Tilaa

Nuokot

Tiedot

Koordinaatit:
60°26,67' P, 27°13,80' I
Satamanro:
128
Karttasarja:
A
Merikartta:
607, 609, 610
Vieraspaikkoja:
15 - 19 p
Syvyys:
2,0 - 4 m
Kiinnitys:
laituriin+poiju, kalliotappi+ankkuri
Avoin:
-
Yritys:
Haminan kaupunki
Yhteyshenkilö:
Haminan kaupunki/Saaristoinfo
Puhelin:
040 594 4717
 • Palvelut

 • imutyhjennys
 • luontopolku
 • tulentekopaikka
 • wc
 • yhteysalus
 • jätehuolto

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Arkistosta:

Nuokot ovat Itäisen Suomenlahden upeimpia saaria. Luonnon kauneuteen voi tutustua Vehkalahden Veneseuran ylläpitämillä luontopoluilla. Ankkuripaikkoja on runsaasti ja läheisen Majasaaren laituriin mahtuu yli kaksikymmentä venettä.

Nuokot ovat osa Majasaaren-Nuokkojen ulkoilualuetta, johon kuuluu yhteensä kolmisenkymmentä saarta. Ankkuripaikkoja on ympäri saariryhmää, mutta Nuokkojen välisen salmen pohjukka on niistä paras. Siellä on suojaisaa lähes kaikilla tuulilla. Ulko-Nuokon puoleisella sivulla on syvyyttä nelisen metriä, ja salmen lounaissivulla on ollut ankkurissa isojakin purjealuksia. Molemmista saarista löytyy grillipaikka, ulkohuone ja roskapiste. Majasaaressa on myös kaivo, mutta sen vesi ei ole juomakelpoista.

Lähestyminen voi olla haastavaa

Nuokoille lännestä suunnistettaessa ajetaan ensin Kotkasta lähtevän 7,3 metrin ja Haminasta lähtevän 8,8 metrin väylän risteykseen Suuren Mustan länsipuolelle. Sen jälkeen jatketaan Suuren mustan rantaa myötäillen noin kolmen kaapelin etäisyydellä kohti kaakkoa. Kun on päästy saaren eteläpuolelle, suunnataan itään Kaathellin pohjoispuolelle pisteeseen 60°26,5′ P, 27°14,05′ I. Siitä aloitetaan lähestyminen Nuokkojen väliseen salmeen. Keskellä sisääntuloaukkoa on kaksi kiveä peräkkäin, joten ajolinja kannattaa valita lähemmäksi Ulko-Nuokkoa. Etelästä lähestyttäessä voi jakaa saarten välisen etäisyyden neljään osaan ja ajaa sisään yhden neljänneksen etäisyydellä Ulko-Nuokosta. Pimeällä tämä saattaa olla haastavaa.

Tammion suunnalta ajettaessa suunnataan ensin Vaskonkarin luoteispuolella olevaan 4,0 metrin väylän risteykseen, jatketaan seuraavan punaisen lateraalimerkin ohi ja käännytään länteen 1,2 metrin veneilyväylälle kohti Nuokkoja. Ajetaan Kattilasaaren pohjoispuolitse kohti Sisä-Nuokkoa. Kattilasaaren länsipuolella on vedenalainen kivi, jota kannattaa varoa. Kun ollaan kaapelin etäisyydellä Sisä-Nuokosta, suunnataan etelään ja ajetaan Nuokkojen välisen salmen eteläpuolelle.
Toinen vaihtoehto Tammion suunnasta tultaessa on ajaa kymmenen metrin väylää ulos Enskerin reunamerkin länsipuolelle ja ottaa sieltä kompassisuunta Nuokkoja kohti. Nuokkojen väliseen salmeen ajetaan kuten edellä on kerrottu.

Karjala on saatu takaisin!

Vehkalahden Veneseura on rakentanut talkoilla saariryhmään luontopolkuja, joita löytyy Nuokkojen lisäksi Majasaaresta ja Riisiöstä. Ympäristöstä ja kasvillisuudesta kerrotaan opastauluin. Jos on aikaa tutustua vain yhteen saareen, kannattaa kohteeksi valita Ulko-Nuokko. Tähän pieneen saareen mahtuu hyvin monenlaisia viehättäviä ympäristöjä. Keskiosassa voi kulkea korpinotkelmassa tai suossa. Länsirannan tuntumassa kasvullisesti lisääntyvä kuusiryhmä nostaa latvojaan tuulta uhmaten. Eteläreunalla kohoaa hieno korkea kalliotasanne, jolta voi nähdä Suursaareen asti. Hikikarpalon tirahtaessa otsalle on länsipuolen kallioilta mukava pulahtaa aavan meren aaltoihin.

Nuokkojen ympäristössä on monia muitakin tutustumisen arvoisia pikkusaaria. Kalliokiinnityspaikkoja on Ulko-Nuokon ja Sisä-Nuokon itäreunalla, Kalasiian luoteiskalliolla, Riisiön luoteiskulmalla ja Majasaaren koillisnurkassa. Saariryhmän kartan voi tilata Haminan matkailutoimistosta, jonka puhelinnumero on (05) 749 2641. Karttaan on merkitty suositeltuja ajoreittejä. Lisätietoa saariryhmästä löytyy osoitteesta www.hamsenet.fi/saariesittely ja luontopolkujen esitteitä saa Majasaaren opastuskeskuksesta.

Majasaaren pohjoispuoleinen naapuri Karjala on kohtalaisen runsaspuustoinen saari, jossa on oiva hiekkaranta. Karjalasta länteen sijaitseva Hietamaa on syntynyt hienorakeisesta harjuaineksesta kallioiden keskelle. Majasaaren eteläpuolisessa Kalasiiassa taas pääsee ihailemaan kallioita.

Jari O. Tenhunen
VENE 6/2006

3 kommenttia artikkeliin “Nuokot”

 1. ^ sanoo:

  Hienoja panoraamoja, kiitos! Mukava fiilistellä näin keskellä talvea! 🙂

Kommentoi

X