käytettävissä on myös soutuvene. Hiljaisuutta kaipaaville majakan kappelissa pidetään vuosittain retriittejä.

Paras hetki Kylmäpihlajalla on illansuussa, kun majakan valo syttyy ja valokeila alkaa pyyhkiä satamaan kiinnittyneiden veneiden ylitse. Silloin kannattaa kiivetä 12-kerroksisen majakan torniin: rannaton Raumanmeren horisontti auringonlaskun punaamana on unohtumaton näky.

Majakasta takaisin laskeutuessa muistuttaa portaikkoon asetettu luotsikutterin lippu siitä, etteivät Kylmäpihlajan vedet aina ole näin idyllisiä: lippu on myrskyssä hukkuneen miehistön muistolle pyhitetty.

Risto Nordell

 

3 kommenttia artikkeliin “Kylmäpihlaja”

 1. Jo60ra sanoo:

  Hieno, suojaisa ja viihtyisä käyntipaikka isollekin veneelle.

 2. Kippari Kalle sanoo:

  Hyvä suojaisa satama, kovassakin kelissä.
  Palvelut hyviä, sauna lämpiää ja ruoka ravintolassa Raumanmeren/Selkämeren parasta antia, kiitos loistavan isäntäparin.

 3. HanSte sanoo:

  Kymppi. Hyvä ravintolakin!

Kommentoi

X