Tilaa

Telakanranta (Pyhämaa)

Tiedot

Koordinaatit:
60°57,05’ P, 21°22,40’ I
Satamanro:
1304
Karttasarja:
D
Merikartta:
735
Vieraspaikkoja:
9
Syvyys:
2 m
Kiinnitys:
poiju
Satamamaksu:
10 e/vrk
Puhelin:
040 688 2605
 • Palvelut

 • jätehuolto
 • kaasu
 • kahvila
 • kauppa
 • kirkko
 • leikkipaikka
 • museo
 • näköalapaikka
 • pesutupa
 • polttoaine
 • ravintola
 • sauna
 • suihku
 • sähkö
 • tulentekopaikka
 • uimaranta
 • veneluiska
 • vesi
 • wc
 • Wlan

Jakeluaseman tiedot

Hinnat perustuvat lukijoiden antamiin tietoihin.

<h2 style="text-align: left;">2018</h2> <p style="text-align: left;">Puh. 02 873 150, 040 688 2605</p> <p style="text-align: left;">Bens 95, 98, dsl</p> <p style="text-align: left;">300 metriä rannasta, auki joka päivä, <a href="http://www.pyhamaankylakauppa.fi">pyhamaankylakauppa.fi</a></p> <p style="text-align: left;">

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta

Vene 7/2023

Satamaa on helppo lähestyä Mannerveden halki kulkevalta lateraaliviitoitetulta väylältä. Kivikkoja ja kareja on runsaasti, joten reitiltä ei ole syytä poiketa. Pyhämaan satama on pieni ja rauhallinen. Täällä tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt jonnekin menneisyyteen. Matonpesupaikalla ahkeroidaan ja ilma tuoksuu puhtaille räsymatoille ja mäntysuovalle.

Satamassa on yhdeksän poijua ja vapaita paikkoja riittää, vaikka olemmekin liikkeellä keskellä heinäkuuta. Laiturin vieressä on pieni hiekkaranta lasten leikkipaikkoineen sekä harmaa rantavaja. Siellä sijaitsee Pyhämaan kotiseutumuseo.

Sataman punainen monitoimirakennus on Rantsali, josta saa kahvia ja virvokkeita. Rantsalissa ovat myös vessat ja suihkut, tiskipaikka ja pesukone. Kesällä 2022 aloitettiin saunan rakentaminen. Sataman kotoinen tunnelma jatkuu Rantsalin kuistilla, missä on pöytä ja keinutuoli. Pihanurmella on viihtyisän oloinen grillipaikka. Rantsalista tullaan avaamaan halukkaille myös kotiseutumuseo.

Satama sijaitsee nykyisessä Pyhärannan kunnassa. Se muodosti Pyhämaan kanssa yhden kunnan aina vuoteen 1908 asti, jolloin Pyhämaa ja Pyhäranta (aiemmin Pyhämaan Rohdainen) erosivat omiksi kunnikseen. Myöhemmin Pyhämaa (aikaisemmin Pyhämaan Luoto) liitettiin Uuteenkaupunkiin. Sataman rannassa on ennen tehty purjeveneitä ja -laivoja eli purjepaatteja kuten niitä Pyhämaassa kutsutaan. Siksi aluetta kutsutaankin Telakanrannaksi.

Pyhärannan keskustaan on vain 400 metrin matka. Siellä on hyvin varusteltu kyläkauppa ja kuuluisan pyhämaalaisen kalastajan Vento Aallon kalakoju. Sieltä voi ostaa valmista kalasoppaa ja muita kalatuotteita, vaikka veneelle vietäväksi. Kyläkauppaa vastapäätä on Aallon puolison pitämä Pyhämaan Pirtti. Sen seisovassa lounaspöydässä on aina tarjolla Aallon kalastajatilan silakkaherkkuja.

Risto Nordell

Arkistosta:

Pyhämaan satamaan pääsee oikaisemalla Matalankivenmaan pohjoispuolelta, 7,2 ja 4,0 syvänteet ylittäen, Pyrkman saaren länsipuolelta menevälle väylälle. Pyhämaan Telakanrannan vierassatamaan matkaa kertyy Kalasatamasta reilu kuusi meripeninkulmaa.

Matkaan minun veneeltäni kuluu aikaa reilu tunti ja noin neljä litraa polttoainetta.

Asukkaita Pyhämaalla noin 640 henkeä. Pyhämaa on saari, mutta se on osa Uuttakaupunkia. Pyhämaa on yhdistetty sillalla mantereeseen jo vuonna 1891 Katarauman kohdalta. Myöhemmin siltayhteyksiä jatkettiin niin, että autolla pääsee myös Lyökkiin. Kesällä alueella asukasluku nelinkertaistuu mökkiläisten ansiosta.

Vieraslaiturissa on yhdeksän venepaikkaa poijukiinnityksellä. Laituri on uusittu jokunen vuosi sitten ja se on siksi hyväkuntoinen. Satamamaksu oli edullinen.

Suojaisuus ja laituriin ajo

Kova pohjois-ja itätuuli osuu jonkin verran laituriin, muuten paikka on suojaisa.

Satamaan sisäänajo on selkeä ja se on viitoitettu. Pyhämaalle johtavalta väylältä voidaan edelleen jatkaa Pyhärantaan ja kääntyä Santtioon.

Maissa havaittua

Kylästä henkii kalastajaperinne niin asukkaista kuin rakennuksistakin.
Paikka on mielenkiintoinen ja palveluita on niitä tarvitseville runsaasti.

Lasten leikkipaikka on uudistettu. Uintimahdollisuus rannalla on hyvä eikä matkaa ole kuin muutama metri. Mattojenpesupaikkakin on lähietäisyydellä, jossa ainakin viime kesänä vilskettä riitti ja hyviä juttelukavereita maton pesun lomassa.

Käden ulottuvilla on lentopallokenttä, jätesäiliöt, veneenlaskuluiska, vesiposti ja sähköpistokkeet.

Rakennuksia rannalla on sekä uusia että yli satavuotiaita kuten Pyhämaan uhrikirkko sekä uudempi harmaakivikirkko – harvassa pienessä kylässä on kaksi kirkkoa.

Palvelupiste Rantasalissa on pyykinpesumahdollisuus ja varusteisiin kuuluu myös kuivain, suihkut ja wc (myös liikuntarajoitteisille), langaton internetyhteys, kopiokone ja telefax.

Saatavissa on kahvia, virvokkeita, jäätelöä ja kauppareissulle kauppakärryt.

Veneilijöille on myös grillikatos puineen, hiilineen sekä pannuineen.

Keittomahdollisuus on katoksessa, jossa omien sörsselien teko onnistuu mainiosti. Kylmäkalleja on mahdollista hankkia säilytystiloihin veneessä, jolloin sapuskoiden säilyvyys taataan pitemmälle. Inva wc:n tilassa on myös lasten perushuoltoon tarkoitettu taso.

Jos oma kokkaus epäonnistuu, voi ainakin oman aamiaisen tilata veneeseen Pyhämaan Ravintola Ruorista.

Pyhämaan Pirtissä on A-oikeudet ja sisällä 60 asiakaspaikkaa sekä ulkotiloissa 90 paikkaa. Ravintolalla on kaksi kesäterassia, joista toinen aurinkoisella etupihalla. Niillä on nimet, jotka ovat Förpiik (20 paikkaa) ja Ahtertäk, joka sijaitsee ravintolan takapihalla (60 paikkaa).

Majoitusta kaipaava venekunta on tervetullut yli satavuotiaaseen taloon, Majatalo Lepuuttajaan. Sen yläkertaan on juuri kunnostettu muutama huone. Kannattaa tilata huoneet hyvissä ajoin puhelimella tai tuuriinsa luottava voi tehdä sen vasta paikanpäällä.

Pyhämaan kyläkaupasta saa päivittäistavaraa, ja saatavissa on myös polttoainetta – matkaa on enemmän kuin letkun mitta. Posti ja veikkauspiste ovat myös käytettävissä.

Nähtävyydet

Pyhämaan uhrikirkko on rakennettu hirrestä vuosina 1644-1650 ja seinissä olevat maalaukset on restauroitu vuonna 1935.

Uudempi harmaakivikirkko on rakennettu vuonna 1804. Tuulimyllykin maisemassa näkyy.

Purjelaivojen rakentamisesta on aikaa vierähtänyt jokunen vuosi. Nyt näitä purjelaivoja ei näy pinnalla missään, vaikka nimet tuntuvat kylläkin usein tutuilta.

Purjelaivoja on rakennettu kymmeniä Pyhämaalla sekä Pyhärannassa, joka kuului ennen Pyhämaahan. Rakennuspaikkoja Pyhämaalla olivat Ketteli, Kammela, Pitkänluodon Ristivaho ja Kirkonkylän Kihlonranta. Muutamia mainitakseni oli purjelaivojen rakennuspaikkoja Pyhärannan puolella Santtio, Kauhiapää, Reila ja Nihtiö.

Kiihkein rakennusaika oli 1800-luvun puolenvälin jälkeen ja muutamia tehtiin vielä 1900-luvun alkuvuosina. Muutaman laiva ja raato on uponneena kirkonkylän rannassa ja haaksirikkoutuneena lähialueella.

Rampinniemessä on luontopolku. Sinne matkaa on reilu neljä kilometriä, läheinen luontopolku rappeutunut käytön puutteessa.

Suosittelen käyntiä Pyhämaan Telakanrannan vieraslaiturissa ja nauttikaa ihmeessä ympäristön maisemista ja palveluista.

Pyhärannan leirintäalueella kannattaa myös käydä. Sieltäkin löytyy palveluita moneen makuun.

Mikko Rajala
KIPPARI 7/2009

Kommentoi

X